Chili

In het kort

Gelegen langs de westkust van het Zuid-Amerika, is het lang en uit gestrekte land een van de top wijnproducenten van continent. Door de lengte van dit land liggen de wijngaarden van noord naar zuid z’n ongeveer 1400 km uit elkaar. Hierdoor zijn er grote verschillen in klimaat, zo is het noorden droog, bergachtig en dominerend door de Atacama woestijn en het zuiden juist koel door de invloed van de zuidpool. Centraal gelegen tussen deze 2 uiterste is het meest ideale wijnklimaat met veel zon en invloeden vanuit het andes gebergte in het oosten en de oceaan in het westen.

Druiven

De wijnbouw in Chili is erg gericht op de Franse wijnbouw, waardoor men hier ook veel aanplant overeenkomt met de Franse druiven. Zo zijn Cabernet Sauvignon en Merlot veel gebruikt voor rode wijnen en Chardonnay en Sauvignon Blanc voor wit. De vaak typisch genoemde Chileense druif, Carmenère, heeft ook zijn oorsprong in Frankrijk, namelijk uit de Bordeaux, maar komt in Frankrijk steeds minder voor.

De wijn die gemaakt word in Chili is erg consument gericht en vaak direct, tot snel op dronk. Ze zijn vaak vol van smaak en fruit gedomineerd. Dit is ook hoofdzakelijk door het warme klimaat wat tevens ook, effect heeft op het alcoholgehalte, deze is namelijk vrij hoog.

Wijngebieden

De meeste wijngebieden zijn gelegen in het centraal gedeelte van het land net ten zuiden van de hoofdstad Santiago. waar de basis ligt van de Chileense wijnbouw. De ontwikkeling van wijngebieden is continu veranderd in dit land, waarbij steeds nieuwe gebieden ontstaan. In grote lijnen is het land op te delen in 3 zones, namelijk;

  • Noordelijk Chili: gelegen zeer dicht bij de evenaar waardoor er een warm en droog klimaat heerst.
  • Centraal Chili: De grootste regio van het land gelegen ten zuiden van Santiago wat ontstaan is als een aaneenschakeling van valleien.
  • Zuidelijk Chili: Het koelste gebied van het land door de ligging dicht bij de zuidpool.

Wijnen

€ 9.99
Bestel

Casa Silva Micro Terroir Carmenere

Intens robijnrood met paarse tinten. In de neus delicate aroma's van rood e...

€ 9.99
Bestel

Montes Alpha Syrah

Donker paars vna kleur. In de geur veel fruit invloeden zoals die van rijpe rode...

€ 9.99
Bestel

Montes Outer Limits Pinot Noir

Grensverleggende Pinot Noir van het geliefde Chileense wijnhuis Montes. Helderro...

€ 9.99
Bestel

Montes Alpha Pinot Noir

Helder robijnrood van kleur. De geur is expressief met invloeden van rode pruime...