Wijntermen - C

In het kort

Lees meer over de verschillende wijntermen beginnen de met de letter C. Zoals Cognac

Overzicht van wijntermen

Carafe, Cariñena, Cava, Château, Claret, Classificatie, Clos, Cognac, Complexiteit, Crémant, Crianza, Cru, Cuvee,

Carafe

Een karaf is een glazen of kristallen container die wordt gebruikt om wijn te serveren. De vorm van een karaf kan variëren, maar over het algemeen heeft het een brede basis en een smalle hals. Het belangrijkste doel van een karaf is om wijn vanuit de fles over te schenken, waardoor eventuele bezinksel of droesem in de fles achterblijft en de wijn tegelijkertijd belucht wordt. Het beluchten van wijn door middel van een karaf kan helpen om de smaken en aroma's van de wijn te verbeteren en de drinkervaring te verrijken. Karaffen worden vaak gebruikt voor het serveren van rode wijnen, maar kunnen ook worden gebruikt voor sommige witte wijnen en zelfs rosés. Het gebruik van een karaf kan ook een elegant en stijlvol element toevoegen aan uw tafelschikking tijdens het serveren van wijn. Een karaf is een glazen of kristallen container die wordt gebruikt om wijn te serveren. De vorm van een karaf kan variëren, maar over het algemeen heeft het een brede basis en een smalle hals. Het belangrijkste doel van een karaf is om wijn vanuit de fles over te schenken, waardoor eventuele bezinksel of droesem in de fles achterblijft en de wijn tegelijkertijd belucht wordt. Het beluchten van wijn door middel van een karaf kan helpen om de smaken en aroma's van de wijn te verbeteren en de drinkervaring te verrijken. Karaffen worden vaak gebruikt voor het serveren van rode wijnen, maar kunnen ook worden gebruikt voor sommige witte wijnen en zelfs rosés. Het gebruik van een karaf kan ook een elegant en stijlvol element toevoegen aan uw tafelschikking tijdens het serveren van wijn.


Cariñena

Cariñena is naast de naam van een stad in de regio Aragon in Spanje ook een druivenras dat daar veel wordt verbouwd. In het Engels staat deze druif bekend als Carignan. Het is een blauw druivenras dat voornamelijk wordt gebruikt voor rode wijnen. Cariñena druiven zijn klein en donker van kleur met een dikke schil. Ze staan bekend om hun hoge zuurgraad en tannines, wat zorgt voor complexe en stevige wijnen. Deze druif wordt vaak gebruikt in blends, vooral in Zuid-Frankrijk en Spanje. De wijnen gemaakt van Cariñena druiven hebben vaak aroma's van rood fruit, kruiden en aardse tonen. Ze kunnen jong gedronken worden, maar sommige topwijnen van Cariñena druiven kunnen ook goed rijpen en ontwikkelen zich prachtig in de fles. Kortom, Cariñena is een druivenras dat wijnen voortbrengt met kracht en karakter, ideaal voor liefhebbers van stevige rode wijnen. Cariñena is naast de naam van een stad in de regio Aragon in Spanje ook een druivenras dat daar veel wordt verbouwd. In het Engels staat deze druif bekend als Carignan. Het is een blauw druivenras dat voornamelijk wordt gebruikt voor rode wijnen. Cariñena druiven zijn klein en donker van kleur met een dikke schil. Ze staan bekend om hun hoge zuurgraad en tannines, wat zorgt voor complexe en stevige wijnen. Deze druif wordt vaak gebruikt in blends, vooral in Zuid-Frankrijk en Spanje. De wijnen gemaakt van Cariñena druiven hebben vaak aroma's van rood fruit, kruiden en aardse tonen. Ze kunnen jong gedronken worden, maar sommige topwijnen van Cariñena druiven kunnen ook goed rijpen en ontwikkelen zich prachtig in de fles. Kortom, Cariñena is een druivenras dat wijnen voortbrengt met kracht en karakter, ideaal voor liefhebbers van stevige rode wijnen.


Cava

Cava is een sprankelende wijn die afkomstig is uit Spanje, met name uit de regio Catalonië. Het wordt meestal geproduceerd volgens de traditionele methode, vergelijkbaar met Champagne, waarbij de wijn een tweede gisting ondergaat in de fles om de bubbels te creëren. Cava wordt voornamelijk gemaakt van de inheemse druiven Macabeo, Parellada en Xarel-lo, hoewel ook Chardonnay en Pinot Noir soms worden gebruikt. Cava staat bekend om zijn frisse en levendige karakter, met fruitige aroma's van groene appel, citrus en perzik. Het kan variëren van droog tot zoet en de kwaliteit kan sterk variëren, afhankelijk van de producent en het productieproces. Cava wordt vaak gebruikt als aperitief of bij feestelijke gelegenheden, maar kan ook goed passen bij lichte gerechten zoals zeevruchten, salades en tapas. Over het algemeen is Cava een betaalbaar alternatief voor Champagne en biedt het een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor liefhebbers van sprankelende wijnen. Cava is een sprankelende wijn die afkomstig is uit Spanje, met name uit de regio Catalonië. Het wordt meestal geproduceerd volgens de traditionele methode, vergelijkbaar met Champagne, waarbij de wijn een tweede gisting ondergaat in de fles om de bubbels te creëren. Cava wordt voornamelijk gemaakt van de inheemse druiven Macabeo, Parellada en Xarel-lo, hoewel ook [[druif Chardonnay]] en Pinot Noir soms worden gebruikt. Cava staat bekend om zijn frisse en levendige karakter, met fruitige aroma's van groene appel, citrus en perzik. Het kan variëren van droog tot zoet en de kwaliteit kan sterk variëren, afhankelijk van de producent en het productieproces. Cava wordt vaak gebruikt als aperitief of bij feestelijke gelegenheden, maar kan ook goed passen bij lichte gerechten zoals zeevruchten, salades en tapas. Over het algemeen is Cava een betaalbaar alternatief voor Champagne en biedt het een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor liefhebbers van sprankelende wijnen.


Château

"Château" is a French term that typically refers to a wine estate or vineyard. In the context of French wine, it is often used to describe a winery or wine producer located in a specific château or castle. This term is commonly associated with Bordeaux wines, where many prestigious estates with châteaux in their names produce renowned wines. In other regions, such as the Loire Valley or Burgundy, the term may also be used to denote a winery or estate, regardless of the presence of an actual castle. The term "château" is often used to imply a sense of tradition, quality, and terroir in the world of wine. "Château" is a French term that typically refers to a wine estate or vineyard. In the context of French wine, it is often used to describe a winery or wine producer located in a specific château or castle. This term is commonly associated with Bordeaux wines, where many prestigious estates with châteaux in their names produce renowned wines. In other regions, such as the Loire Valley or Burgundy, the term may also be used to denote a winery or estate, regardless of the presence of an actual castle. The term "château" is often used to imply a sense of tradition, quality, and terroir in the world of wine.


Claret

Claret is een oude Engelse term die wordt gebruikt om te verwijzen naar rode Bordeaux-wijnen. Het woord "Claret" is afgeleid van het Franse woord "clairet", wat verwijst naar een lichte rode wijn. In het verleden werd de term gebruikt om te verwijzen naar rode Bordeaux-wijnen die een lichtere kleur hadden dan de diep donkere en geconcentreerde Bordeaux-wijnen die vandaag de dag meer gangbaar zijn. Tegenwoordig wordt de term "Claret" nog steeds gebruikt om naar rode Bordeaux-wijnen te verwijzen, maar het kan ook worden gebruikt als een generieke term voor rode wijnen die vergelijkbaar zijn met de stijl van Bordeaux. Claret-wijnen staan bekend om hun balans tussen fruitige aroma's, tannines en zuurgraad, en ze kunnen variëren van licht tot medium tot full-bodied, afhankelijk van de blend en de rijping. Over het algemeen zijn Claret-wijnen gemaakt van een blend van druivensoorten, waaronder Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot en Malbec. Ze hebben vaak tonen van zwarte bessen, pruimen, tabak, cederhout en specerijen. Claret-wijnen kunnen goed ouderen en bieden vaak complexiteit en elegantie naarmate ze rijpen. Claret is een oude Engelse term die wordt gebruikt om te verwijzen naar rode Bordeaux-wijnen. Het woord "Claret" is afgeleid van het Franse woord "clairet", wat verwijst naar een lichte rode wijn. In het verleden werd de term gebruikt om te verwijzen naar rode Bordeaux-wijnen die een lichtere kleur hadden dan de diep donkere en geconcentreerde Bordeaux-wijnen die vandaag de dag meer gangbaar zijn. Tegenwoordig wordt de term "Claret" nog steeds gebruikt om naar rode Bordeaux-wijnen te verwijzen, maar het kan ook worden gebruikt als een generieke term voor rode wijnen die vergelijkbaar zijn met de stijl van Bordeaux. Claret-wijnen staan bekend om hun balans tussen fruitige aroma's, tannines en zuurgraad, en ze kunnen variëren van licht tot medium tot full-bodied, afhankelijk van de blend en de rijping. Over het algemeen zijn Claret-wijnen gemaakt van een blend van druivensoorten, waaronder [[druif Cabernet Sauvignon]], [[druif Merlot]], Cabernet Franc, Petit Verdot en [[druif Malbec]]. Ze hebben vaak tonen van zwarte bessen, pruimen, tabak, cederhout en specerijen. Claret-wijnen kunnen goed ouderen en bieden vaak complexiteit en elegantie naarmate ze rijpen.


Classificatie

Classificatie in de wereld van wijn verwijst naar de officiële classificatie- en kwaliteitssystemen die verschillende wijnregio's hanteren om de rangorde en kwaliteit van hun wijnen vast te stellen. Deze systemen zijn bedoeld om consumenten te informeren over de kwaliteit en herkomst van de wijn die ze kopen. Bekende voorbeelden van classificaties zijn bijvoorbeeld de Grand Cru en Premier Cru classificaties in de Franse wijnregio's zoals Bordeaux en Bourgogne. In deze systemen worden wijngaarden ingedeeld in verschillende categorieën op basis van factoren als terroir, geschiedenis en kwaliteit van de wijn die er geproduceerd wordt. Het is belangrijk om te weten dat classificaties per wijnregio kunnen verschillen en dat niet alle regio's een officieel classificatiesysteem hebben. Het kan dus een handige leidraad zijn bij het selecteren van een wijn, maar het is ook altijd goed om je eigen smaak en voorkeuren in overweging te nemen bij het kiezen van een wijn. Classificatie in de wereld van wijn verwijst naar de officiële classificatie- en kwaliteitssystemen die verschillende wijnregio's hanteren om de rangorde en kwaliteit van hun wijnen vast te stellen. Deze systemen zijn bedoeld om consumenten te informeren over de kwaliteit en herkomst van de wijn die ze kopen. Bekende voorbeelden van classificaties zijn bijvoorbeeld de Grand Cru en Premier Cru classificaties in de Franse wijnregio's zoals Bordeaux en Bourgogne. In deze systemen worden wijngaarden ingedeeld in verschillende categorieën op basis van factoren als terroir, geschiedenis en kwaliteit van de wijn die er geproduceerd wordt. Het is belangrijk om te weten dat classificaties per wijnregio kunnen verschillen en dat niet alle regio's een officieel classificatiesysteem hebben. Het kan dus een handige leidraad zijn bij het selecteren van een wijn, maar het is ook altijd goed om je eigen smaak en voorkeuren in overweging te nemen bij het kiezen van een wijn.


Clos

"Clos" is een Franse wijnterm die verwijst naar een ommuurde of afgesloten wijngaard. In de wijnwereld wordt deze term gebruikt om een wijngaard aan te duiden die volledig is omgeven door muren, heggen of een ander type afscheiding. Dit kan helpen de druiven in de wijngaard te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals wind en ongedierte, en kan ook de temperatuur en vochtigheidsniveaus reguleren. Wijnen afkomstig van een clos kunnen vaak van zeer hoge kwaliteit zijn vanwege de unieke omstandigheden waarin de druiven groeien. "Clos" is een Franse wijnterm die verwijst naar een ommuurde of afgesloten wijngaard. In de wijnwereld wordt deze term gebruikt om een wijngaard aan te duiden die volledig is omgeven door muren, heggen of een ander type afscheiding. Dit kan helpen de druiven in de wijngaard te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals wind en ongedierte, en kan ook de temperatuur en vochtigheidsniveaus reguleren. Wijnen afkomstig van een clos kunnen vaak van zeer hoge kwaliteit zijn vanwege de unieke omstandigheden waarin de druiven groeien.


Cognac

Franse term voor wijnalcohol (alcohol ontstaan door destillatie van wijn) Franse term voor wijnalcohol (alcohol ontstaan door destillatie van wijn)


Complexiteit

Complexiteit is een term die wordt gebruikt om de verschillende smaaklagen en nuances in een wijn te beschrijven. Een wijn wordt als complex beschouwd als het een breed scala aan aroma's en smaken heeft die zich ontwikkelen en veranderen naarmate de wijn wordt gedronken en belucht. Een complexe wijn kan bijvoorbeeld aroma's bevatten van verschillende soorten fruit, kruiden, bloemen en andere elementen zoals aardse tonen, mineraliteit of houtinvloeden. De smaak van de wijn kan ook verschillende lagen hebben, variërend van fruitig en bloemig tot kruidig en hartig, met een goede balans tussen zoetheid, zuurgraad en tannines. Kortom, een complexe wijn is boeiend en intrigerend, en nodigt uit tot het ontdekken van nieuwe smaken en aroma's bij elke slok. Het kan een teken zijn van hoge kwaliteit en vakmanschap van de wijnmaker. Complexiteit is een term die wordt gebruikt om de verschillende smaaklagen en nuances in een wijn te beschrijven. Een wijn wordt als complex beschouwd als het een breed scala aan aroma's en smaken heeft die zich ontwikkelen en veranderen naarmate de wijn wordt gedronken en belucht. Een complexe wijn kan bijvoorbeeld aroma's bevatten van verschillende soorten fruit, kruiden, bloemen en andere elementen zoals aardse tonen, mineraliteit of houtinvloeden. De smaak van de wijn kan ook verschillende lagen hebben, variërend van fruitig en bloemig tot kruidig en hartig, met een goede balans tussen zoetheid, zuurgraad en tannines. Kortom, een complexe wijn is boeiend en intrigerend, en nodigt uit tot het ontdekken van nieuwe smaken en aroma's bij elke slok. Het kan een teken zijn van hoge kwaliteit en vakmanschap van de wijnmaker.


Crémant

Crémant is een term die wordt gebruikt voor mousserende wijnen uit Frankrijk die buiten de regio Champagne worden geproduceerd. Deze wijnen worden volgens dezelfde methode gemaakt als Champagne, maar worden geproduceerd in andere Franse wijngebieden, zoals de Elzas, Bourgogne, Loire en de Jura. Crémant-wijnen worden meestal gemaakt van een blend van druivensoorten, zoals Chardonnay, Pinot Noir, Chenin Blanc en andere lokale variëteiten. Ze worden gekenmerkt door hun verfijnde bubbels, frisse zuren en fruitige aroma's. Crémant is vaak een uitstekend alternatief voor Champagne, aangezien het vaak een meer betaalbare prijs heeft, maar nog steeds van hoge kwaliteit is. Het is een populaire keuze voor feestelijke gelegenheden of als aperitief. Crémant is een term die wordt gebruikt voor mousserende wijnen uit Frankrijk die buiten de regio Champagne worden geproduceerd. Deze wijnen worden volgens dezelfde methode gemaakt als Champagne, maar worden geproduceerd in andere Franse wijngebieden, zoals de Elzas, Bourgogne, Loire en de Jura. Crémant-wijnen worden meestal gemaakt van een blend van druivensoorten, zoals [[druif Chardonnay]], Pinot Noir, Chenin Blanc en andere lokale variëteiten. Ze worden gekenmerkt door hun verfijnde bubbels, frisse zuren en fruitige aroma's. Crémant is vaak een uitstekend alternatief voor Champagne, aangezien het vaak een meer betaalbare prijs heeft, maar nog steeds van hoge kwaliteit is. Het is een populaire keuze voor feestelijke gelegenheden of als aperitief.


Crianza

Crianza is een term die afkomstig is uit Spanje en wordt gebruikt om de rijpingsperiode van bepaalde rode wijnen aan te duiden. Om de classificatie Crianza te krijgen, moet een rode wijn in Spanje minimaal 2 jaar gerijpt hebben, met minstens 6 maanden op houten vaten. Deze rijpingsperiode zorgt voor een zachtere smaak en meer complexiteit in de wijn. Wijnen met de aanduiding Crianza zijn over het algemeen fruitig en goed gebalanceerd, met tonen van vanille en hout. Het is een populaire classificatie voor rode wijnen uit Rioja en andere wijnregio's in Spanje. Crianza is een term die afkomstig is uit Spanje en wordt gebruikt om de rijpingsperiode van bepaalde rode wijnen aan te duiden. Om de classificatie Crianza te krijgen, moet een rode wijn in Spanje minimaal 2 jaar gerijpt hebben, met minstens 6 maanden op houten vaten. Deze rijpingsperiode zorgt voor een zachtere smaak en meer complexiteit in de wijn. Wijnen met de aanduiding Crianza zijn over het algemeen fruitig en goed gebalanceerd, met tonen van vanille en hout. Het is een populaire classificatie voor rode wijnen uit Rioja en andere wijnregio's in Spanje.


Cru

De term "Cru" wordt voornamelijk gebruikt in Frankrijk om de kwaliteit en classificatie van wijnen aan te duiden, met name in Bordeaux en Bourgogne. Het woord "Cru" betekent letterlijk "gewas" of "oogst" in het Frans. Het wordt vaak geassocieerd met specifieke wijngaarden of wijndomeinen die een bepaalde reputatie hebben opgebouwd vanwege de kwaliteit van hun wijnen. In Bordeaux verwijst de term "Cru" naar de classificatie van de wijngaarden in de regio. De bekendste classificatie is die van 1855, waarbij de wijngaarden werden ingedeeld in verschillende categorieën, van Premier Cru (eerste groei) tot Cinquième Cru (vijfde groei). Deze classificatie is nog steeds van kracht en bepaalt de reputatie en waarde van de wijnen die daar worden geproduceerd. In Bourgogne wordt de term "Cru" gebruikt om specifieke wijngaarden of wijngaardpercelen aan te duiden. Elke Cru in Bourgogne heeft zijn eigen unieke terroir en produceert wijnen met karakteristieke smaken en eigenschappen. Enkele bekende Crue in Bourgogne zijn bijvoorbeeld Gevrey-Chambertin, Puligny-Montrachet en Vosne-Romanée. Kortom, de term "Cru" verwijst naar de kwaliteit en distinctie van een specifieke wijngaard of wijngebied, en kan een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de waarde en reputatie van een wijn. De term "Cru" wordt voornamelijk gebruikt in Frankrijk om de kwaliteit en classificatie van wijnen aan te duiden, met name in Bordeaux en Bourgogne. Het woord "Cru" betekent letterlijk "gewas" of "oogst" in het Frans. Het wordt vaak geassocieerd met specifieke wijngaarden of wijndomeinen die een bepaalde reputatie hebben opgebouwd vanwege de kwaliteit van hun wijnen. In Bordeaux verwijst de term "Cru" naar de classificatie van de wijngaarden in de regio. De bekendste classificatie is die van 1855, waarbij de wijngaarden werden ingedeeld in verschillende categorieën, van Premier Cru (eerste groei) tot Cinquième Cru (vijfde groei). Deze classificatie is nog steeds van kracht en bepaalt de reputatie en waarde van de wijnen die daar worden geproduceerd. In Bourgogne wordt de term "Cru" gebruikt om specifieke wijngaarden of wijngaardpercelen aan te duiden. Elke Cru in Bourgogne heeft zijn eigen unieke terroir en produceert wijnen met karakteristieke smaken en eigenschappen. Enkele bekende Crue in Bourgogne zijn bijvoorbeeld Gevrey-Chambertin, Puligny-Montrachet en Vosne-Romanée. Kortom, de term "Cru" verwijst naar de kwaliteit en distinctie van een specifieke wijngaard of wijngebied, en kan een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de waarde en reputatie van een wijn.


Cuvee

Het woord "cuvée" komt van het Franse woord "cuve" wat "vat" of "tank" betekent in het Nederlands. In de wereld van wijn wordt "cuvée" vaak gebruikt om een mix of blend van verschillende druivensoorten of wijnen aan te duiden. Een cuvée kan bijvoorbeeld een mix zijn van verschillende druivenrassen, verschillende wijngaarden, of zelfs verschillende oogstjaren. Cuvees worden vaak gebruikt om de complexiteit en kwaliteit van een wijn te verhogen, aangezien het combineren van verschillende componenten kan leiden tot een gebalanceerde en harmonieuze smaak. Veel wijnmakers gebruiken cuvées om unieke en kenmerkende wijnen te creëren die de beste eigenschappen van verschillende druiven combineren. Kortom, een cuvée in de wijnwereld verwijst naar een blend of mix van wijnen die zorgvuldig zijn samengesteld om een specifieke smaakprofiel of stijl te bereiken. Het woord "cuvée" komt van het Franse woord "cuve" wat "vat" of "tank" betekent in het Nederlands. In de wereld van wijn wordt "cuvée" vaak gebruikt om een mix of blend van verschillende druivensoorten of wijnen aan te duiden. Een cuvée kan bijvoorbeeld een mix zijn van verschillende druivenrassen, verschillende wijngaarden, of zelfs verschillende oogstjaren. Cuvees worden vaak gebruikt om de complexiteit en kwaliteit van een wijn te verhogen, aangezien het combineren van verschillende componenten kan leiden tot een gebalanceerde en harmonieuze smaak. Veel wijnmakers gebruiken cuvées om unieke en kenmerkende wijnen te creëren die de beste eigenschappen van verschillende druiven combineren. Kortom, een cuvée in de wijnwereld verwijst naar een blend of mix van wijnen die zorgvuldig zijn samengesteld om een specifieke smaakprofiel of stijl te bereiken.


Wijnen

€ 9.99
Bestel

Voskevaz Vintage Muscat

Voskevaz Vintage Muscat is een prachtige witte wijn uit Armenië, vervaardigd va...

€ 9.99
Bestel

Valle Secreto First Edition Syrah

Karamel en snoep, met zeer aanlokkelijke noten van room en bramenijs. Zeer smaak...

€ 9.99
Bestel

Weingut Büchin Spätburgunder

Dat onze oosterburen een eigen naam hebben gegeven aan de van oorsprong Franse P...

€ 9.99
Bestel

Live Slow Ride Fast Wijnpakket in luxe houten wijnkist

Live Slow Ride Fast, want dit is hét moment om te genieten. Van familie, vriend...