Canada

In het kort

Door de Noordelijke ligging van Canada is de wijn productie niet erg groot, Enkel in het zuidelijkste gedeelte van Canada is het mogelijk om druiven te verbouwen. Door deze ligging is het land bekend als ‘cool climate’ zone en de wijnen uit dit soort regio’s zijn herkenbaar door de hogere zuren en vaak zijn de wijnen aromatische door de gelijkmatige rijping.

Druiven

Door het koele klimaat is de keuze van druiven erg belangrijk, druiven die het goed doen in een ‘cool climate’ zone, en daarom ook aangeplant in Canada zijn;

Icewine, De specialiteit van Canada

Sinds de jaren ’70 is Canada zicht gaan specialiseren in het maken van IJswijn, en is momenteel de grootste producent van deze type wijn. Het bijzondere aan deze wijn is dat de oogst moet worden gedaan bij een temperatuur van minimaal -8°C. Hierdoor zijn de druiven bij oogst en persing bevroren en krijgen de wijnen een hoog zoet en zuur gehalte. IJswijn wordt ook in andere landen geproduceerd, zoals Duitsland, echter door het ideale klimaat in Canada hebben de druiven voldoende zon gehad, waardoor het suikergehalte hoog is en de wijn daardoor een hoog alcoholpercentage kan krijgen en de kwaliteit ten goede komt.

Wijngebieden

Zoals in de inleiding vermeld, liggen de wijngebieden in het zuiden van Canada. Deze gebieden liggen aan de grens van de Verenigde Staten zowel in het oosten in de staten, Ontario, Québec en Nova Scotia, als het westen in British Colombia:

  • Ontario: Het belangrijkste wijngebied van Canada, de wijnregios bevinden zich hier rond om de diverse meren.
  • British Colombia: In het westen van Canada gelegen in de Okanagan- , Similkameen- en Fraser Vallei.
  • Nova Scotia: Het in het oosten gelegen schiereiland, met voornamelijk lokale en hybriden druivenrassen
  • Québec: Wijngebieden gelegen op de vlakte ten zuiden van de stad Montreal

Wetgeving

Canada kent een zeer strenge wetgeving rond om alcohol. De verkoop van alcohol is daarom onder directe toezicht van de Liquor Control Board en is hierdoor erg beperkt. Naast de strenge alcohol wetgeving is er ook nog een wetgeving rond de productie van wijn, deze is gewaarborgd door de Vintners Quality Alliance. De VQA maakt onderscheid in 2 benamingen namelijk;

  • Provincial Designation
  • Viticultural Areas

Wijnen

Momenteel geen wijnen gevonden