Wijntermen - E

In het kort

Lees meer over de verschillende wijntermen beginnen de met de letter E. Zoals

Overzicht van wijntermen

Eenheid, Eenheidswijn, Eikenhout, Eikentonen, Eindzoet, Elegance, Elegant, Elegantie, Elzasser, Emollient, Empyreumatisch, Encépagement, Ervaarbaar, Estragon, Estufagem, Ethisch, Evenwichtig, Excellence, Exclusief, Exotisch, Explosief, Explosiviteit, Expressie, Expressief, Extravert,

Eenheid

Eenheid is een term die wordt gebruikt om de individuele maateenheid van wijn te beschrijven. In de meeste gevallen wordt wijn verkocht in flessen van verschillende formaten, zoals 750 ml (standaard fles), 375 ml (half flesje) of 1,5 liter (magnum). Deze eenheden helpen consumenten en verkopers om de juiste hoeveelheid wijn te selecteren en te schenken die past bij de gelegenheid. Het is belangrijk om te begrijpen hoeveel eenheid wijn je koopt of bestelt, zodat je het juiste bedrag in handen hebt voor jezelf of je gasten.


Eenheidswijn

Eenheidswijn verwijst naar een typologie van wijn die wordt gebruikt om de basiseigenschappen van een wijn te beschrijven zonder details over de specifieke regio, druivensoort of wijnmakerij te geven. Het idee is om een standaardreferentie te bieden waarbij de nadruk ligt op de kwaliteit van de wijn en niet op de herkomst of het merk. Eenheidswijn kan worden gebruikt in proefsessies, beoordelingen en onderwijs om de algemene kenmerken van een wijn te bespreken. Het kan ook handig zijn bij het vergelijken van verschillende wijnen op een gestandaardiseerde manier. Belangrijke aspecten die bij eenheidswijn kunnen worden besproken zijn onder andere het aroma, de smaakprofielen, zuren, tannines, body en afdronk. Het doel is om een algemene indruk van de wijn te geven zonder in te gaan op individuele kenmerken die specifiek zijn voor een bepaalde regio of druivenras. Kortom, eenheidswijn is een term die wordt gebruikt om de algemene eigenschappen van een wijn te beschrijven zonder referentie te maken naar de herkomst of andere specifieke details.


Eikenhout

Eikenhout is een term die vaak wordt gebruikt in de wijnwereld om de invloed van eikenhouten vaten op wijn te beschrijven. Eikenhouten vaten worden vaak gebruikt om wijnen te laten rijpen en te verouderen. Tijdens dit proces kan de wijn verschillende aroma's en smaken uit het hout opnemen. De invloed van eikenhout op wijn kan variëren afhankelijk van factoren zoals de herkomst van het eikenhout, de mate van toasting van het vat en de duur van de rijping. Vaak wordt gesproken over aroma's en smaken van vanille, karamel, kruiden, en soms zelfs een lichte rokerigheid die van het eikenhout afkomstig zijn. Het gebruik van eikenhout kan de wijn meer complexiteit, structuur en rondheid geven, en kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van bepaalde aroma's en smaken in de wijn. Het is belangrijk op te merken dat de invloed van eikenhout subtiel kan zijn en goed geïntegreerd moet zijn in de wijn om het totaalplaatje te completeren.


Eikentonen

Eikentonen verwijst naar de aromatische en smaakelementen die afkomstig zijn van het houten vat waarin de wijn heeft gerijpt. Wanneer wijn wordt gerijpt in eiken vaten, neemt de wijn langzaam bepaalde kenmerken van het hout op. Deze tonen kunnen variëren en omvatten smaken zoals vanille, kruiden, tabak, karamel, rokerigheid en soms zelfs een vleugje toast of kokosnoot. Eikentonen voegen complexiteit en textuur toe aan de wijn en kunnen zorgen voor een harmonieuze balans met de fruitigheid en zuurgraad van de wijn. Het kan ook bijdragen aan de structuur en de afdronk van de wijn.


Eindzoet

Eindzoet is een wijnterm die wordt gebruikt om de zoetheid van een wijn te beschrijven. Het verwijst naar de mate waarin een wijn zoet smaakt in de afdronk, nadat je een slok hebt genomen en de wijn hebt doorgeslikt. Een wijn kan variëren van droog tot zoet, afhankelijk van de hoeveelheid restsuiker die nog aanwezig is na het fermentatieproces. Eindzoete wijnen hebben een hoger suikergehalte, wat resulteert in een zoete smaak die lang blijft hangen in de mond. Deze wijnen zijn ideaal als dessertwijnen of om te combineren met zoete gerechten. Het is belangrijk om de eindzoetheid van een wijn te vermelden, zodat consumenten een beter beeld krijgen van wat ze kunnen verwachten bij het proeven van de wijn.


Elegance

Elegance is een wijnterm die vaak wordt gebruikt om te beschrijven hoe verfijnd en stijlvol een wijn is. Een elegante wijn heeft een harmonieus evenwicht tussen de verschillende smaken en aroma's, heeft een subtiele complexiteit en een mooie structuur. Deze wijn kan een zachte en soepele textuur hebben en een lange, gecontroleerde afdronk. Over het algemeen wordt een elegante wijn geassocieerd met finesse, verfijning en subtiliteit, en kan het een genot zijn om te drinken.


Elegant

Het woord 'elegant' wordt in de wereld van wijn gebruikt om een bepaalde stijl of kwaliteit van wijn aan te duiden. Een elegante wijn is subtiel, verfijnd en evenwichtig. Het is vaak een wijn die niet overdreven zwaar of intens is, maar eerder delicaat en smaakvol. Een elegante wijn kan zich onderscheiden door de volgende kenmerken: - Fijne en verfijnde aroma's en smaken - Goede balans tussen de verschillende elementen (zuurgraad, tannines, alcohol) - Subtiele complexiteit, waarbij de verschillende smaakcomponenten op een harmonieuze manier samenkomen - Een zijdezachte textuur en een elegante afdronk Een elegante wijn is vaak niet luidruchtig of opvallend, maar weet juist op een ingetogen en verfijnde manier indruk te maken. Het is een wijn die subtiliteit en finesse waardeert boven kracht en intensiteit.


Elegantie

Elegantie is een term die gebruikt wordt om een wijn te beschrijven die subtiel, verfijnd en evenwichtig is. Een elegante wijn kan verschillende kenmerken hebben, zoals delicaat fruit, fijne tannines, een zijdeachtige textuur en een harmonieuze smaak. Deze wijnen zijn vaak goed in balans, met een mooie structuur en een lange afdronk. Een elegante wijn is vaak niet te overheersend of zwaar, maar juist verfijnd en aangenaam om te drinken. Het drinken van een elegante wijn kan een ervaring van finesse en subtiliteit bieden, waarbij de focus ligt op de nuances en complexiteit van de smaak.


Elzasser

Elzasser verwijst naar wijnen uit de Elzas regio in Frankrijk, gelegen aan de oostelijke grens met Duitsland. Elzasser wijnen staan bekend om hun verfijning en complexiteit, vaak met een uitgesproken fruitig karakter. Witte wijnen domineren in de Elzas, met Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris en Muscat als de meest voorkomende druivenrassen. Elzasser wijnen zijn vaak droog van stijl, met verfrissende zuren en kenmerkende aroma's van bloemen, citrusvruchten en steenfruit. Ze worden vaak geprezen vanwege hun vermogen om goed te ouderen en hun unieke flessen die bekend staan als 'flûtes'. Elzasser wijnen zijn een geweldige keuze voor liefhebbers van elegante en aromatische witte wijnen.


Emollient

Het woord "emollient" wordt voornamelijk gebruikt in de context van cosmetica en huidverzorging en verwijst naar een hydraterende en verzachtende stof die de huid verzorgt en helpt om vocht vast te houden. In de wijnwereld wordt de term "emollient" niet vaak gebruikt, maar als we het zouden toepassen op wijn, zou het kunnen verwijzen naar een wijn met een zijdezachte en fluweelachtige textuur in de mond. Deze wijn zou soepel en zacht aanvoelen, met een aangename mondgevoel dat doet denken aan het verzorgende effect van een emollient op de huid. Het kan ook worden geassocieerd met wijnen die een beetje romigheid en volheid in de mond hebben. Dit effect kan worden veroorzaakt door het gebruik van bepaalde druivensoorten, rijpingstechnieken of bepaalde wijnbereidingsprocessen. Over het algemeen zou een wijn die als "emollient" wordt beschreven lekker en smaakvol zijn, met een mooie textuur en een verzachtende, zachte kwaliteit die het drinken ervan een genot maakt.


Empyreumatisch

Empyreumatisch is een term die wordt gebruikt om een wijn te beschrijven die een rokerige, branderige of gebrande smaak en geur heeft. Het kan ook verwijzen naar aroma's en smaken die doen denken aan houtskool, toast, koffie of chocolade. Deze kenmerken kunnen het resultaat zijn van het gebruik van gebrande eikenhouten vaten tijdens het rijpingsproces van de wijn, of van bepaalde vinificatietechnieken zoals rokeren van de druiven of het gebruik van gebrande kruiden of specerijen. Empyreumatische wijnen kunnen complexiteit en diepte toevoegen aan de smaakprofielen van bepaalde wijnen, maar kunnen ook als overheersend worden ervaren als ze te sterk aanwezig zijn.


Encépagement

Encépagement is een Franse term die wordt gebruikt om te verwijzen naar de samenstelling van druivenrassen in een bepaalde wijnblend. Het is eigenlijk een technische term die aangeeft welke druivenrassen zijn gebruikt om een specifieke wijn te maken. Encépagement is belangrijk omdat het de complexiteit, smaakprofiel en kenmerken van de wijn beïnvloedt. Bij het beoordelen van een wijn is het nuttig om te kijken naar het encépagement, omdat het informatie geeft over de druivenrassen die zijn gebruikt en zo meer inzicht geeft in de wijnstijl. Sommige wijnmakers gebruiken bijvoorbeeld hoofdzakelijk één druivenras, terwijl anderen kiezen voor een blend van verschillende rassen om een gebalanceerde en complexe wijn te maken. Het is interessant om te leren over verschillende encépagementen en hoe de combinatie van druivenrassen de smaak, textuur en aroma's van een wijn kan beïnvloeden. Het kan ook helpen bij het begrijpen en waarderen van verschillende wijnstijlen en regio's.


Ervaarbaar

De term "ervaarbaar" wordt gebruikt om de eigenschappen van een wijn te beschrijven die duidelijk waarneembaar zijn bij het proeven ervan. Dit kan verwijzen naar verschillende aspecten van de wijn, zoals de smaak, het aroma, de textuur en de afdronk. Een wijn kan bijvoorbeeld fruitig, kruidig, tanninerijk, zacht, fris, vol, complex, zoet of droog zijn, wat allemaal elementen zijn die ervaarbaar zijn tijdens het proeven. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze ervaarbare eigenschappen om een goed begrip te krijgen van de wijn en ervan te genieten.


Estragon

"Estragon" is not a commonly used wine term, but it may refer to the herb tarragon which is sometimes used to describe the flavor profile of certain wines. Tarragon is known for its aromatic and slightly bittersweet taste, which can sometimes be detected in wines as a herbal or spicy note. Wines that are described as having "estragon" characteristics may have hints of these flavors, adding complexity and depth to the overall tasting experience.


Estufagem

Estufagem is een Portugese term die verwijst naar een specifieke methode voor het verhitten van wijn. Deze methode wordt voornamelijk toegepast bij de productie van Madeira-wijnen, die afkomstig zijn van het gelijknamige Portugese eiland. Tijdens het estufagem-proces wordt de wijn gedurende een bepaalde periode verhit in speciale verwarmde vaten of tanks. Het verhitten van de wijn tijdens estufagem kan variëren in temperatuur en duur, afhankelijk van het gewenste resultaat. Deze verhittingstechniek heeft enkele belangrijke effecten op de wijn, waaronder het versnellen van het oxidatieproces en het ontwikkelen van bepaalde smaakprofielen. Door estufagem kunnen Madeira-wijnen een unieke smaak en complexiteit ontwikkelen, met aroma's van gedroogd fruit en noten, samen met een zekere mate van zoetheid en een lange afdronk. Kortom, estufagem is een belangrijk onderdeel van de productie van Madeira-wijnen en draagt bij aan hun kenmerkende karakter en smaakprofiel.


Ethisch

De term "ethisch" in de wereld van wijn verwijst naar de principes en normen die betrekking hebben op de productie, distributie en consumptie van wijn. Het kan bijvoorbeeld gaan over duurzame wijnbouwpraktijken, eerlijke handel, respect voor het milieu, sociale verantwoordelijkheid en ethisch gedrag in de gehele wijnindustrie. Ethische overwegingen worden steeds belangrijker in de wijnindustrie, aangezien consumenten steeds meer belang hechten aan de manier waarop hun voedsel en drank worden verbouwd en geproduceerd. Wijnproducenten die ethisch verantwoord handelen, streven ernaar om hun impact op het milieu te minimaliseren, de belangen van werknemers en lokale gemeenschappen te waarborgen, en transparantie te bieden over hun processen. Als wijnliefhebber is het dus belangrijk om niet alleen te genieten van de smaak en kwaliteit van de wijn, maar ook om te overwegen hoe ethische overwegingen een rol spelen in de productie ervan. Door te kiezen voor wijnen van producenten die ethische normen hoog in het vaandel dragen, kun je een bewuste keuze maken die niet alleen lekker is, maar ook positief bijdraagt aan de wereldwijde wijnindustrie.


Evenwichtig

Evenwichtig is een term die wordt gebruikt om een ​​wijn te beschrijven die goed in balans is. Dit betekent dat alle elementen in de wijn, zoals fruitigheid, zuurgraad, tannines en alcoholgehalte, harmonieus samenkomen zonder dat er één element domineert. Een evenwichtige wijn heeft een aangename smaak en een afdronk die mooi in balans is. Het is belangrijk voor een wijn om evenwichtig te zijn, omdat dit bijdraagt aan de algehele kwaliteit en het genot van de wijn.


Excellence

"Excellence" is een wijnterm die wordt gebruikt om een ​​wijn van uitzonderlijke kwaliteit en superioriteit te beschrijven. Een wijn die wordt beschouwd als "excellent" zal over het algemeen uitblinken in verschillende aspecten, zoals smaak, aroma, structuur, balans en complexiteit. Deze term wordt vaak gebruikt om aan te geven dat de wijn van de hoogste kwaliteit is en wordt gewaardeerd door kenners en liefhebbers van wijn. Het kan ook aangeven dat de wijn goed gerijpt en perfect in evenwicht is, waardoor het een plezierige en buitengewone drinkervaring biedt. Kortom, "Excellence" staat voor een wijn die opmerkelijk is in alle opzichten en die als bijzonder hoogwaardig wordt beschouwd.


Exclusief

Het wijnterm "exclusief" verwijst naar een kwaliteitsniveau van een wijn die in een beperkte hoeveelheid wordt geproduceerd en vaak alleen beschikbaar is voor een selecte groep mensen of in specifieke verkooppunten. Dit kan betekenen dat de wijn zeldzaam is, afkomstig is van een prestigieus wijnhuis, gemaakt is met uitzonderlijke druiven of technieken, en vaak een hogere prijs heeft dan meer alledaagse wijnen. Drinken van exclusieve wijnen kan een unieke en luxe ervaring bieden voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar bijzondere smaken en aroma's.


Exotisch

De term "exotisch" wordt vaak gebruikt om een wijn te beschrijven die ongewoon of anders is dan wat je normaal gesproken zou verwachten. Een exotische wijn kan bijvoorbeeld intense aroma's hebben die niet vaak voorkomen in andere wijnen, zoals tropisch fruit zoals lychee, guave of passievrucht. Deze wijnen kunnen ook een unieke smaak hebben die doet denken aan kruiden, specerijen of bloemen die niet typisch zijn voor wijnen uit bekende wijnregio's. Over het algemeen kan een exotische wijn een avontuurlijke en opwindende smaakervaring bieden die uitdagend en verrassend kan zijn. Het is belangrijk om een open geest te hebben en bereid te zijn om nieuwe en ongewone smaken te ontdekken wanneer je een exotische wijn probeert.


Explosief

Het wijnterm "explosief" wordt gebruikt om de intense en krachtige smaakbeleving van een wijn te beschrijven. Een wijn die als explosief wordt omschreven, heeft meestal een zeer uitgesproken en levendige smaak die direct en krachtig op de smaakpapillen aankomt. Dit kan zich manifesteren in sterke fruitaroma's, kruidige tonen of een hoge zuurgraad en tannines. Het is alsof de smaak van de wijn "explodeert" in je mond, waardoor het een impactvolle en gedenkwaardige ervaring wordt. Wijnen die als explosief worden beschreven, kunnen complex en gewaagd zijn, en worden vaak geassocieerd met kwaliteiten zoals diepte, levendigheid en een krachtige persoonlijkheid.


Explosiviteit

Explosiviteit is een term die wordt gebruikt om de intensiteit en kracht van de smaak van een wijn te beschrijven. Een explosieve wijn is er een die direct en krachtig impact maakt op de smaakpapillen, vaak met sterke en levendige aroma's en smaken. Deze wijnen kunnen een complexe combinatie van fruitige, kruidige, bloemige en minerale tonen hebben die allemaal tegelijkertijd worden waargenomen. Het kan een gevoel van levendigheid en opwinding opwekken in de mond en een krachtige nasmaak achterlaten. Kortom, een explosieve wijn is intens en direct in zijn smaakprofiel en laat een blijvende indruk achter op degene die het proeft.


Expressie

Expressie is een term die wordt gebruikt in de wijnwereld om de intensiteit en de diepgang van de aroma's en smaken in een wijn te beschrijven. Een wijn met expressie heeft een levendige en krachtige aanwezigheid in de mond en laat een blijvende indruk achter op degene die de wijn proeft. Dit kan zich uiten in complexe en uitgesproken fruitige, bloemige, kruidige of minerale tonen, afhankelijk van de druivensoort, de terroir en de vinificatiemethode. Kortom, een wijn met expressie is een wijn die duidelijk en indrukwekkend laat zien wat hij te bieden heeft.


Expressief

Expressief is een wijnterm die wordt gebruikt om een wijn te beschrijven die opvallend en levendig van karakter is. Een expressieve wijn is vaak rijk aan aroma's en smaken, met een sterke persoonlijkheid en een intense afdronk. Deze wijnen kunnen complex zijn en bepaalde eigenschappen of kenmerken benadrukken, zoals fruitige tonen, kruidige aroma's of florale noten. Een expressieve wijn kan de drinker verrassen en intrigeren door zijn levendigheid en diepte, en is vaak een genot om te ontdekken en te proeven.


Extravert

Extravert is een wijnterm die wordt gebruikt om de eigenschappen van een wijn te beschrijven die opvallend en expressief zijn. Een wijn die als extravert wordt omschreven, heeft over het algemeen een sterk en uitgesproken karakter, met intense aroma's en smaken die direct opvallen. Deze wijnen trekken de aandacht en laten een blijvende indruk achter op de drinker. Kortom, een extraverte wijn is levendig, krachtig en heeft een sterke aanwezigheid in het glas.


Wijnen

€ 7.95
Bestel

False Bay Crystalline Chardonnay

De wijnen van False Bay zijn met natuurlijke gisten gefermenteerd. De druiven zi...

€ 9.99
Bestel

2HA Tabunello

De basis is sangiovese grosso en de wijn heeft een ongelooflijk groot rijpingspo...

€ 9.99
Bestel

Russolo Rino Doi Raps

Strogeel van kleur. De geur is expressief en sterk fruit georiënteerd (rijpe me...

€ 8.95
Bestel

Mezzacorona Castel Firmian Pinot Grigio Italië

Sprankelende Pinot Grigio! Strogeel van kleur. Aan alle kanten fris en fruitig. ...