Wijntermen - B

In het kort

Lees meer over de verschillende wijntermen beginnen de met de letter B. Zoals Bitter

Overzicht van wijntermen

Bacchus, Balans, Balsamico, Barrique, Bedauwd, Bedompt, Beendroog, Belegen, Beluchten, Benaming, Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, Bleek, Blend, Bodega, Bodem, Body, Bolling, Bouquet, Brut, Bubbels, Buiig, Buizen,

Bacchus

De wijnterm "Bacchus" verwijst naar zowel een druivenras als een godheid uit de Romeinse mythologie die geassocieerd wordt met wijn, plezier en vruchtbaarheid. In de context van wijn kan Bacchus verwijzen naar een witte druivensoort die voornamelijk in Duitsland wordt verbouwd en bekend staat om zijn fruitige en bloemige karakter. Bacchus-wijnen hebben vaak aroma's van citrusvruchten, groene appels en bloesems, en ze kunnen zowel droog als zoet worden geproduceerd, afhankelijk van de stijl en regio. Over het algemeen staan Bacchus-wijnen bekend om hun frisheid, levendigheid en aromatische complexiteit.


Balans

Balans in wijn verwijst naar de harmonie tussen verschillende smaakcomponenten, zoals zuurgraad, tannines, fruitigheid en zoetheid. Een wijn met een goede balans heeft deze componenten in de juiste verhouding, zodat geen van deze elementen overheerst. Een gebalanceerde wijn voelt in de mond aangenaam en rond aan, met een fijne soepelheid en een afdronk die prettig in evenwicht is. Een gebalanceerde wijn is over het algemeen meer complex en aantrekkelijk om te drinken. Het vinden van balans in wijn is een teken van vakmanschap en zorgt voor een aangename drinkervaring.


Balsamico

Balsamico is een geurige azijn die afkomstig is uit de regio Modena in Italië. Het wordt gemaakt van druivenmost die langzaam wordt gekookt en vervolgens veroudert in houten vaten. De resulterende azijn heeft een rijke, donkere kleur en een zoete, complexe smaak met een hint van zuurheid. Balsamico wordt vaak gebruikt als dressing voor salades of om smaak toe te voegen aan vlees, vis, groenten en zelfs desserts. Het wordt hoog gewaardeerd vanwege zijn unieke smaak en veelzijdigheid in de keuken.


Barrique

Barrique verwijst naar een specifiek type vat dat vaak wordt gebruikt voor het rijpen van wijn. Een barrique is een klein eikenhouten vat met een capaciteit van ongeveer 225 liter. Het hout van de barrique voegt smaken en aroma's toe aan de wijn, zoals vanille, kruiden en toast. Tijdens het rijpingsproces vindt er ook zuurstofcontact plaats, waardoor de wijn zachter wordt en meer complexe smaaklagen ontwikkelt. Barriques worden vooral gebruikt voor het rijpen van kwaliteitswijnen, met name rode wijnen. Het gebruik van barriques kan de textuur, structuur en smaakprofiel van de wijn aanzienlijk beïnvloeden, en een ervaren wijnmaker zal de juiste balans moeten vinden tussen de invloed van het hout en de kenmerken van de wijn zelf.


Bedauwd

De term "bedauwd" wordt gebruikt om de conditie van een fles wijn te beschrijven die bedekt is met een dun laagje vocht, vergelijkbaar met dauw. Dit vocht, dat meestal te vinden is op de buitenkant van de fles of op de kurk, wordt veroorzaakt door een verschil in temperatuur tussen de wijn en de omgeving waarin de fles wordt bewaard. Het is een natuurlijk verschijnsel en heeft geen invloed op de kwaliteit van de wijn. In feite kan het vaak worden gezien als een teken dat de wijn onder optimale omstandigheden wordt bewaard. Het wordt aanbevolen om de fles voorzichtig af te vegen voordat u deze opent, om te voorkomen dat er water in de wijn terechtkomt.


Bedompt

Het woord "bedompt" wordt in de wijnwereld gebruikt om een ​​wijn te beschrijven die een onaangename, muffe geur heeft. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals slechte kurken, onjuiste opslag of microbiële problemen tijdens het vinificatieproces. Een bedompte wijn kan ruiken naar vochtige kelder, schimmel of nat karton. Over het algemeen is het een ongewenst kenmerk van wijn en kan het de smaakervaring negatief beïnvloeden. Het is belangrijk om bedompte geuren te herkennen en wijnen met dit defect te vermijden.


Beendroog

"Botten" is een term die vaak wordt gebruikt om de droogte en stevigheid van een wijn aan te duiden. Een wijn die "beendroog" is, heeft vrijwel geen restsuikers en geeft een zeer droge en strakke indruk in de mond. Deze wijnen zijn vaak zeer fris en hebben een hoog zuurgehalte, waardoor ze een verfrissende en knisperende sensatie geven. Beendroge wijnen kunnen bijvoorbeeld Sauvignon Blanc, Chablis of Pinot Grigio zijn. Het is een term die wordt gebruikt om de droogte en scherpte van een wijn te benadrukken.


Belegen

Het woord "belegen" wordt meestal gebruikt om de leeftijd van kaas aan te geven, maar wordt ook af en toe gebruikt om de leeftijd van wijn te beschrijven. In het geval van wijn kan "belegen" verwijzen naar een wijn die enige tijd heeft gerijpt en daardoor meer complexiteit en diepte heeft ontwikkeld. Een belegen wijn kan kenmerken hebben van rijp fruit, kruiden, aardse tonen en mogelijk ook vanille of toast van de houtrijping. Over het algemeen worden belegen wijnen beschouwd als volwassener en eleganter dan jonge wijnen.


Beluchten

Beluchten is het proces van het blootstellen van wijn aan zuurstof, vaak door de wijn over te schenken in een karaf of door de wijn te laten ademen in het glas zelf. Door wijn te beluchten worden de aroma's geopend en krijgt de wijn de kans om zich verder te ontwikkelen en te verzachten. Dit kan vooral nuttig zijn bij jonge, tanninerijke rode wijnen of bij wijnen die enige tijd hebben gerijpt op fles en zich hebben gesloten. Het beluchten van wijn kan helpen om de smaken en geuren meer uitgesproken naar voren te laten komen en de algemene drinkervaring te verbeteren. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle wijnen baat hebben bij beluchting en dat het resultaat kan variëren afhankelijk van het type wijn en de persoonlijke voorkeur.


Benaming

De term "benaming" verwijst naar de aanduiding van een specifieke wijnregio of herkomstgebied waar een bepaalde wijn wordt geproduceerd. Deze benamingen kunnen verschillende niveaus van wijnkwaliteit en -regulering vertegenwoordigen, afhankelijk van het land en de wijnwetgeving. In Frankrijk bijvoorbeeld, zijn de benamingen strikt gereguleerd en classificeren ze wijnen op basis van regio, terroir, druivensoorten en productiemethoden. Enkele bekende Franse benamingen zijn AOC (Appellation d'Origine Contrôlée), AOP (Appellation d'Origine Protégée) en IGP (Indication Géographique Protégée). In andere landen zoals Italië (DOCG, DOC, IGT) en Spanje (DO, DOCa, Vino de la Tierra), hebben ze ook hun eigen classificatiesystemen voor wijnbenamingen. Kortom, het begrijpen van wijnbenamingen helpt consumenten om de oorsprong en kwaliteit van een wijn te herkennen en te begrijpen.


Blanc de Blancs

Blanc de Blancs is een Franse wijnterm die wordt gebruikt om witte wijnen aan te duiden die uitsluitend zijn gemaakt van witte druiven, met name de Chardonnay-druif. De term betekent letterlijk "wit van wit" en wordt voornamelijk gebruikt in de context van mousserende wijnen, met name Champagne. Blanc de Blancs wordt vaak geassocieerd met verfijning en elegantie vanwege de stijl en het karakter van wijnen die volledig zijn gemaakt van deze druivensoort. Deze wijnen hebben vaak frisse zuren, levendige fruitigheid en een subtiele complexiteit die ze geliefd maakt onder wijnliefhebbers.


Blanc de Noirs

Blanc de Noirs is a term used in the wine world to describe a white wine made from red or black grape varieties. The literal translation of Blanc de Noirs is "white from blacks" in French. It is essentially a white wine made from the juice of black grapes, where the grape skins are removed quickly after crushing to prevent the color from transferring from the skins to the juice. Blanc de Noirs wines are typically still wines, but they can also be made into sparkling wines, such as Champagne or sparkling wine from other regions. These wines tend to have a pale to light golden color, resembling a traditional white wine, despite being made from dark-skinned grapes. Common grape varieties used to make Blanc de Noirs wines include Pinot Noir, Pinot Meunier, and sometimes Gamay. These wines are known for their crisp acidity, fruity flavors, and delicate aromas, making them a versatile and refreshing choice for wine lovers. Blanc de Noirs wines pair well with a variety of foods, including seafood, poultry, and soft cheeses. Overall, Blanc de Noirs wines offer a unique and interesting twist on traditional white wines, providing wine enthusiasts with a different tasting experience while still showcasing the quality and characteristics of the grapes used in their production.


Bleek

Bleek is een wijnterm die verwijst naar de kleur van een wijn. Een bleke wijn heeft een lichte kleur, vaak met groene tinten bij witte wijnen en lichte rode tinten bij rode wijnen. Deze term wordt gebruikt om te beschrijven dat de wijn een lichte en heldere kleur heeft, en kan een indicatie zijn van de leeftijd, druivenras en vinificatiemethode van de wijn. Een bleke wijn kan bijvoorbeeld wijzen op een jonge en frisse wijn, terwijl een diepe kleur vaak een indicatie is van een rijpe en krachtige wijn.


Blend

Een blend verwijst naar een wijn die is gemaakt van twee of meer verschillende druivensoorten. Wanneer wijnmakers druivenvariëteiten combineren, kunnen ze verschillende smaken, aroma's en eigenschappen combineren om een complexe en gebalanceerde wijn te creëren. De kunst van het blenden stelt wijnmakers in staat om verschillende elementen van de afzonderlijke druiven te benutten en zo een unieke en kwalitatieve wijn te produceren. Het resultaat kan een wijn zijn met een uniek karakter en een uitgebalanceerd smaakprofiel. Blendwijnen komen vaak voor in regio's waar meerdere druivensoorten worden verbouwd, waardoor wijnmakers kunnen experimenteren en creatieve combinaties kunnen maken.


Bodega

Het woord "bodega" is Spaans en wordt vaak gebruikt om een wijnmakerij, -kelder, -winkel of -opslagplaats aan te duiden. Het kan verwijzen naar een wijnhuis waar wijn wordt geproduceerd, gerijpt en gebotteld. In sommige gevallen wordt het woord ook gebruikt om te verwijzen naar een winkel of wijnbar waar wijnen worden verkocht of geproefd. Over het algemeen wordt de term "bodega" gebruikt in Spaanssprekende wijnregio's, zoals in Spanje, Argentinië en Chili.


Bodem

De term "bodem" in de wereld van wijn verwijst naar de specifieke grondsoort of bodemsamenstelling waar druiven worden geteeld. De bodem waarin de druivenranken groeien, kan aanzienlijke invloed hebben op de smaak en kwaliteit van de resulterende wijn. Verschillende soorten bodems, zoals kalksteen, leisteen, graniet of klei, kunnen unieke eigenschappen aan de druiven toevoegen. Bijvoorbeeld, kalksteen kan een wijn een mineraalachtig karakter geven, terwijl graniet het fruitige karakter kan versterken. Sommige bodemsoorten hebben een betere drainage, wat kan helpen bij het reguleren van de waterinfiltratie en voedingsstoffen voor de druivenranken. Wijnproducenten besteden vaak veel aandacht aan de bodemsamenstelling van hun wijngaarden, omdat dit kan bijdragen aan het unieke karakter en de kwaliteit van de wijn die ze produceren. Het begrijpen en waarderen van de invloed van bodem op wijn is een essentieel onderdeel van wijnproeven en het ontwikkelen van een dieper begrip van de complexe wereld van wijn.


Body

Body is een term die wordt gebruikt om de stevigheid en volheid van een wijn in de mond te beschrijven. Een wijn kan worden omschreven als licht, medium of vol van body. Een wijn met een volle body voelt zwaarder en rijker aan in de mond, terwijl een lichte wijn juist meer verfrissend en subtiel is. De body van een wijn wordt beïnvloed door factoren zoals de druivensoort, de rijpheid van de druiven, de alcoholgehalte en de rijping in houten vaten. Het is belangrijk om de body van een wijn te overwegen bij het selecteren van een wijn om ervoor te zorgen dat deze goed past bij het gerecht of de gelegenheid.


Bolling

Ik ben niet bekend met het wijnterm "Bolling". Het is mogelijk dat er een vergissing is gemaakt in de spelling of dat het een minder gangbare term is. Zou je meer context kunnen geven of wellicht een andere term waarover je meer wil weten? Ik help je graag verder met het beantwoorden van vragen over wijn en wijntermen.


Bouquet

Het term "bouquet" in de wereld van wijn verwijst naar de complexe en geurige combinatie van aroma's die aanwezig zijn in een wijn. Het bouquet van een wijn ontstaat door de interactie tussen verschillende componenten, zoals de druivensoort, de leeftijd en kwaliteit van de wijn, het productieproces en de rijping. De geuren in het bouquet kunnen variëren van fruitig en bloemig tot kruidig, aards, houterig of zelfs dierlijk. Wanneer je aan een wijn ruikt en referentie maakt naar het bouquet, dan beschrijf je de verschillende geurtonen die je waarneemt. Het bouquet kan erg divers en veelzijdig zijn, en elk element is belangrijk voor de algehele beleving van de wijn. Door het bouquet te bestuderen en te genieten van de geuren die het bevat, kun je een beter begrip krijgen van de complexiteit en kwaliteit van de wijn.


Brut

Brut is een term die wordt gebruikt om de droogheid van mousserende wijnen, met name champagne, aan te duiden. Het woord "brut" komt van het Franse woord voor ruw of droog. Brut wijnen hebben een minimale hoeveelheid toegevoegde suiker, waardoor ze droger zijn dan andere varianten zoals extra brut, demi-sec of doux. Daardoor hebben brut wijnen een frisse, scherpe smaak en zijn ze niet overdreven zoet. De term "brut" wordt ook gebruikt bij andere mousserende wijnen, zoals Cava en Prosecco, om aan te geven dat ze droog zijn.


Bubbels

Bubbels is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar koolzuurgas in een wijn, wat zorgt voor de sprankelende of bruisende sensatie bij het drinken. Dit koolzuurgas kan van nature aanwezig zijn in sommige wijnen, zoals bij mousserende wijn of champagne, of het kan kunstmatig worden toegevoegd om de wijn bruisend te maken. Bubbels voegen een verfrissend en feestelijk element toe aan de wijn, en kunnen variëren in intensiteit, van subtiel tot zeer levendig.


Buiig

De term "buiig" wordt vaak gebruikt om de smaak van een wijn te beschrijven die een lichte zurigheid of onbalans vertoont, vergelijkbaar met de smaak van regenwater dat is vermengd met stof of aarde tijdens een regenbui. Een buiige wijn kan scherp of onaangenaam zijn en wordt meestal geassocieerd met een gebrek aan rijpheid van de druiven of onjuiste vinificatietechnieken. Het is dus een term die aangeeft dat de wijn misschien niet van optimale kwaliteit is.


Buizen

De term "buizen" wordt gebruikt om te verwijzen naar het koelen van wijn door deze door buizen te leiden, meestal koperen of roestvrijstalen buizen die gevuld zijn met koud water of een koelmiddel. Deze methode wordt vaak gebruikt in wijnkelders en wijnmakerijen om de temperatuur van de wijn te reguleren tijdens het rijpingsproces of opslag. Door de wijn door de buizen te laten stromen, kan de temperatuur gecontroleerd worden voor optimale kwaliteit en smaakbehoud.


Wijnen

€ 9.99
Bestel

Weingut Büchin Spätburgunder

Dat onze oosterburen een eigen naam hebben gegeven aan de van oorsprong Franse P...

€ 9.99
Bestel

Wijnpakket Frankrijk Rood

Al het moois dat la douce France te bieden heeft, verzameld in één wijnpakket....

€ 9.99
Bestel

Domaine de la Présidente Grands Classiques Cairanne

Met Grenache in de hoofdrol, op prachtige wijze ondersteund door Syrah, presente...

€ 9.99
Bestel

Vivino Favorieten Wijnpakket

Speciaal voor jou door een groot publiek beoordeeld, het Vivino favorieten wijnp...