Wijntermen - V

In het kort

Lees meer over de verschillende wijntermen beginnen de met de letter V. Zoals

Overzicht van wijntermen

Varietal, Vecchio, Vendange, Vendange à la main, Vendange manuelle, Vendange tardive, Vendange verte, Vendemmia, Venencia, Verschnitt, Versterkte wijn, Vigne, Vignoble, Vin de coule, Vin de Cuvée, Vin de garde, Vin de goutte, Vin de liqueur, Vin doux naturel, Vin gris, Vin liquoreux, Viña, Vineux, Vinho, Vinifera, Vinificatie, Vino, Vino corriente, Vino da Tavola, Vino de cosecha propia, Vino de Mesa, Vino Espumoso, Vino santo, Vintage, Vitis,

Varietal

Engelse term voor het aanduiden van wijn die gemaakt is van 1 genoemd druivenras. In het Frans bekend als Cépage Engelse term voor het aanduiden van wijn die gemaakt is van 1 genoemd druivenras. In het Frans bekend als Cépage


Vecchio

Italiaans voor gerijpte wijn Italiaans voor gerijpte wijn


Vendange

Vendange is een Franse term die verwijst naar de druivenoogst of de pluk van de druiven. Wanneer de druiven rijp zijn, worden ze met de hand of machinaal geoogst om vervolgens verwerkt te worden tot wijn. Het moment van de vendange is cruciaal voor de kwaliteit van de uiteindelijke wijn, aangezien de rijpheid van de druiven een grote invloed heeft op de smaak en het karakter van de wijn. Tijdens de vendange is er een team van plukkers actief in de wijngaarden, die zorgvuldig selecteren en plukken om de beste druiven te verzamelen voor de wijnproductie. Vendange is een Franse term die verwijst naar de druivenoogst of de pluk van de druiven. Wanneer de druiven rijp zijn, worden ze met de hand of machinaal geoogst om vervolgens verwerkt te worden tot wijn. Het moment van de vendange is cruciaal voor de kwaliteit van de uiteindelijke wijn, aangezien de rijpheid van de druiven een grote invloed heeft op de smaak en het karakter van de wijn. Tijdens de vendange is er een team van plukkers actief in de wijngaarden, die zorgvuldig selecteren en plukken om de beste druiven te verzamelen voor de wijnproductie.


Vendange à la main

Franse benaming voor met de hand geoogst, ook wel Vendange Manuelle genoemd Franse benaming voor met de hand geoogst, ook wel Vendange Manuelle genoemd


Vendange manuelle

Franse benaming voor handmatig geoogst. ook wel Vendange à la main genoemd Franse benaming voor handmatig geoogst. ook wel Vendange à la main genoemd


Vendange tardive

Franse term voor late oogst. Hierbij worden de druiven laat geoogst als overrijpe druiven soms met edele rotting. In het duits staat dit bekend als Spätlese. Franse term voor late oogst. Hierbij worden de druiven laat geoogst als overrijpe druiven soms met edele rotting. In het duits staat dit bekend als Spätlese.


Vendange verte

Letterlijke franse vertaling voor groene oogst. Deze term wordt gebruikt voor het weghalen van de onrijpe (groene) druiven aan de druiventrossen. Dit om de overige druiven beter te laten rijpen, en zo een betere kwaliteit te behalen. Letterlijke franse vertaling voor groene oogst. Deze term wordt gebruikt voor het weghalen van de onrijpe (groene) druiven aan de druiventrossen. Dit om de overige druiven beter te laten rijpen, en zo een betere kwaliteit te behalen.


Vendemmia

Italiaans voor oogst(jaar) Italiaans voor oogst(jaar)


Venencia

Gereedschap dat wordt gebruikt voor het trekken van wijn uit wijnvaten het bestaat uit een kleine stalen beker aan het einde van een lange flexibele steel. Gereedschap dat wordt gebruikt voor het trekken van wijn uit wijnvaten het bestaat uit een kleine stalen beker aan het einde van een lange flexibele steel.


Verschnitt

Duitse wijnterm voor versnijden, ook wel Assemblage of Coupage genoemd (het mengen van verschillende wijnen, bijvoorbeeld van verschillende druiven of terroirs. Dit met als doel een complexere smaak teverkrijgen) Duitse wijnterm voor versnijden, ook wel Assemblage of Coupage genoemd (het mengen van verschillende wijnen, bijvoorbeeld van verschillende druiven of terroirs. Dit met als doel een complexere smaak teverkrijgen)


Versterkte wijn

Wijn waaraan wijnalcohol toegevoegd is. Dit kan gebeuren tijdens het gistingsprocess maar ook ervoor of erna. Versterkte wijn is vaak zoet maar hoeft niet altijd, sherry bijvoorbeeld is een droge versterkte wijn. Wijn waaraan wijnalcohol toegevoegd is. Dit kan gebeuren tijdens het gistingsprocess maar ook ervoor of erna. Versterkte wijn is vaak zoet maar hoeft niet altijd, sherry bijvoorbeeld is een droge versterkte wijn.


Vigne

Frans voor Wijnstok Frans voor Wijnstok


Vignoble

Frans voor wijngaard Frans voor wijngaard


Vin de coule

Franse term voor wijn gemaakt van de eerste persing, ook wel Vin de cuvée Franse term voor wijn gemaakt van de eerste persing, ook wel Vin de cuvée


Vin de Cuvée

Franse term voor wijn gemaakt van de eerste persing, ook wel Vin de coule Franse term voor wijn gemaakt van de eerste persing, ook wel Vin de coule


Vin de garde

Franse term voor bewaarwijn. Deze wijnen zijn langzaam ontwikkelt en kunnen daarom goed bewaard worden Franse term voor bewaarwijn. Deze wijnen zijn langzaam ontwikkelt en kunnen daarom goed bewaard worden


Vin de goutte

Lekwijn. De beste kwaliteit wijn, Deze is vrijgekomen door persen door het eigen gewicht van de druiven. Dus voor het effectief persen van de druif. Lekwijn. De beste kwaliteit wijn, Deze is vrijgekomen door persen door het eigen gewicht van de druiven. Dus voor het effectief persen van de druif.


Vin de liqueur

Wijn ontsaan door het toevoegen van alcohol aan het druivensap voor het gistings process. Wijn ontsaan door het toevoegen van alcohol aan het druivensap voor het gistings process.


Vin doux naturel

Wijn waarbij het gistings process is beeindigd door het toevoegen van neutrale alcohol. Hierdor behoud deze wijn veel suikers en zijn daarom erg zoet Wijn waarbij het gistings process is beeindigd door het toevoegen van neutrale alcohol. Hierdor behoud deze wijn veel suikers en zijn daarom erg zoet


Vin gris

Frans voor 'grijze wijn'. Een term gebruikt voor wijn midden tussen rosé en een rode wijn. Frans voor 'grijze wijn'. Een term gebruikt voor wijn midden tussen rosé en een rode wijn.


Vin liquoreux

Franse term voor zoete witte wijn gemaakt van pourriture noble-druiven. Franse term voor zoete witte wijn gemaakt van pourriture noble-druiven.


Viña

Spaans voor wijngaard Spaans voor wijngaard


Vineux

Frans voor wijnachtig. Wijn met een krachtige fruit aroma Frans voor wijnachtig. Wijn met een krachtige fruit aroma


Vinho

Portugees voor wijn Portugees voor wijn


Vinifera

Latijns voor wijndragend. Een wijnstok is de Vitis Vinifera Latijns voor wijndragend. Een wijnstok is de Vitis Vinifera


Vinificatie

Wijnbereiding (het bereidingsproces van wijn. waarbij de most wordt omgezet in wijn) Wijnbereiding (het bereidingsproces van wijn. waarbij de most wordt omgezet in wijn)


Vino

Wijn in het Spaans en Italiaans Wijn in het Spaans en Italiaans


Vino corriente

Spaanse eenvoudige schenkwijn Spaanse eenvoudige schenkwijn


Vino da Tavola

Italiaans voor tafelwijn (wijn zonder specifieke afkomst- en/of kwaliteitseisen) Italiaans voor tafelwijn (wijn zonder specifieke afkomst- en/of kwaliteitseisen)


Vino de cosecha propia

Bij spaanse wijnen gebruikt om wijn uit eigen wijngaard aan te duiden Bij spaanse wijnen gebruikt om wijn uit eigen wijngaard aan te duiden


Vino de Mesa

Spaans voor tafelwijn (wijn zonder specifieke afkomst- en/of kwaliteitseisen) Spaans voor tafelwijn (wijn zonder specifieke afkomst- en/of kwaliteitseisen)


Vino Espumoso

Spaans voor mousserende wijn (wijn met koolzuurgasbelletjes) Spaans voor mousserende wijn (wijn met koolzuurgasbelletjes)


Vino santo

Italiaans voor zoete wijn van ingedroogde druiven Italiaans voor zoete wijn van ingedroogde druiven


Vintage

Engels voor oogstjaar. Engels voor oogstjaar.


Vitis

Latijns voor wijnstok Latijns voor wijnstok


Wijnen

€ 9.99
Bestel

Luc belaire gold 750ml

Luc Belaire Gold is blend uit de Bourgogne die bestaat uit handgeplukte Chardonn...

€ 9.95
Bestel

Etéreo Tinto 2017 - Bodega Los Aljibes Spanje

Harmonieuze, soepele wijn met een dieprode kleur. Volle, rijke aroma's met ...

€ 9.99
Bestel

Wijnpakket Peter Flemming Chardonnay & Zinfandel

Als we het hebben over onze favoriete wijnen uit Amerika, denken wij al snel aan...

€ 9.99
Bestel

Villa Maria Private Bin Pinot Noir Marlborough

Deze wijn is mooi licht rood van kleur. In de geur rode bes en aardbei. Daarnaas...