Wijntermen - A

In het kort

Lees meer over de verschillende wijntermen beginnen de met de letter A. Zoals Afdronk, Amarone en/of Alcohol.

Overzicht van wijntermen

Aanhoudend, Aanlengen, Aanvaarding, Aanzet, Abboccato, Abito da Sera, Abrikoos, Abrikoosachtig, Abrikozensap, Abrikozenyoghurt, Abrikozenzuur, Abrupt, Açai, Accijns, Acescence, Aciditeit, Acolieten, Adega, Adelaroma, Adellijk, Adeps, Adepsim, Adhesie, Adjectief, Adornato, Adstringent, Afdronk, Aguardente, Alcohol, Alcoholpercentage, Amabile, Amarone, Amer, Appellatie, Assemblage, Astringent, Attaque, Austere, Avineren,

Aanhoudend

De term "aanhoudend" wordt vaak gebruikt om de lengte van de smaak van een wijn te beschrijven. Wanneer we zeggen dat een wijn een aanhoudende afdronk heeft, bedoelen we dat de smaak langdurig aanwezig blijft in de mond nadat je de wijn hebt doorgeslikt. Dit kan een teken zijn van kwaliteit en complexiteit in de wijn, omdat het aangeeft dat de smaken en aroma's goed geïntegreerd en gebalanceerd zijn. Een wijn met een aanhoudende afdronk zorgt vaak voor een plezierige en gelaagde ervaring voor de drinker. De term "aanhoudend" wordt vaak gebruikt om de lengte van de smaak van een wijn te beschrijven. Wanneer we zeggen dat een wijn een aanhoudende afdronk heeft, bedoelen we dat de smaak langdurig aanwezig blijft in de mond nadat je de wijn hebt doorgeslikt. Dit kan een teken zijn van kwaliteit en complexiteit in de wijn, omdat het aangeeft dat de smaken en aroma's goed geïntegreerd en gebalanceerd zijn. Een wijn met een aanhoudende afdronk zorgt vaak voor een plezierige en gelaagde ervaring voor de drinker.


Aanlengen

Aanlengen is een term die wordt gebruikt om te beschrijven wanneer een wijn wordt verdund met water of een andere vloeistof. Dit kan gedaan worden om het alcoholgehalte van de wijn te verlagen, de smaak te verzachten of om de wijn lichter te maken. Het aanlengen van wijn kan invloed hebben op de aroma's en smaken van de wijn, dus het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en het aanlengen te doen naar smaak. Het is gebruikelijk om aanlengen met water alleen te doen bij zeer geconcentreerde of sterke wijnen. Aanlengen is een term die wordt gebruikt om te beschrijven wanneer een wijn wordt verdund met water of een andere vloeistof. Dit kan gedaan worden om het alcoholgehalte van de wijn te verlagen, de smaak te verzachten of om de wijn lichter te maken. Het aanlengen van wijn kan invloed hebben op de aroma's en smaken van de wijn, dus het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en het aanlengen te doen naar smaak. Het is gebruikelijk om aanlengen met water alleen te doen bij zeer geconcentreerde of sterke wijnen.


Aanvaarding

Aanvaarding is een term in de wijnwereld die verwijst naar het proces waarbij de aroma's en smaken van een wijn worden geaccepteerd en gewaardeerd door degene die de wijn proeft. Het kan ook verwijzen naar het moment waarop een wijnliefhebber erkent en geniet van de unieke kenmerken en kwaliteiten van een specifieke wijn. Aanvaarding is een persoonlijke ervaring die kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de individuele smaakvoorkeuren, de context waarin de wijn wordt gedronken, en de kennis en ervaring van de proever. Het is belangrijk om open te staan voor verschillende smaken en stijlen van wijn om zo een breder begrip en waardering te ontwikkelen voor de diversiteit en complexiteit van de wijnwereld. Aanvaarding is een term in de wijnwereld die verwijst naar het proces waarbij de aroma's en smaken van een wijn worden geaccepteerd en gewaardeerd door degene die de wijn proeft. Het kan ook verwijzen naar het moment waarop een wijnliefhebber erkent en geniet van de unieke kenmerken en kwaliteiten van een specifieke wijn. Aanvaarding is een persoonlijke ervaring die kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de individuele smaakvoorkeuren, de context waarin de wijn wordt gedronken, en de kennis en ervaring van de proever. Het is belangrijk om open te staan voor verschillende smaken en stijlen van wijn om zo een breder begrip en waardering te ontwikkelen voor de diversiteit en complexiteit van de wijnwereld.


Aanzet

Eerste smaakindruk bij het proeven van wijn. Eerste smaakindruk bij het proeven van wijn.


Abboccato

Italiaanse aanduiding voor wijn tussen halfdroge- en zoete wijn Italiaanse aanduiding voor wijn tussen halfdroge- en zoete wijn


Abito da Sera

Abito da Sera is een Italiaanse wijnterm die vertaald kan worden als "avondjurk." In de wijnwereld wordt deze term vaak gebruikt om een elegante en verfijnde stijl van wijn te beschrijven. Een wijn die wordt omschreven als Abito da Sera is meestal complex, goed gestructureerd en geschikt voor speciale gelegenheden of om van te genieten bij een chique diner. Het kan ook verwijzen naar wijnen die een zekere elegantie en finesse uitstralen, vergelijkbaar met het dragen van een avondjurk. Abito da Sera is een Italiaanse wijnterm die vertaald kan worden als "avondjurk." In de wijnwereld wordt deze term vaak gebruikt om een elegante en verfijnde stijl van wijn te beschrijven. Een wijn die wordt omschreven als Abito da Sera is meestal complex, goed gestructureerd en geschikt voor speciale gelegenheden of om van te genieten bij een chique diner. Het kan ook verwijzen naar wijnen die een zekere elegantie en finesse uitstralen, vergelijkbaar met het dragen van een avondjurk.


Abrikoos

Abrikoos verwijst naar een aroma dat in wijn kan worden waargenomen en dat doet denken aan de zoete en sappige smaak van rijpe abrikozen. Dit aroma kan voorkomen in zowel witte als rode wijnen en wordt vaak geassocieerd met wijnen die een fruitige en rijpe smaak hebben. Het toevoegen van abrikozensmaak aan wijn kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals de druivensoort die wordt gebruikt, het rijpingsproces van de wijn en eventuele houtlagering. Het abrikozenaroma kan een aangename en verfrissende dimensie toevoegen aan de algehele smaakbeleving van de wijn. Abrikoos verwijst naar een aroma dat in wijn kan worden waargenomen en dat doet denken aan de zoete en sappige smaak van rijpe abrikozen. Dit aroma kan voorkomen in zowel witte als rode wijnen en wordt vaak geassocieerd met wijnen die een fruitige en rijpe smaak hebben. Het toevoegen van abrikozensmaak aan wijn kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals de druivensoort die wordt gebruikt, het rijpingsproces van de wijn en eventuele houtlagering. Het abrikozenaroma kan een aangename en verfrissende dimensie toevoegen aan de algehele smaakbeleving van de wijn.


Abrikoosachtig

"Abrikoosachtig" is een term die wordt gebruikt om de aroma's en smaken in wijn te beschrijven die doen denken aan rijpe abrikozen. Het aroma van abrikoos in wijn wordt vaak geassocieerd met zoetere witte wijnen, zoals Riesling, Viognier en Gewürztraminer. Wanneer een wijn als abrikoosachtig wordt omschreven, betekent dit dat de wijn kenmerkende fruitige en bloemige noten van abrikoos heeft, die zowel in de geur als in de smaak van de wijn naar voren komen. Deze aroma's dragen bij aan de complexiteit en zoetheid van de wijn en kunnen een aangename fruitige afdronk geven. "Abrikoosachtig" is een term die wordt gebruikt om de aroma's en smaken in wijn te beschrijven die doen denken aan rijpe abrikozen. Het aroma van abrikoos in wijn wordt vaak geassocieerd met zoetere witte wijnen, zoals Riesling, Viognier en Gewürztraminer. Wanneer een wijn als abrikoosachtig wordt omschreven, betekent dit dat de wijn kenmerkende fruitige en bloemige noten van abrikoos heeft, die zowel in de geur als in de smaak van de wijn naar voren komen. Deze aroma's dragen bij aan de complexiteit en zoetheid van de wijn en kunnen een aangename fruitige afdronk geven.


Abrikozensap

Abrikozensap is een wijnterm die wordt gebruikt om de smaak en aroma van een bepaalde wijn te beschrijven. Wanneer een wijn kenmerken heeft van abrikozensap, betekent dit dat de wijn een fruitig en sappig karakter heeft met tonen van rijpe abrikozen. Deze smaakassociatie kan voorkomen bij zowel witte als rode wijnen, afhankelijk van de druivensoort en het productieproces. De aanwezigheid van abrikozensap in een wijn kan zorgen voor een zoete en fruitige beleving, die vaak als aangenaam en verfrissend wordt ervaren. Abrikozensap is een wijnterm die wordt gebruikt om de smaak en aroma van een bepaalde wijn te beschrijven. Wanneer een wijn kenmerken heeft van abrikozensap, betekent dit dat de wijn een fruitig en sappig karakter heeft met tonen van rijpe abrikozen. Deze smaakassociatie kan voorkomen bij zowel witte als rode wijnen, afhankelijk van de druivensoort en het productieproces. De aanwezigheid van abrikozensap in een wijn kan zorgen voor een zoete en fruitige beleving, die vaak als aangenaam en verfrissend wordt ervaren.


Abrikozenyoghurt

Abrikozenyoghurt is een term die gebruikt wordt om de aroma's en smaken van een bepaalde wijn te omschrijven. Wanneer een wijn de geur of smaak van abrikozenyoghurt heeft, betekent dit meestal dat de wijn fruitige en romige tonen heeft die doen denken aan rijpe abrikozen vermengd met verfrissende yoghurt. Deze term kan gebruikt worden om de fruitigheid en zachtheid van een wijn aan te duiden, en kan vaak worden ervaren in witte wijnen, zoals Chardonnay of Viognier. Het kan ook duiden op een zekere zuren, wat de frisheid en levendigheid van de wijn benadrukt. Over het algemeen wordt de term "abrikozenyoghurt" gebruikt om een wijn te beschrijven die een combinatie van fruitige, romige en verfrissende tonen heeft. Abrikozenyoghurt is een term die gebruikt wordt om de aroma's en smaken van een bepaalde wijn te omschrijven. Wanneer een wijn de geur of smaak van abrikozenyoghurt heeft, betekent dit meestal dat de wijn fruitige en romige tonen heeft die doen denken aan rijpe abrikozen vermengd met verfrissende yoghurt. Deze term kan gebruikt worden om de fruitigheid en zachtheid van een wijn aan te duiden, en kan vaak worden ervaren in witte wijnen, zoals [[druif Chardonnay]] of Viognier. Het kan ook duiden op een zekere zuren, wat de frisheid en levendigheid van de wijn benadrukt. Over het algemeen wordt de term "abrikozenyoghurt" gebruikt om een wijn te beschrijven die een combinatie van fruitige, romige en verfrissende tonen heeft.


Abrikozenzuur

Abrikozenzuur, ook bekend als abrikozensmaak, is een term die gebruikt wordt om de karakteristieke smaakbeschrijving van bepaalde wijnen aan te duiden. Het is een wijnaroma en smaakprofiel dat doet denken aan rijpe abrikozen. Wijnen met abrikozenzuur worden vaak omschreven als zoet en fruitig, met hints van abrikoos, perzik en andere tropische vruchten. De aanwezigheid van abrikozenzuur kan het resultaat zijn van verschillende factoren, zoals de druivenvariëteit, de rijpheid van de druiven bij de oogst, de wijnbouwtechnieken of de fermentatieprocessen. Het toevoegen van wat abrikozenzuur kan een wijn een aangename fruitigheid en complexiteit geven, waardoor het een interessante keuze kan zijn voor liefhebbers van fruitige en expressieve wijnen. Het is belangrijk op te merken dat abrikozenzuur slechts één van de vele aroma's en smaken is die in wijn te vinden zijn, en dat het zich vaak vermengt met andere aroma's en smaken om een complex en evenwichtig smaakprofiel te creëren. Probeer te letten op abrikozenzuur de volgende keer dat je een wijn proeft en zie of je deze kenmerkende smaak kunt herkennen! Abrikozenzuur, ook bekend als abrikozensmaak, is een term die gebruikt wordt om de karakteristieke smaakbeschrijving van bepaalde wijnen aan te duiden. Het is een wijnaroma en smaakprofiel dat doet denken aan rijpe abrikozen. Wijnen met abrikozenzuur worden vaak omschreven als zoet en fruitig, met hints van abrikoos, perzik en andere tropische vruchten. De aanwezigheid van abrikozenzuur kan het resultaat zijn van verschillende factoren, zoals de druivenvariëteit, de rijpheid van de druiven bij de oogst, de wijnbouwtechnieken of de fermentatieprocessen. Het toevoegen van wat abrikozenzuur kan een wijn een aangename fruitigheid en complexiteit geven, waardoor het een interessante keuze kan zijn voor liefhebbers van fruitige en expressieve wijnen. Het is belangrijk op te merken dat abrikozenzuur slechts één van de vele aroma's en smaken is die in wijn te vinden zijn, en dat het zich vaak vermengt met andere aroma's en smaken om een complex en evenwichtig smaakprofiel te creëren. Probeer te letten op abrikozenzuur de volgende keer dat je een wijn proeft en zie of je deze kenmerkende smaak kunt herkennen!


Abrupt

Abrupt is een term die wordt gebruikt om de abrupte en onverwachte overgang naar een andere smaak in een wijn te beschrijven. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een wijn begint met een fruitige smaak en dan plotseling verandert in een kruidige of tannineuze smaak. Een wijn die als abrupt wordt beschreven, kan verrassend en onvoorspelbaar zijn, wat sommige wijnliefhebbers juist aantrekkelijk vinden. Anderen vinden het misschien minder aangenaam als de overgang te abrupt en ongebalanceerd is. Kortom, abrupt is een term die verwijst naar een scherpe verandering in smaak binnen een wijn. Abrupt is een term die wordt gebruikt om de abrupte en onverwachte overgang naar een andere smaak in een wijn te beschrijven. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een wijn begint met een fruitige smaak en dan plotseling verandert in een kruidige of tannineuze smaak. Een wijn die als abrupt wordt beschreven, kan verrassend en onvoorspelbaar zijn, wat sommige wijnliefhebbers juist aantrekkelijk vinden. Anderen vinden het misschien minder aangenaam als de overgang te abrupt en ongebalanceerd is. Kortom, abrupt is een term die verwijst naar een scherpe verandering in smaak binnen een wijn.


Açai

Açai is een term die verwijst naar een inheemse druivensoort die voornamelijk geteeld wordt in Brazilië, met name in de regio van de Amazone. De term wordt ook gebruikt om te verwijzen naar wijnen die gemaakt zijn van deze druiven. Açai-wijnen staan bekend om hun diepe paars-rode kleur en intense smaakprofiel, met tonen van donker fruit, bosbessen, en een aardse ondertoon. Deze wijnen zijn vaak vol van body en bevatten een goede zuurgraad, waardoor ze goed kunnen rijpen en combineren met gerechten zoals gegrild vlees en pittige kazen. Açai-wijnen zijn nog niet zo bekend buiten Brazilië, maar ze winnen langzaam aan populariteit vanwege hun unieke smaak en karakter. Açai is een term die verwijst naar een inheemse druivensoort die voornamelijk geteeld wordt in Brazilië, met name in de regio van de Amazone. De term wordt ook gebruikt om te verwijzen naar wijnen die gemaakt zijn van deze druiven. Açai-wijnen staan bekend om hun diepe paars-rode kleur en intense smaakprofiel, met tonen van donker fruit, bosbessen, en een aardse ondertoon. Deze wijnen zijn vaak vol van body en bevatten een goede zuurgraad, waardoor ze goed kunnen rijpen en combineren met gerechten zoals gegrild vlees en pittige kazen. Açai-wijnen zijn nog niet zo bekend buiten Brazilië, maar ze winnen langzaam aan populariteit vanwege hun unieke smaak en karakter.


Accijns

Accijns is een belasting die geheven wordt op alcoholische dranken, waaronder wijn. Het is een manier voor de overheid om inkomsten te genereren en tegelijkertijd het gebruik van alcohol te reguleren. De accijns op wijn wordt meestal bepaald op basis van de hoeveelheid alcohol in de wijn en kan per land verschillen. Het bedrag aan accijns wordt vaak in de verkoopprijs van de wijn verwerkt en uiteindelijk door de consument betaald. Het is belangrijk om de accijnsregels en -tarieven te begrijpen bij het kopen en verkopen van wijn. Accijns is een belasting die geheven wordt op alcoholische dranken, waaronder wijn. Het is een manier voor de overheid om inkomsten te genereren en tegelijkertijd het gebruik van alcohol te reguleren. De accijns op wijn wordt meestal bepaald op basis van de hoeveelheid alcohol in de wijn en kan per land verschillen. Het bedrag aan accijns wordt vaak in de verkoopprijs van de wijn verwerkt en uiteindelijk door de consument betaald. Het is belangrijk om de accijnsregels en -tarieven te begrijpen bij het kopen en verkopen van wijn.


Acescence

Acescence verwijst naar een karakteristieke smaakfout in wijn die optreedt wanneer de wijn zuur wordt als gevolg van blootstelling aan zuurstof. Dit kan gebeuren als de wijn te lang wordt blootgesteld aan lucht of als er sprake is van onjuiste opslag. Acescence kan resulteren in een onaangename zure smaak en een azijnachtig aroma in de wijn. Het is belangrijk om op de juiste manier wijn op te slaan om acescence te voorkomen en de kwaliteit van de wijn te behouden. Acescence verwijst naar een karakteristieke smaakfout in wijn die optreedt wanneer de wijn zuur wordt als gevolg van blootstelling aan zuurstof. Dit kan gebeuren als de wijn te lang wordt blootgesteld aan lucht of als er sprake is van onjuiste opslag. Acescence kan resulteren in een onaangename zure smaak en een azijnachtig aroma in de wijn. Het is belangrijk om op de juiste manier wijn op te slaan om acescence te voorkomen en de kwaliteit van de wijn te behouden.


Aciditeit

Aciditeit in wijn verwijst naar de aanwezigheid van zuren die van nature voorkomen in druiven en die tijdens het wijnbereidingsproces behouden blijven. De zuurgraad in wijn zorgt voor levendigheid, frisheid en balans in de smaak. Drie van de belangrijkste zuren in wijn zijn wijnsteenzuur, appelzuur en citroenzuur. De aciditeit van een wijn kan worden waargenomen aan de hand van de smaakervaring. Een wijn met een hogere zuurgraad zal bijvoorbeeld een scherpe, frisse sensatie op de tong achterlaten, terwijl een wijn met minder zuurgraad zachter en voller zal aanvoelen. De aciditeit van wijn speelt een belangrijke rol bij het bewaren en serveren ervan. Zo kan het zuurgehalte helpen bij het conserveren van wijn en het behouden van de frisheid en levendigheid gedurende het verouderingsproces. Ook kan het de wijn goed laten samengaan met voedsel, vooral bij het balanceren van vettige gerechten. Kortom, aciditeit in wijn is een essentieel element dat bijdraagt aan de smaak, structuur en kwaliteit van een wijn. Aciditeit in wijn verwijst naar de aanwezigheid van zuren die van nature voorkomen in druiven en die tijdens het wijnbereidingsproces behouden blijven. De zuurgraad in wijn zorgt voor levendigheid, frisheid en balans in de smaak. Drie van de belangrijkste zuren in wijn zijn wijnsteenzuur, appelzuur en citroenzuur. De aciditeit van een wijn kan worden waargenomen aan de hand van de smaakervaring. Een wijn met een hogere zuurgraad zal bijvoorbeeld een scherpe, frisse sensatie op de tong achterlaten, terwijl een wijn met minder zuurgraad zachter en voller zal aanvoelen. De aciditeit van wijn speelt een belangrijke rol bij het bewaren en serveren ervan. Zo kan het zuurgehalte helpen bij het conserveren van wijn en het behouden van de frisheid en levendigheid gedurende het verouderingsproces. Ook kan het de wijn goed laten samengaan met voedsel, vooral bij het balanceren van vettige gerechten. Kortom, aciditeit in wijn is een essentieel element dat bijdraagt aan de smaak, structuur en kwaliteit van een wijn.


Acolieten

Het woord "acolieten" verwijst naar de volgelingen of assistenten van een priester tijdens een religieuze ceremonie, met name in de katholieke eredienst. In de context van de wijnwereld wordt de term soms gebruikt om te verwijzen naar de jongere, minder ervaren leden van een proefpanel of wijnclub, die leren van de meer ervaren proevers en deskundigen. Deze acolieten hebben vaak een passie voor wijn en streven ernaar hun kennis en proefvaardigheden verder te ontwikkelen. Het woord "acolieten" verwijst naar de volgelingen of assistenten van een priester tijdens een religieuze ceremonie, met name in de katholieke eredienst. In de context van de wijnwereld wordt de term soms gebruikt om te verwijzen naar de jongere, minder ervaren leden van een proefpanel of wijnclub, die leren van de meer ervaren proevers en deskundigen. Deze acolieten hebben vaak een passie voor wijn en streven ernaar hun kennis en proefvaardigheden verder te ontwikkelen.


Adega

Portugese term voor wijnkelder of wijnhuis Portugese term voor wijnkelder of wijnhuis


Adelaroma

De term "adelaroma" wordt niet standaard gebruikt in de wijnwereld en lijkt geen erkende term te zijn binnen de officiële wijnvocabulaire. Het is mogelijk dat het een verkeerd gespelde of verkeerd begrepen term is. Als je meer specifieke informatie hebt over de context waarin deze term wordt gebruikt, kan ik je misschien helpen met een juiste uitleg of beschrijving. In de tussentijd, als je meer vragen hebt over andere wijntermen of -concepten, help ik je graag verder. De term "adelaroma" wordt niet standaard gebruikt in de wijnwereld en lijkt geen erkende term te zijn binnen de officiële wijnvocabulaire. Het is mogelijk dat het een verkeerd gespelde of verkeerd begrepen term is. Als je meer specifieke informatie hebt over de context waarin deze term wordt gebruikt, kan ik je misschien helpen met een juiste uitleg of beschrijving. In de tussentijd, als je meer vragen hebt over andere wijntermen of -concepten, help ik je graag verder.


Adellijk

De term "adellijk" wordt vaak gebruikt om de kwaliteit van een wijn aan te duiden. Een adellijke wijn is een wijn van hoge kwaliteit en elegantie, die doorgaans een uitstekende balans en complexiteit vertoont. Deze wijnen worden vaak geassocieerd met nobele karakteristieken zoals verfijning, finesse en aristocratische stijl. Ze kunnen afkomstig zijn van prestigieuze wijnhuizen, gerenommeerde wijngebieden of wijngaarden met een lange geschiedenis van excellente productie. Kortom, adellijke wijnen zijn vaak synoniem met superieure kwaliteit en vakmanschap. De term "adellijk" wordt vaak gebruikt om de kwaliteit van een wijn aan te duiden. Een adellijke wijn is een wijn van hoge kwaliteit en elegantie, die doorgaans een uitstekende balans en complexiteit vertoont. Deze wijnen worden vaak geassocieerd met nobele karakteristieken zoals verfijning, finesse en aristocratische stijl. Ze kunnen afkomstig zijn van prestigieuze wijnhuizen, gerenommeerde wijngebieden of wijngaarden met een lange geschiedenis van excellente productie. Kortom, adellijke wijnen zijn vaak synoniem met superieure kwaliteit en vakmanschap.


Adeps

Adeps is een term die wordt gebruikt om de smaakkenmerken van wijn te beschrijven. Het verwijst naar de vet- en olieachtige textuur van de wijn in de mond. Wijnen met een hoge concentratie adeps voelen vaak rijk en vol aan, met een zachte en gladde afdronk. Deze textuur kan voorkomen bij zowel witte als rode wijnen en kan een aangename aanvulling zijn op de andere smaakkenmerken van de wijn. Adeps is een term die wordt gebruikt om de smaakkenmerken van wijn te beschrijven. Het verwijst naar de vet- en olieachtige textuur van de wijn in de mond. Wijnen met een hoge concentratie adeps voelen vaak rijk en vol aan, met een zachte en gladde afdronk. Deze textuur kan voorkomen bij zowel witte als rode wijnen en kan een aangename aanvulling zijn op de andere smaakkenmerken van de wijn.


Adepsim

Sorry, ik ken de wijnterm "Adepsim" niet. Mogelijk maak je een typfout of is het een minder bekende term. Kun je meer context geven of het woord op een andere manier spellen, zodat ik je beter kan helpen met een uitleg of beschrijving? Sorry, ik ken de wijnterm "Adepsim" niet. Mogelijk maak je een typfout of is het een minder bekende term. Kun je meer context geven of het woord op een andere manier spellen, zodat ik je beter kan helpen met een uitleg of beschrijving?


Adhesie

Adhesie is een wijnterm die verwijst naar de mate waarin de tannines in een wijn zich hechten aan de eiwitten in je mond. Een wijn met goede adhesie zal een aangenaam gevoel van structuur en textuur in de mond achterlaten, en de smaken zullen langer aanhouden. Het kan ook verwijzen naar hoe goed de wijn zich aan het glas hecht tijdens het walsen. Over het algemeen wordt adhesie geassocieerd met rode wijnen, vooral met wijnen die een hoger tanninegehalte hebben. Adhesie is een wijnterm die verwijst naar de mate waarin de tannines in een wijn zich hechten aan de eiwitten in je mond. Een wijn met goede adhesie zal een aangenaam gevoel van structuur en textuur in de mond achterlaten, en de smaken zullen langer aanhouden. Het kan ook verwijzen naar hoe goed de wijn zich aan het glas hecht tijdens het walsen. Over het algemeen wordt adhesie geassocieerd met rode wijnen, vooral met wijnen die een hoger tanninegehalte hebben.


Adjectief

Een adjectief in de wijnwereld verwijst naar de eigenschappen of kenmerken die een bepaalde wijn heeft. Het kan gaan om zowel de smaak, geur, textuur, kleur als de algemene indruk die de wijn achterlaat. Enkele voorbeelden van adjectieven die gebruikt kunnen worden om wijn te beschrijven zijn fruitig, kruidig, vol, fris, droog, zoet, complex, evenwichtig, tanninerijk, aromatisch, mineraal en elegant. Door adjectieven te gebruiken kunnen wijnen beter begrepen en gecommuniceerd worden met anderen. Een adjectief in de wijnwereld verwijst naar de eigenschappen of kenmerken die een bepaalde wijn heeft. Het kan gaan om zowel de smaak, geur, textuur, kleur als de algemene indruk die de wijn achterlaat. Enkele voorbeelden van adjectieven die gebruikt kunnen worden om wijn te beschrijven zijn fruitig, kruidig, vol, fris, droog, zoet, complex, evenwichtig, tanninerijk, aromatisch, mineraal en elegant. Door adjectieven te gebruiken kunnen wijnen beter begrepen en gecommuniceerd worden met anderen.


Adornato

Adornato is een Italiaanse wijnterm die verwijst naar een wijn die verrijkt is met aroma's en smaken door middel van toevoegingen, zoals kruiden, specerijen of fruitextracten. Het doel van het "adornato" proces is om de complexiteit en diepte van de wijn te verbeteren, waardoor het een unieke en aantrekkelijke smaakprofiel krijgt. Het is belangrijk op te merken dat niet alle wijnexperts zijn voorstander van geïntervenieerde wijnen, omdat het de natuurlijke expressie van de druiven kan vertroebelen. Adornato is een Italiaanse wijnterm die verwijst naar een wijn die verrijkt is met aroma's en smaken door middel van toevoegingen, zoals kruiden, specerijen of fruitextracten. Het doel van het "adornato" proces is om de complexiteit en diepte van de wijn te verbeteren, waardoor het een unieke en aantrekkelijke smaakprofiel krijgt. Het is belangrijk op te merken dat niet alle wijnexperts zijn voorstander van geïntervenieerde wijnen, omdat het de natuurlijke expressie van de druiven kan vertroebelen.


Adstringent

Adstringentie is een term die wordt gebruikt om de sensatie in de mond te beschrijven die optreedt bij het drinken van bepaalde wijnen. Een wijn wordt als adstringent beschouwd wanneer het je mond een droog en ruw gevoel geeft, alsof je tong en tandvlees licht wordt samengetrokken. Dit gevoel wordt meestal veroorzaakt door tannines in de wijn, die natuurlijke stoffen zijn die voorkomen in de schil, pitten en stelen van druiven. Tannines zorgen voor de structuur en het mondgevoel van de wijn, en ze zijn met name aanwezig in rode wijnen of wijnen die op hout zijn gerijpt. De adstringentie in wijn kan variëren van subtiel tot krachtig, afhankelijk van de hoeveelheid tannines en de rijpheid van de druiven. Adstringente wijnen worden vaak beschreven als "stevig" of "krachtig" en kunnen goed samengaan met voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, zoals rood vlees of kaas, omdat de adstringentie helpt om het mondgevoel te reinigen en te verfrissen na elke hap. Kortom, adstringentie is een belangrijk onderdeel van de smaak en textuur van wijn, en het kan een interessante en uitdagende eigenschap zijn om te ontdekken en te waarderen in verschillende soorten wijnen. Adstringentie is een term die wordt gebruikt om de sensatie in de mond te beschrijven die optreedt bij het drinken van bepaalde wijnen. Een wijn wordt als adstringent beschouwd wanneer het je mond een droog en ruw gevoel geeft, alsof je tong en tandvlees licht wordt samengetrokken. Dit gevoel wordt meestal veroorzaakt door tannines in de wijn, die natuurlijke stoffen zijn die voorkomen in de schil, pitten en stelen van druiven. Tannines zorgen voor de structuur en het mondgevoel van de wijn, en ze zijn met name aanwezig in rode wijnen of wijnen die op hout zijn gerijpt. De adstringentie in wijn kan variëren van subtiel tot krachtig, afhankelijk van de hoeveelheid tannines en de rijpheid van de druiven. Adstringente wijnen worden vaak beschreven als "stevig" of "krachtig" en kunnen goed samengaan met voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, zoals rood vlees of kaas, omdat de adstringentie helpt om het mondgevoel te reinigen en te verfrissen na elke hap. Kortom, adstringentie is een belangrijk onderdeel van de smaak en textuur van wijn, en het kan een interessante en uitdagende eigenschap zijn om te ontdekken en te waarderen in verschillende soorten wijnen.


Afdronk

Proefterm over de smaak die achterblijft in de mond na het doorslikken van de wijn. Hoe langer en aangenamer de afdronk hoe hoger de kwalitiet van de wijn. Proefterm over de smaak die achterblijft in de mond na het doorslikken van de wijn. Hoe langer en aangenamer de afdronk hoe hoger de kwalitiet van de wijn.


Aguardente

Portugese term voor wijnalcohol (alcohol ontstaan door destillatie van wijn) Portugese term voor wijnalcohol (alcohol ontstaan door destillatie van wijn)


Alcohol

Het resultaat van vergisting van suikers in het druivensap Het resultaat van vergisting van suikers in het druivensap


Alcoholpercentage

Het alcoholpercentage in wijn verwijst naar het percentage alcohol per volume dat aanwezig is in de wijn. Het wordt meestal uitgedrukt als een percentage en kan variëren, afhankelijk van het type wijn en hoe het is geproduceerd. Het alcoholpercentage wordt bepaald door het suikergehalte van de druiven bij de oogst, aangezien de gist de suikers omzet in alcohol tijdens het fermentatieproces. Over het algemeen varieert het alcoholpercentage in wijn van ongeveer 8% tot 15%, met sommige dessertwijnen die hoger kunnen zijn. Het alcoholpercentage heeft invloed op de smaak, body en textuur van de wijn en kan helpen bepalen hoe krachtig de wijn is om te drinken. Het is dus een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van een wijn die bij je smaakvoorkeuren past. Het alcoholpercentage in wijn verwijst naar het percentage alcohol per volume dat aanwezig is in de wijn. Het wordt meestal uitgedrukt als een percentage en kan variëren, afhankelijk van het type wijn en hoe het is geproduceerd. Het alcoholpercentage wordt bepaald door het suikergehalte van de druiven bij de oogst, aangezien de gist de suikers omzet in alcohol tijdens het fermentatieproces. Over het algemeen varieert het alcoholpercentage in wijn van ongeveer 8% tot 15%, met sommige dessertwijnen die hoger kunnen zijn. Het alcoholpercentage heeft invloed op de smaak, body en textuur van de wijn en kan helpen bepalen hoe krachtig de wijn is om te drinken. Het is dus een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van een wijn die bij je smaakvoorkeuren past.


Amabile

Italiaanse term voor zoete wijn Italiaanse term voor zoete wijn


Amarone

Italiaans wijntype van ingedroogde druiven uit Valpolicella (Veneto) Italiaans wijntype van ingedroogde druiven uit Valpolicella (Veneto)


Amer

Franse term voor bitter Franse term voor bitter


Appellatie

Een appellatie is een wettelijke classificatie of aanduiding van herkomst voor wijn, die aangeeft waar de druiven zijn geteeld en de wijn is geproduceerd. Het is een manier om consumenten te informeren over de kwaliteit en herkomst van de wijn. Appellaties kunnen gebaseerd zijn op geografische regio's, specifieke wijngaarden, of een combinatie van factoren zoals druivenras, productiemethode en klimaat. In sommige landen, zoals Frankrijk, zijn appellaties zeer streng gereguleerd en bepalen ze de stijl en kwaliteit van de geproduceerde wijnen. Het is dus een belangrijk begrip om de oorsprong en kwaliteit van een wijn beter te begrijpen. Een appellatie is een wettelijke classificatie of aanduiding van herkomst voor wijn, die aangeeft waar de druiven zijn geteeld en de wijn is geproduceerd. Het is een manier om consumenten te informeren over de kwaliteit en herkomst van de wijn. Appellaties kunnen gebaseerd zijn op geografische regio's, specifieke wijngaarden, of een combinatie van factoren zoals druivenras, productiemethode en klimaat. In sommige landen, zoals Frankrijk, zijn appellaties zeer streng gereguleerd en bepalen ze de stijl en kwaliteit van de geproduceerde wijnen. Het is dus een belangrijk begrip om de oorsprong en kwaliteit van een wijn beter te begrijpen.


Assemblage

Assemblage is een term die wordt gebruikt in de wijnindustrie en verwijst naar het proces van het mengen of samenstellen van verschillende wijnen om een gebalanceerde en complexe eindwijn te creëren. Het is een kunstvorm waarbij de wijnmaker verschillende componenten of batches van wijn combineert om de gewenste smaakprofiel, structuur en aroma's te bereiken. Vaak worden verschillende druivenrassen, wijngaarden of oogstjaren gebruikt bij het maken van een assemblage. Het doel is om een wijn te maken die meer is dan de som der delen, waarbij de individuele kwaliteiten van elke component worden versterkt en geïntegreerd tot een harmonieus geheel. Assemblage wordt vaak geassocieerd met de productie van Bordeaux blends, waarbij verschillende druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot worden gemengd om de kenmerkende smaak van Bordeauxwijnen te bereiken. Andere wijnregio's over de hele wereld maken ook gebruik van assemblage om complexe en evenwichtige wijnen te produceren. Assemblage is een term die wordt gebruikt in de wijnindustrie en verwijst naar het proces van het mengen of samenstellen van verschillende wijnen om een gebalanceerde en complexe eindwijn te creëren. Het is een kunstvorm waarbij de wijnmaker verschillende componenten of batches van wijn combineert om de gewenste smaakprofiel, structuur en aroma's te bereiken. Vaak worden verschillende druivenrassen, wijngaarden of oogstjaren gebruikt bij het maken van een assemblage. Het doel is om een wijn te maken die meer is dan de som der delen, waarbij de individuele kwaliteiten van elke component worden versterkt en geïntegreerd tot een harmonieus geheel. Assemblage wordt vaak geassocieerd met de productie van Bordeaux blends, waarbij verschillende druivenrassen zoals [[druif Cabernet Sauvignon]], [[druif Merlot]], Cabernet Franc en Petit Verdot worden gemengd om de kenmerkende smaak van Bordeauxwijnen te bereiken. Andere wijnregio's over de hele wereld maken ook gebruik van assemblage om complexe en evenwichtige wijnen te produceren.


Astringent

Astringent is a term used in wine tasting to describe the puckering or drying sensation that is often felt in the mouth when tasting certain wines. This sensation is typically caused by the tannins in the wine, which come from the grape skins, seeds, and stems. Astringent wines can leave your mouth feeling dry, with a slight bitterness or roughness on the palate. This quality is often associated with red wines, particularly those made from grapes with thick skins like Cabernet Sauvignon or Nebbiolo. Astringency can add complexity and structure to a wine, but if it is too overpowering, it can be unpleasant. Astringent wines are often described as having a "grippy" or "chewy" texture. Astringent is a term used in wine tasting to describe the puckering or drying sensation that is often felt in the mouth when tasting certain wines. This sensation is typically caused by the tannins in the wine, which come from the grape skins, seeds, and stems. Astringent wines can leave your mouth feeling dry, with a slight bitterness or roughness on the palate. This quality is often associated with red wines, particularly those made from grapes with thick skins like [[druif Cabernet Sauvignon]] or Nebbiolo. Astringency can add complexity and structure to a wine, but if it is too overpowering, it can be unpleasant. Astringent wines are often described as having a "grippy" or "chewy" texture.


Attaque

Franse term voor Aanzet (Eerste smaakindruk bij het proeven van wijn) Franse term voor Aanzet (Eerste smaakindruk bij het proeven van wijn)


Austere

De term "austere" wordt vaak gebruikt in de wijnwereld om een wijnstijl te beschrijven die strak, ingetogen en zonder overdaad is. Een wijn die als austere wordt beschouwd, kan weinig fruitigheid, zoetheid of rijpheid vertonen, en heeft meestal een nadruk op zuurgraad en tannines. Deze wijnen kunnen een droge en scherpe smaak hebben, met een gebrek aan zachtheid of rijp fruit. Austere wijnen worden vaak gezien als elegant, complex en verfijnd, en zijn meestal het best te waarderen door wijnliefhebbers die houden van gestructureerde en minder uitbundige stijlen. De term "austere" wordt vaak gebruikt in de wijnwereld om een wijnstijl te beschrijven die strak, ingetogen en zonder overdaad is. Een wijn die als austere wordt beschouwd, kan weinig fruitigheid, zoetheid of rijpheid vertonen, en heeft meestal een nadruk op zuurgraad en tannines. Deze wijnen kunnen een droge en scherpe smaak hebben, met een gebrek aan zachtheid of rijp fruit. Austere wijnen worden vaak gezien als elegant, complex en verfijnd, en zijn meestal het best te waarderen door wijnliefhebbers die houden van gestructureerde en minder uitbundige stijlen.


Avineren

De term "avineren" wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar het karafferen of decanteren van wijn. Dit proces houdt in dat de wijn voorzichtig wordt overgegoten van de fles naar een karaf of decanteerkan, waardoor de wijn wordt gescheiden van eventuele bezinksel dat zich in de fles heeft gevormd. Het avineren van wijn kan helpen om de wijn te beluchten en de smaken en aroma's te openen, wat de algehele drinkervaring kan verbeteren. Het is vooral nuttig voor oudere wijnen of wijnen die veel tannines bevatten en nog wat tijd nodig hebben om te "ademen" voordat ze worden geserveerd. De term "avineren" wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar het karafferen of decanteren van wijn. Dit proces houdt in dat de wijn voorzichtig wordt overgegoten van de fles naar een karaf of decanteerkan, waardoor de wijn wordt gescheiden van eventuele bezinksel dat zich in de fles heeft gevormd. Het avineren van wijn kan helpen om de wijn te beluchten en de smaken en aroma's te openen, wat de algehele drinkervaring kan verbeteren. Het is vooral nuttig voor oudere wijnen of wijnen die veel tannines bevatten en nog wat tijd nodig hebben om te "ademen" voordat ze worden geserveerd.


Wijnen

€ 9.99
Bestel

Salentein Barrel Selection Chardonnay

De Barrel Selection van Salentein kenmerkt zich door opvoeding in eikenhouten va...

€ 7.98
Bestel

Pierre Baptiste Merlot-Cabernet Sauvignon

De wijnen van Pierre Baptiste staan al jaren bekend om hun expressie, fruitighei...

€ 9.99
Bestel

Montes Alpha Black Special Cuvée Cabernet Sauvignon (in gift

Complexe Chileense Cabernet Sauvignon. Diep robijnrood van kleur met paarse tint...

€ 9.99
Bestel

Coto de Imaz Gran Reserva

Verleidelijk krachtige Rioja met elegantie en complexiteit. De kleur is robijnro...