China

In het kort

China is een van de grootste landen van de wereld en door deze omvang heeft het een groot verschil in klimaat en ligging. Een deel van het land lig perfect voor wijnbouw, waarbij andere regio’s in China niet geschikt zijn om druiven te verbouwen. Wijn is in vergelijking met europa van oudsher geen populaire drank in het land, echter sinds het begin van deze eeuw begint het fors toe te nemen en is het momenteel een van de top 10 wijn producerende landen.

Druiven

De wijngaarden in China liggen verspreid in het land, maar voornamelijk in het koelere klimaar van het land. Voornamelijk komen hier dan ook witte wijnen vandaan van vele verschillende druiven. De belangrijkste druivenrassen in China zijn;

Voornamelijk produceert China zoete wijnen, al worden er tegenwoordig ook steeds meer droge wijnen gemaakt van bijvoorbeeld Chardonnay en Riesling.

Wijngebieden

De wijngebieden in China zijn onder te verdelen in 5 regio’s, namelijk;

  • Xingjinag: Gelegen in het noord westen van China en is vernoemd naar de gelijknamige provincie. Hier is de grootste wijnproducent van het land geverstigd, Vinisuntime International. Door de ligging van dit gebied, namelijk op de 44e breedtegraad, wat het zelfde is als de Bodeaux, is hier veel vergelijking te vinden met dit Franse wijngebeid.
  • Dongbei: Gelegen in het noord oosten van China en in de provincie Liaoning rond om de stad Shenyang.
  • Shaangan: Gelegen in Centraal China op de grans van de provincies Gansu en Shaanxi.
  • Jingjintong: Gelegen ten oosten van Beijing in de provincies Tianjin en Hebei.
  • Huangbehai: Deze regio ligt in het noord-oosten van de provincie Shandong rond om de steden Yentai en Qingdao

Wetgeving

In China is er geen strenge wijnwetgeving zoals we die in bijvoorbeeld Frankrijk kennen. Het gaat er vooral om dat er op de Fles staat wat er in de fles zit. Al is het wel zo dat men in een cepage wijn voor 49% andere druiven mag gebruiken zonder deze te vermelden op het etiket.

Wijnen

Momenteel geen wijnen gevonden