Wijntermen - L

In het kort

Lees meer over de verschillende wijntermen beginnen de met de letter L. Zoals

Overzicht van wijntermen

Laat oogsten, Laatbloeiend, Lagering, Lange afdronk, Lange rijping, Lange smaak, Langer rijpen, Langzaam, Langzaam rijpen, Langzame gisting, Levendig, Licht, Lichte wijn, Liefelijk, Lijst, Limoen, Lingering, Liqueur, Listrac, Luchtig, Luchtigheid, Lust, Lychee,

Laat oogsten

Laat oogsten is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat de druiven later dan normaal worden geoogst, meestal met als doel om meer rijpheid en complexiteit in de wijn te verkrijgen. Door later te oogsten hebben de druiven meer tijd om suikers te ontwikkelen en kunnen ze een hogere concentratie van smaken en aroma's bereiken. Dit kan resulteren in wijnen met meer body, diepte en potentieel voor veroudering. Echter, het risico bestaat dat de druiven overrijp worden, waardoor de wijn flauw of alcoholisch kan worden. Het juiste moment om de druiven te oogsten is dan ook cruciaal en vereist nauwgezette monitoring van de druiven in de wijngaard. Laat oogsten is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat de druiven later dan normaal worden geoogst, meestal met als doel om meer rijpheid en complexiteit in de wijn te verkrijgen. Door later te oogsten hebben de druiven meer tijd om suikers te ontwikkelen en kunnen ze een hogere concentratie van smaken en aroma's bereiken. Dit kan resulteren in wijnen met meer body, diepte en potentieel voor veroudering. Echter, het risico bestaat dat de druiven overrijp worden, waardoor de wijn flauw of alcoholisch kan worden. Het juiste moment om de druiven te oogsten is dan ook cruciaal en vereist nauwgezette monitoring van de druiven in de wijngaard.


Laatbloeiend

"Laatbloeiend" is een term die wordt gebruikt om een wijn te beschrijven die langzaam tot bloei komt in smaak en complexiteit na verloop van tijd. Dit betekent dat de wijn meer tijd nodig heeft om zijn volle aroma's en smaakprofiel te ontwikkelen. Een "laatbloeiende" wijn kan aanvankelijk gesloten of terughoudend lijken, maar naarmate de wijn rijpt en opent, kunnen er meer lagen van smaak en aroma naar voren komen. Het kan dus de moeite waard zijn om geduld te hebben en de wijn wat tijd te geven om optimaal van te genieten. "Laatbloeiend" is een term die wordt gebruikt om een wijn te beschrijven die langzaam tot bloei komt in smaak en complexiteit na verloop van tijd. Dit betekent dat de wijn meer tijd nodig heeft om zijn volle aroma's en smaakprofiel te ontwikkelen. Een "laatbloeiende" wijn kan aanvankelijk gesloten of terughoudend lijken, maar naarmate de wijn rijpt en opent, kunnen er meer lagen van smaak en aroma naar voren komen. Het kan dus de moeite waard zijn om geduld te hebben en de wijn wat tijd te geven om optimaal van te genieten.


Lagering

Lagering is een term in de wijnwereld die verwijst naar de periode waarin de wijn na de vinificatie in contact blijft met de moer (het bezinksel van dode gistcellen en andere deeltjes) en mogelijk ook met eikenhouten vaten of roestvrijstalen tanks. Tijdens deze periode ondergaat de wijn langzame chemische en fysische veranderingen die bijdragen aan de ontwikkeling van de smaak, textuur en aroma's van de wijn. Lagering kan variëren van enkele maanden tot meerdere jaren, afhankelijk van het type wijn en de wijnmaker's voorkeuren. Over het algemeen leidt een langere lagering tot een complexere en meer gebalanceerde wijn met een rijker aroma en een zachtere textuur. Lagering is een term in de wijnwereld die verwijst naar de periode waarin de wijn na de vinificatie in contact blijft met de moer (het bezinksel van dode gistcellen en andere deeltjes) en mogelijk ook met eikenhouten vaten of roestvrijstalen tanks. Tijdens deze periode ondergaat de wijn langzame chemische en fysische veranderingen die bijdragen aan de ontwikkeling van de smaak, textuur en aroma's van de wijn. Lagering kan variëren van enkele maanden tot meerdere jaren, afhankelijk van het type wijn en de wijnmaker's voorkeuren. Over het algemeen leidt een langere lagering tot een complexere en meer gebalanceerde wijn met een rijker aroma en een zachtere textuur.


Lange afdronk

Een lange afdronk wordt gebruikt om de lengte en intensiteit van de smaak te beschrijven die je proeft nadat je een slok wijn hebt genomen. Wanneer een wijn een lange afdronk heeft, betekent dit dat de smaak en aroma's nog langdurig aanwezig blijven in je mond nadat je hebt doorgeslikt. Dit kan variëren van enkele seconden tot zelfs minuten. Een lange afdronk wordt vaak geassocieerd met kwaliteitswijnen en kan een teken zijn van complexiteit en diepgang in de wijn. Het kan ook een indicatie zijn van de potentie om nog verder te rijpen en ontwikkelen in de fles. Een lange afdronk wordt gebruikt om de lengte en intensiteit van de smaak te beschrijven die je proeft nadat je een slok wijn hebt genomen. Wanneer een wijn een lange afdronk heeft, betekent dit dat de smaak en aroma's nog langdurig aanwezig blijven in je mond nadat je hebt doorgeslikt. Dit kan variëren van enkele seconden tot zelfs minuten. Een lange afdronk wordt vaak geassocieerd met kwaliteitswijnen en kan een teken zijn van complexiteit en diepgang in de wijn. Het kan ook een indicatie zijn van de potentie om nog verder te rijpen en ontwikkelen in de fles.


Lange rijping

Lange rijping is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar het proces waarbij een wijn gedurende een langere periode wordt opgeslagen en gerijpt voordat hij wordt vrijgegeven voor consumptie. Gedurende deze periode van rijping in de kelder of op fles, ondergaat de wijn verschillende chemische en fysische veranderingen die zijn smaak, aroma en textuur verder ontwikkelen en verfijnen. Wijnen die een lange rijping hebben ondergaan, kunnen complexer en verfijnder zijn dan jongere wijnen. Ze kunnen een grotere diepte en rijkdom aan smaak en aroma vertonen, en hebben vaak een zijdezachte textuur en een langdurige afdronk. Veel rode wijnen, zoals Bordeaux en Barolo, maar ook bepaalde witte wijnen, zoals top Grand Cru Chablis en vintage Champagne, kunnen profiteren van lange rijping om hun volle potentieel te bereiken. Het is belangrijk op te merken dat niet alle wijnen baat hebben bij lange rijping. Sommige wijnen zijn bedoeld om jong te worden gedronken en verliezen hun frisheid en fruitigheid na verloop van tijd. Het is daarom verstandig om te weten welke wijnen geschikt zijn voor langdurige rijping en hoe ze optimaal kunnen worden bewaard om de beste smaakervaring te garanderen. Lange rijping is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar het proces waarbij een wijn gedurende een langere periode wordt opgeslagen en gerijpt voordat hij wordt vrijgegeven voor consumptie. Gedurende deze periode van rijping in de kelder of op fles, ondergaat de wijn verschillende chemische en fysische veranderingen die zijn smaak, aroma en textuur verder ontwikkelen en verfijnen. Wijnen die een lange rijping hebben ondergaan, kunnen complexer en verfijnder zijn dan jongere wijnen. Ze kunnen een grotere diepte en rijkdom aan smaak en aroma vertonen, en hebben vaak een zijdezachte textuur en een langdurige afdronk. Veel rode wijnen, zoals Bordeaux en Barolo, maar ook bepaalde witte wijnen, zoals top Grand Cru Chablis en vintage Champagne, kunnen profiteren van lange rijping om hun volle potentieel te bereiken. Het is belangrijk op te merken dat niet alle wijnen baat hebben bij lange rijping. Sommige wijnen zijn bedoeld om jong te worden gedronken en verliezen hun frisheid en fruitigheid na verloop van tijd. Het is daarom verstandig om te weten welke wijnen geschikt zijn voor langdurige rijping en hoe ze optimaal kunnen worden bewaard om de beste smaakervaring te garanderen.


Lange smaak

Lange smaak wordt ook wel aangeduid als 'afdronk' en verwijst naar de nasmaak van de wijn die nog lang in de mond blijft hangen nadat je een slok hebt genomen. Het kan worden omschreven als de duur en intensiteit van de smaakervaring nadat je de wijn hebt doorgeslikt of uitgespuugd. Een wijn met een lange afdronk betekent vaak dat de aroma's en smaken zich goed ontwikkelen en aanhouden, wat bijdraagt aan een meer complexe en bevredigende proefervaring. Het kan variëren van fruitige tonen tot kruidige en houtachtige smaken, afhankelijk van het type wijn en de specifieke kenmerken ervan. Kortom, een lange smaak is een kwaliteitskenmerk dat wijst op een goed gestructureerde en evenwichtige wijn die langdurige genoegens biedt aan de drinker. Lange smaak wordt ook wel aangeduid als 'afdronk' en verwijst naar de nasmaak van de wijn die nog lang in de mond blijft hangen nadat je een slok hebt genomen. Het kan worden omschreven als de duur en intensiteit van de smaakervaring nadat je de wijn hebt doorgeslikt of uitgespuugd. Een wijn met een lange afdronk betekent vaak dat de aroma's en smaken zich goed ontwikkelen en aanhouden, wat bijdraagt aan een meer complexe en bevredigende proefervaring. Het kan variëren van fruitige tonen tot kruidige en houtachtige smaken, afhankelijk van het type wijn en de specifieke kenmerken ervan. Kortom, een lange smaak is een kwaliteitskenmerk dat wijst op een goed gestructureerde en evenwichtige wijn die langdurige genoegens biedt aan de drinker.


Langer rijpen

Langer rijpen is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat een wijn is doorgebracht of opgeslagen voor een langere periode voordat het wordt geconsumeerd. Dit kan in houten vaten of in de fles zijn. Het rijpen van wijn kan de smaak, geur en textuur van de wijn veranderen en verbeteren. Tijdens het rijpingsproces kan de wijn complexer worden, met nieuwe aroma's en smaken die zich ontwikkelen. Over het algemeen worden rode wijnen als geschikter beschouwd voor langdurige rijping dan witte wijnen, maar er zijn uitzonderingen. Langer rijpen kan leiden tot meer uitgebalanceerde en verfijnde wijnen die buitengewoon zijn om te drinken en van te genieten. Langer rijpen is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat een wijn is doorgebracht of opgeslagen voor een langere periode voordat het wordt geconsumeerd. Dit kan in houten vaten of in de fles zijn. Het rijpen van wijn kan de smaak, geur en textuur van de wijn veranderen en verbeteren. Tijdens het rijpingsproces kan de wijn complexer worden, met nieuwe aroma's en smaken die zich ontwikkelen. Over het algemeen worden rode wijnen als geschikter beschouwd voor langdurige rijping dan witte wijnen, maar er zijn uitzonderingen. Langer rijpen kan leiden tot meer uitgebalanceerde en verfijnde wijnen die buitengewoon zijn om te drinken en van te genieten.


Langzaam

Langzaam is een wijnterm die wordt gebruikt om de traagheid en persistentie van de aroma's en smaken in een wijn te beschrijven. Deze term verwijst naar hoe lang de smaken en aroma's blijven hangen in de mond nadat je een slok wijn hebt genomen. Een wijn die langzaam is, heeft meestal een lange afdronk en laat een plezierige nasmaak achter. Dit kan een teken zijn van kwaliteit en complexiteit in de wijn. Het tegenovergestelde van langzaam is kort en abrupt, wat kan duiden op een minder complexe wijn. Langzaam is een wijnterm die wordt gebruikt om de traagheid en persistentie van de aroma's en smaken in een wijn te beschrijven. Deze term verwijst naar hoe lang de smaken en aroma's blijven hangen in de mond nadat je een slok wijn hebt genomen. Een wijn die langzaam is, heeft meestal een lange afdronk en laat een plezierige nasmaak achter. Dit kan een teken zijn van kwaliteit en complexiteit in de wijn. Het tegenovergestelde van langzaam is kort en abrupt, wat kan duiden op een minder complexe wijn.


Langzaam rijpen

Langzaam rijpen is een term die wordt gebruikt om te beschrijven hoe een wijn zich ontwikkelt en verbetert na verloop van tijd. Wanneer een wijn langzaam rijpt, krijgen de verschillende componenten in de wijn, zoals de tannines, zuren en aroma's, de tijd om harmonieus met elkaar te integreren. Dit proces kan plaatsvinden in de fles of in houten vaten, afhankelijk van de wijn en de producent. Het langzaam rijpen van een wijn kan leiden tot een complexer aroma, een zachtere textuur en een betere balans tussen de verschillende smaakelementen. Sommige wijnen zijn gemaakt om langzaam te rijpen en zullen na verloop van jaren of zelfs decennia hun optimale smaak bereiken. Het is belangrijk om te weten dat niet alle wijnen bedoeld zijn om langzaam te rijpen en dat sommige wijnen het beste jong gedronken kunnen worden. Kortom, langzaam rijpen is een essentieel onderdeel van het wijnbereidingsproces en kan leiden tot wijnen van uitzonderlijke kwaliteit en complexiteit. Langzaam rijpen is een term die wordt gebruikt om te beschrijven hoe een wijn zich ontwikkelt en verbetert na verloop van tijd. Wanneer een wijn langzaam rijpt, krijgen de verschillende componenten in de wijn, zoals de tannines, zuren en aroma's, de tijd om harmonieus met elkaar te integreren. Dit proces kan plaatsvinden in de fles of in houten vaten, afhankelijk van de wijn en de producent. Het langzaam rijpen van een wijn kan leiden tot een complexer aroma, een zachtere textuur en een betere balans tussen de verschillende smaakelementen. Sommige wijnen zijn gemaakt om langzaam te rijpen en zullen na verloop van jaren of zelfs decennia hun optimale smaak bereiken. Het is belangrijk om te weten dat niet alle wijnen bedoeld zijn om langzaam te rijpen en dat sommige wijnen het beste jong gedronken kunnen worden. Kortom, langzaam rijpen is een essentieel onderdeel van het wijnbereidingsproces en kan leiden tot wijnen van uitzonderlijke kwaliteit en complexiteit.


Langzame gisting

Langzame gisting verwijst naar het proces waarbij de fermentatie van de druivensap langzamer verloopt dan bij normale gistingstemperaturen. Dit kan verschillende voordelen hebben voor de wijnproductie, waaronder het behoud van aromatische eigenschappen, complexiteit en verfijning van de smaak. Langzame gisting kan resulteren in wijnen met meer diepte, balans en karakter. Het proces kan worden gecontroleerd door de temperatuur te verlagen of door het gebruik van specifieke giststammen die langzamer werken. Langzame gisting verwijst naar het proces waarbij de fermentatie van de druivensap langzamer verloopt dan bij normale gistingstemperaturen. Dit kan verschillende voordelen hebben voor de wijnproductie, waaronder het behoud van aromatische eigenschappen, complexiteit en verfijning van de smaak. Langzame gisting kan resulteren in wijnen met meer diepte, balans en karakter. Het proces kan worden gecontroleerd door de temperatuur te verlagen of door het gebruik van specifieke giststammen die langzamer werken.


Levendig

Het woord "levendig" wordt vaak gebruikt om de intensiteit en vitaliteit van een wijn te beschrijven. Een levendige wijn kan een aantal eigenschappen hebben: 1. Frisheid: Een levendige wijn heeft een frisse, knapperige zuurgraad die het gehemelte doet ontwaken en de smaakpapillen prikkelt. 2. Fruitigheid: Levendige wijnen kunnen vaak een overvloed aan levendige fruitaroma's en -smaken hebben, zoals citrus, groene appel, rode bessen of tropisch fruit. 3. Energie: Een levendige wijn voelt energiek en veerkrachtig aan in de mond, met een levendig gevoel dat blijft hangen bij elke slok. Kortom, een levendige wijn is dynamisch en bruisend, en geeft een gevoel van levendigheid en vitaliteit in de mond. Het is een term die vaak wordt geassocieerd met wijnen die jong en fris zijn, perfect om van te genieten als aperitief of voor gerechten die een verfrissende en levendige begeleiding nodig hebben. Het woord "levendig" wordt vaak gebruikt om de intensiteit en vitaliteit van een wijn te beschrijven. Een levendige wijn kan een aantal eigenschappen hebben: 1. Frisheid: Een levendige wijn heeft een frisse, knapperige zuurgraad die het gehemelte doet ontwaken en de smaakpapillen prikkelt. 2. Fruitigheid: Levendige wijnen kunnen vaak een overvloed aan levendige fruitaroma's en -smaken hebben, zoals citrus, groene appel, rode bessen of tropisch fruit. 3. Energie: Een levendige wijn voelt energiek en veerkrachtig aan in de mond, met een levendig gevoel dat blijft hangen bij elke slok. Kortom, een levendige wijn is dynamisch en bruisend, en geeft een gevoel van levendigheid en vitaliteit in de mond. Het is een term die vaak wordt geassocieerd met wijnen die jong en fris zijn, perfect om van te genieten als aperitief of voor gerechten die een verfrissende en levendige begeleiding nodig hebben.


Licht

Licht is een term die wordt gebruikt om de body of textuur van een wijn te beschrijven. Een lichte wijn is over het algemeen dunner van textuur, met minder concentratie en vaak met een lagere alcoholgehalte. Deze wijnen voelen meestal lichter en verfrissender aan in de mond. Dit kan te maken hebben met factoren zoals de druivensoort, het productieproces en het klimaat waarin de druiven groeiden. Lichtere wijnen passen vaak goed bij lichtere gerechten of als aperitief. Voorbeelden van lichte wijnstijlen zijn Pinot Grigio, Vinho Verde en Zweigelt. Licht is een term die wordt gebruikt om de body of textuur van een wijn te beschrijven. Een lichte wijn is over het algemeen dunner van textuur, met minder concentratie en vaak met een lagere alcoholgehalte. Deze wijnen voelen meestal lichter en verfrissender aan in de mond. Dit kan te maken hebben met factoren zoals de druivensoort, het productieproces en het klimaat waarin de druiven groeiden. Lichtere wijnen passen vaak goed bij lichtere gerechten of als aperitief. Voorbeelden van lichte wijnstijlen zijn Pinot Grigio, Vinho Verde en Zweigelt.


Lichte wijn

"Lichte wijn" verwijst naar wijnen die over het algemeen een lager alcoholgehalte hebben, meestal tussen de 9-12%. Ze worden vaak gekenmerkt door hun frisheid, helderheid en soepelheid. Deze wijnen zijn meestal eenvoudig van aard en worden vaak omschreven als verfrissend en gemakkelijk te drinken. Voorbeelden van lichte wijnen zijn bijvoorbeeld Pinot Grigio, Riesling en Vinho Verde. Deze wijnen zijn perfect voor ontspannen zomerse dagen of als aperitief. "Lichte wijn" verwijst naar wijnen die over het algemeen een lager alcoholgehalte hebben, meestal tussen de 9-12%. Ze worden vaak gekenmerkt door hun frisheid, helderheid en soepelheid. Deze wijnen zijn meestal eenvoudig van aard en worden vaak omschreven als verfrissend en gemakkelijk te drinken. Voorbeelden van lichte wijnen zijn bijvoorbeeld Pinot Grigio, Riesling en Vinho Verde. Deze wijnen zijn perfect voor ontspannen zomerse dagen of als aperitief.


Liefelijk

Het wijnterm "liefelijk" wordt vaak gebruikt om een wijn te beschrijven die zacht, vriendelijk en aangenaam is. Een liefelijke wijn heeft meestal een wat zoetere smaak, maar niet overdreven zoet. Deze wijnen worden vaak gekenmerkt door fruitige tonen, een milde zuurgraad en een zachte afdronk. Liefelijke wijnen worden vaak geassocieerd met witte of rosé wijnen die als toegankelijk en gemakkelijk drinkbaar worden beschouwd. Het zijn wijnen die vaak goed samengaan met lichtere gerechten of gewoon als aperitief. Het wijnterm "liefelijk" wordt vaak gebruikt om een wijn te beschrijven die zacht, vriendelijk en aangenaam is. Een liefelijke wijn heeft meestal een wat zoetere smaak, maar niet overdreven zoet. Deze wijnen worden vaak gekenmerkt door fruitige tonen, een milde zuurgraad en een zachte afdronk. Liefelijke wijnen worden vaak geassocieerd met witte of rosé wijnen die als toegankelijk en gemakkelijk drinkbaar worden beschouwd. Het zijn wijnen die vaak goed samengaan met lichtere gerechten of gewoon als aperitief.


Lijst

De term "lijst" wordt gebruikt in de wijnwereld om te verwijzen naar de reeks aroma's en smaken die je kunt waarnemen bij het proeven van een wijn. Een lijst kan bestaan uit een scala aan aroma's en smaken, zoals fruitige tonen (zoals bessen, citrus of tropisch fruit), kruidige elementen (zoals peper of kruidnagel), florale hints (zoals bloemen of gras) en minerale tonen (zoals natte stenen of ziltigheid). Het identificeren en beschrijven van de lijst van een wijn kan helpen om de complexiteit en karakter ervan te begrijpen en waarderen. Het is een essentieel onderdeel van het proeven en beoordelen van wijn. De term "lijst" wordt gebruikt in de wijnwereld om te verwijzen naar de reeks aroma's en smaken die je kunt waarnemen bij het proeven van een wijn. Een lijst kan bestaan uit een scala aan aroma's en smaken, zoals fruitige tonen (zoals bessen, citrus of tropisch fruit), kruidige elementen (zoals peper of kruidnagel), florale hints (zoals bloemen of gras) en minerale tonen (zoals natte stenen of ziltigheid). Het identificeren en beschrijven van de lijst van een wijn kan helpen om de complexiteit en karakter ervan te begrijpen en waarderen. Het is een essentieel onderdeel van het proeven en beoordelen van wijn.


Limoen

Limoen is een term die vaak wordt gebruikt om de smaak van een wijn te beschrijven. Het verwijst naar de frisse en citrusachtige aroma's en smaken die men kan waarnemen bij het proeven van de wijn. Een wijn met limoen tonen kan een levendige, verfrissende smaak hebben die doet denken aan verse limoenen. Deze karakteristieke smaak kan voorkomen in zowel witte als rode wijnen en kan het resultaat zijn van de gebruikte druivensoort, de bodem en klimaat waar de druiven groeien, of het wijnmaakproces zelf. Limoenaroma's en smaken kunnen een wijn een levendige en verkwikkende sensatie geven en kunnen goed samengaan met gerechten die citrussmaken bevatten of lichte en frisse gerechten. Limoen is een term die vaak wordt gebruikt om de smaak van een wijn te beschrijven. Het verwijst naar de frisse en citrusachtige aroma's en smaken die men kan waarnemen bij het proeven van de wijn. Een wijn met limoen tonen kan een levendige, verfrissende smaak hebben die doet denken aan verse limoenen. Deze karakteristieke smaak kan voorkomen in zowel witte als rode wijnen en kan het resultaat zijn van de gebruikte druivensoort, de bodem en klimaat waar de druiven groeien, of het wijnmaakproces zelf. Limoenaroma's en smaken kunnen een wijn een levendige en verkwikkende sensatie geven en kunnen goed samengaan met gerechten die citrussmaken bevatten of lichte en frisse gerechten.


Lingering

De term "lingering" verwijst naar de eigenschap van een wijn die nog lang aanwezig blijft in de mond nadat je een slok hebt genomen. Een wijn met een langdurige afdronk betekent dat de smaken en aroma's nog lang nadat je de wijn hebt doorgeslikt of uitgespuugd, aanwezig blijven en evolueren op de smaakpapillen. Dit kan variëren van fruitige tonen tot kruidige of bloemige nasmaak. Een wijn met een aangename en lange afdronk wordt over het algemeen als van hoge kwaliteit beschouwd, aangezien het een teken is van complexiteit en diepte in de wijn. De term "lingering" verwijst naar de eigenschap van een wijn die nog lang aanwezig blijft in de mond nadat je een slok hebt genomen. Een wijn met een langdurige afdronk betekent dat de smaken en aroma's nog lang nadat je de wijn hebt doorgeslikt of uitgespuugd, aanwezig blijven en evolueren op de smaakpapillen. Dit kan variëren van fruitige tonen tot kruidige of bloemige nasmaak. Een wijn met een aangename en lange afdronk wordt over het algemeen als van hoge kwaliteit beschouwd, aangezien het een teken is van complexiteit en diepte in de wijn.


Liqueur

Liqueur is een term die gebruikt wordt om een versterkte wijn of vruchtenlikeur aan te duiden. Liqueurs zijn zoete, smaakvolle dranken die vaak worden gebruikt als digestief na een maaltijd of als ingrediënt in cocktails. Ze bevatten meestal toegevoegde suiker en hebben vaak een hoger alcoholpercentage dan gewone wijn. Liqueurs kunnen gemaakt worden van verschillende soorten vruchten, kruiden, specerijen en andere natuurlijke ingrediënten, en elk type heeft zijn eigen unieke smaakprofiel. Typische voorbeelden van liqueurs zijn Grand Marnier, Cointreau, en Amaretto. Liqueur is een term die gebruikt wordt om een versterkte wijn of vruchtenlikeur aan te duiden. Liqueurs zijn zoete, smaakvolle dranken die vaak worden gebruikt als digestief na een maaltijd of als ingrediënt in cocktails. Ze bevatten meestal toegevoegde suiker en hebben vaak een hoger alcoholpercentage dan gewone wijn. Liqueurs kunnen gemaakt worden van verschillende soorten vruchten, kruiden, specerijen en andere natuurlijke ingrediënten, en elk type heeft zijn eigen unieke smaakprofiel. Typische voorbeelden van liqueurs zijn Grand Marnier, Cointreau, en Amaretto.


Listrac

Listrac is een Franse wijnterm die verwijst naar de appellation Listrac-Médoc in de Bordeaux-regio. Listrac-Médoc is een van de zes gemeenten in de Haut-Médoc die zijn geclassificeerd als Cru Bourgeois, een prestigieuze classificatie die de kwaliteit van de wijnen uit deze gemeenten erkent. Listrac-Médoc staat bekend om zijn rode wijnen die voornamelijk zijn gemaakt van de druivensoorten Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot. Deze wijnen hebben doorgaans een krachtige structuur, stevige tannines en aroma's van rijp rood fruit, aarde en kruiden. Listrac is een term die liefhebbers van Bordeaux-wijnen zullen herkennen als een teken van kwaliteit en vakmanschap. Het is een regio met een lange geschiedenis van wijnbouw en produceert wijnen die goed kunnen rijpen en zich ontwikkelen in de fles. Kortom, een Listrac-wijn is een uitstekende keuze voor liefhebbers van Bordeaux-wijnen die op zoek zijn naar een wijn met karakter, structuur en complexiteit. Listrac is een Franse wijnterm die verwijst naar de appellation Listrac-Médoc in de Bordeaux-regio. Listrac-Médoc is een van de zes gemeenten in de Haut-Médoc die zijn geclassificeerd als Cru Bourgeois, een prestigieuze classificatie die de kwaliteit van de wijnen uit deze gemeenten erkent. Listrac-Médoc staat bekend om zijn rode wijnen die voornamelijk zijn gemaakt van de druivensoorten [[druif Cabernet Sauvignon]], [[druif Merlot]], Cabernet Franc en Petit Verdot. Deze wijnen hebben doorgaans een krachtige structuur, stevige tannines en aroma's van rijp rood fruit, aarde en kruiden. Listrac is een term die liefhebbers van Bordeaux-wijnen zullen herkennen als een teken van kwaliteit en vakmanschap. Het is een regio met een lange geschiedenis van wijnbouw en produceert wijnen die goed kunnen rijpen en zich ontwikkelen in de fles. Kortom, een Listrac-wijn is een uitstekende keuze voor liefhebbers van Bordeaux-wijnen die op zoek zijn naar een wijn met karakter, structuur en complexiteit.


Luchtig

"Luchtig" is een term die wordt gebruikt om een wijn te beschrijven die licht, fris en verfrissend is. Een luchtige wijn heeft meestal een lager alcoholgehalte en een hogere zuurgraad, waardoor hij gemakkelijk drinkbaar en toegankelijk is. Deze wijnen hebben vaak fruitige aroma's en kunnen worden vergeleken met een zachte bries op een zomerse dag. Luchtige wijnen zijn perfect voor warmere dagen en kunnen goed samengaan met lichte gerechten zoals salades, vis of gevogelte. "Luchtig" is een term die wordt gebruikt om een wijn te beschrijven die licht, fris en verfrissend is. Een luchtige wijn heeft meestal een lager alcoholgehalte en een hogere zuurgraad, waardoor hij gemakkelijk drinkbaar en toegankelijk is. Deze wijnen hebben vaak fruitige aroma's en kunnen worden vergeleken met een zachte bries op een zomerse dag. Luchtige wijnen zijn perfect voor warmere dagen en kunnen goed samengaan met lichte gerechten zoals salades, vis of gevogelte.


Luchtigheid

Luchtigheid is een wijnterm die wordt gebruikt om de lichtheid en frisheid van een wijn te beschrijven. Een wijn met luchtigheid wordt vaak geassocieerd met een licht en verfrissend karakter, met levendige zuren en een subtiele textuur. Deze term kan worden gebruikt om te beschrijven hoe een wijn aanvoelt in de mond, zoals een luchtige en frisse smaakervaring die niet zwaar of overdreven is. Luchtigheid kan ook verwijzen naar de helderheid en sprankelende kwaliteit van een wijn, waardoor het aangenaam is om te drinken en ideaal voor warmere dagen of als aperitief. Kortom, een wijn met luchtigheid is vaak verfrissend, levendig en gemakkelijk te drinken. Luchtigheid is een wijnterm die wordt gebruikt om de lichtheid en frisheid van een wijn te beschrijven. Een wijn met luchtigheid wordt vaak geassocieerd met een licht en verfrissend karakter, met levendige zuren en een subtiele textuur. Deze term kan worden gebruikt om te beschrijven hoe een wijn aanvoelt in de mond, zoals een luchtige en frisse smaakervaring die niet zwaar of overdreven is. Luchtigheid kan ook verwijzen naar de helderheid en sprankelende kwaliteit van een wijn, waardoor het aangenaam is om te drinken en ideaal voor warmere dagen of als aperitief. Kortom, een wijn met luchtigheid is vaak verfrissend, levendig en gemakkelijk te drinken.


Lust

De term "lust" wordt in de wijnwereld gebruikt om het verlangen of de drang naar een bepaalde wijn te beschrijven. Het kan verwijzen naar de aantrekkelijke eigenschappen van een wijn die iemand onweerstaanbaar lekker vindt en die hen stimuleert om ervan te genieten. Een wijn met veel lust kan bijvoorbeeld een intense smaak, aroma en textuur hebben die de zintuigen prikkelt en aanzet tot genieten. Het is een subjectieve term die vaak wordt gebruikt om de persoonlijke voorkeuren en beleving van een wijn te beschrijven. De term "lust" wordt in de wijnwereld gebruikt om het verlangen of de drang naar een bepaalde wijn te beschrijven. Het kan verwijzen naar de aantrekkelijke eigenschappen van een wijn die iemand onweerstaanbaar lekker vindt en die hen stimuleert om ervan te genieten. Een wijn met veel lust kan bijvoorbeeld een intense smaak, aroma en textuur hebben die de zintuigen prikkelt en aanzet tot genieten. Het is een subjectieve term die vaak wordt gebruikt om de persoonlijke voorkeuren en beleving van een wijn te beschrijven.


Lychee

Lychee is een term die wordt gebruikt om de aroma's en smaken van bepaalde wijnen te beschrijven. Het verwijst naar de zoete, bloemige en exotische geur en smaak van lychee fruit. Wijnen die worden beschreven als lychee hebben vaak een uitgesproken en verfijnd aroma. Het kan voorkomen in zowel witte als rode wijnen, maar wordt meestal geassocieerd met witte wijnen zoals Gewürztraminer en Riesling. Als je een wijn proeft en een hint van lychee opmerkt, kun je verwachten dat deze wijn een fruitige en aromatische kwaliteit heeft. Lychee is een term die wordt gebruikt om de aroma's en smaken van bepaalde wijnen te beschrijven. Het verwijst naar de zoete, bloemige en exotische geur en smaak van lychee fruit. Wijnen die worden beschreven als lychee hebben vaak een uitgesproken en verfijnd aroma. Het kan voorkomen in zowel witte als rode wijnen, maar wordt meestal geassocieerd met witte wijnen zoals Gewürztraminer en Riesling. Als je een wijn proeft en een hint van lychee opmerkt, kun je verwachten dat deze wijn een fruitige en aromatische kwaliteit heeft.


Wijnen

€ 9.99
Bestel

Villa Maria Single Vineyard Taylors Pass Sauvignon Blanc

Een gewaagde en complexe neus van geparfumeerde citrusvruchtenbloesem, citroen e...

€ 9.95
Bestel

San Marzano Timo Vermentino

Een wijn die zelfs in zijn naam de essentie uitdrukt van de Macchia Mediterranea...

€ 8.95
Bestel

Lellei Cabernet Sauvignon

De cabernet sauvignon is een voortreffelijke druif, pittig, kruidig en tannineri...

€ 9.99
Bestel

Garamvári Optimum Brut

Gemaakt doormiddel van de method traditionelle en uit een mix van Chardonnay, P...