Wijntermen - G

In het kort

Lees meer over de verschillende wijntermen beginnen de met de letter G. Zoals

Overzicht van wijntermen

Gebalanceerd, Gebotteld, Gebroken wit, Gedecanteerd, Gedistingeerd, Gedroogd fruit, Gegist, Geïntegreerd, Gelaagdheid, Geoxideerd, Gerijpt, Gerijpte tannines, Geroosterd, Gesloten, Gestabiliseerd, Gestructureerd, Getoast, Getoaste eik, Geurig, Gezouten karamel, Gist, Glanzend, Goudgeel, Granig,

Gebalanceerd

Een wijn die als 'gebalanceerd' wordt beschreven, is een wijn waarin alle elementen harmonieus samenkomen. Dit betekent dat de verschillende smaken, de zuurgraad, het alcoholgehalte en de tannines in balans zijn, waardoor de wijn een mooi geheel vormt en geen enkel element overheerst. Een gebalanceerde wijn is aangenaam om te drinken en zorgt voor een prettige smaakbeleving. Het is een teken van vakmanschap en kwaliteit in de wijnbereiding. Een wijn die als 'gebalanceerd' wordt beschreven, is een wijn waarin alle elementen harmonieus samenkomen. Dit betekent dat de verschillende smaken, de zuurgraad, het alcoholgehalte en de tannines in balans zijn, waardoor de wijn een mooi geheel vormt en geen enkel element overheerst. Een gebalanceerde wijn is aangenaam om te drinken en zorgt voor een prettige smaakbeleving. Het is een teken van vakmanschap en kwaliteit in de wijnbereiding.


Gebotteld

Het woord "gebotteld" wordt gebruikt om aan te geven dat een wijn is overgebracht vanuit een groot vat naar een fles. Dit is het eindstadium van het wijnbereidingsproces voordat de wijn klaar is om geconsumeerd te worden. Wanneer een wijn is gebotteld, worden de flessen meestal afgesloten met een kurk of schroefdop om de wijn te beschermen tegen invloeden van buitenaf en oxidatie. Gebottelde wijnen kunnen vervolgens worden bewaard en verouderd voordat ze worden geopend en gedronken. Het bottelen van wijn is een belangrijke stap om de kwaliteit en integriteit van de wijn te behouden tot het moment van consumptie. Het woord "gebotteld" wordt gebruikt om aan te geven dat een wijn is overgebracht vanuit een groot vat naar een fles. Dit is het eindstadium van het wijnbereidingsproces voordat de wijn klaar is om geconsumeerd te worden. Wanneer een wijn is gebotteld, worden de flessen meestal afgesloten met een kurk of schroefdop om de wijn te beschermen tegen invloeden van buitenaf en oxidatie. Gebottelde wijnen kunnen vervolgens worden bewaard en verouderd voordat ze worden geopend en gedronken. Het bottelen van wijn is een belangrijke stap om de kwaliteit en integriteit van de wijn te behouden tot het moment van consumptie.


Gebroken wit

Gebroken wit is een term die wordt gebruikt om de kleur van een witte wijn te beschrijven. Het betekent dat de wijn een licht gouden tint heeft, maar niet zo diep van kleur is als een goudgele wijn. Gebroken wit wordt vaak geassocieerd met witte wijnen die jong en fris zijn, met levendige aroma's en een lichte body. Het kan een wijnterm zijn die vaak wordt gebruikt om witte wijnen te beschrijven die helder en sprankelend zijn, met een verfrissende zuurgraad en een fruitige smaakprofiel. Gebroken wit is een term die wordt gebruikt om de kleur van een witte wijn te beschrijven. Het betekent dat de wijn een licht gouden tint heeft, maar niet zo diep van kleur is als een goudgele wijn. Gebroken wit wordt vaak geassocieerd met witte wijnen die jong en fris zijn, met levendige aroma's en een lichte body. Het kan een wijnterm zijn die vaak wordt gebruikt om witte wijnen te beschrijven die helder en sprankelend zijn, met een verfrissende zuurgraad en een fruitige smaakprofiel.


Gedecanteerd

Het decanteren van wijn is een proces waarbij de wijn voorzichtig wordt overgegoten vanuit de fles in een speciale karaf, ook wel decanteerkan genoemd. Het doel van decanteren is om de wijn te scheiden van eventuele bezinksel dat zich in de fles heeft verzameld en om de wijn te beluchten. Dit beluchten zorgt ervoor dat de aroma's en smaken van de wijn zich beter kunnen ontwikkelen en openen. Het decanteren van wijn kan vooral nuttig zijn bij oudere rode wijnen die zich in de loop der jaren hebben ontwikkeld en waarbij het bezinksel zich heeft gevormd. Door de wijn te decanteren, kunnen de aroma's worden versterkt en kan de wijn soepeler en smaakvoller worden. Het is aan te raden om de gedecanteerde wijn even te laten staan nadat deze is overgegoten in de karaf, zodat de wijn tijd heeft om te ademen voordat deze wordt geschonken om te drinken. Het decanteren van wijn is een proces waarbij de wijn voorzichtig wordt overgegoten vanuit de fles in een speciale karaf, ook wel decanteerkan genoemd. Het doel van decanteren is om de wijn te scheiden van eventuele bezinksel dat zich in de fles heeft verzameld en om de wijn te beluchten. Dit beluchten zorgt ervoor dat de aroma's en smaken van de wijn zich beter kunnen ontwikkelen en openen. Het decanteren van wijn kan vooral nuttig zijn bij oudere rode wijnen die zich in de loop der jaren hebben ontwikkeld en waarbij het bezinksel zich heeft gevormd. Door de wijn te decanteren, kunnen de aroma's worden versterkt en kan de wijn soepeler en smaakvoller worden. Het is aan te raden om de gedecanteerde wijn even te laten staan nadat deze is overgegoten in de karaf, zodat de wijn tijd heeft om te ademen voordat deze wordt geschonken om te drinken.


Gedistingeerd

Het wijnterm "gedistingeerd" wordt vaak gebruikt om een wijn van hoge kwaliteit en elegantie te beschrijven. Een gedistingeerde wijn is subtiel en verfijnd, met een evenwichtige smaak en complexe aroma's. Deze term kan ook verwijzen naar een wijn die een zekere 'klasse' uitstraalt, wat kan worden geassocieerd met bijvoorbeeld een lange afdronk, een mooie structuur en harmonieuze smaakprofielen. Kortom, een gedistingeerde wijn is vaak een uitstekende keuze voor fijnproevers die op zoek zijn naar een wijn met karakter en finesse. Het wijnterm "gedistingeerd" wordt vaak gebruikt om een wijn van hoge kwaliteit en elegantie te beschrijven. Een gedistingeerde wijn is subtiel en verfijnd, met een evenwichtige smaak en complexe aroma's. Deze term kan ook verwijzen naar een wijn die een zekere 'klasse' uitstraalt, wat kan worden geassocieerd met bijvoorbeeld een lange afdronk, een mooie structuur en harmonieuze smaakprofielen. Kortom, een gedistingeerde wijn is vaak een uitstekende keuze voor fijnproevers die op zoek zijn naar een wijn met karakter en finesse.


Gedroogd fruit

Gedroogd fruit is een term die wordt gebruikt om de aroma's en smaken in wijn te beschrijven die doen denken aan gedroogd fruit, zoals rozijnen, pruimen, vijgen en abrikozen. Deze aroma's kunnen voortkomen uit druiven die langer aan de wijnstok hebben gerijpt en daardoor een hoger suikergehalte hebben ontwikkeld, of van druiven die na de oogst lichtjes zijn gedroogd om de concentratie van de smaken te verhogen. Wijnen met gedroogd fruitaroma's en -smaakprofielen worden vaak geassocieerd met warmere klimaten en rijpere druiven, zoals bepaalde variëteiten uit Zuid-Italië of Zuid-Frankrijk. Deze aroma's voegen complexiteit toe aan de wijn en kunnen variëren van subtiel tot uitgesproken, afhankelijk van de druivensoort, de productiemethode en het rijpingsproces van de wijn. Gedroogd fruit is een term die wordt gebruikt om de aroma's en smaken in wijn te beschrijven die doen denken aan gedroogd fruit, zoals rozijnen, pruimen, vijgen en abrikozen. Deze aroma's kunnen voortkomen uit druiven die langer aan de wijnstok hebben gerijpt en daardoor een hoger suikergehalte hebben ontwikkeld, of van druiven die na de oogst lichtjes zijn gedroogd om de concentratie van de smaken te verhogen. Wijnen met gedroogd fruitaroma's en -smaakprofielen worden vaak geassocieerd met warmere klimaten en rijpere druiven, zoals bepaalde variëteiten uit Zuid-Italië of Zuid-Frankrijk. Deze aroma's voegen complexiteit toe aan de wijn en kunnen variëren van subtiel tot uitgesproken, afhankelijk van de druivensoort, de productiemethode en het rijpingsproces van de wijn.


Gegist

De term "gegist" verwijst naar een wijn die is geproduceerd door het fermentatieproces, waarbij de suikers in de druiven worden omgezet in alcohol door de werking van gistcellen. Tijdens de fermentatie ontstaan er ook andere smaak- en aromastoffen, wat bijdraagt aan de complexiteit van de wijn. Een gegiste wijn kan zowel rood, wit, rosé of mousserend zijn, afhankelijk van de druivensoort en vinificatiemethode die is gebruikt. Over het algemeen zijn de meeste wijnen die we drinken gegist, aangezien het fermentatieproces essentieel is voor de productie van wijn. De term "gegist" verwijst naar een wijn die is geproduceerd door het fermentatieproces, waarbij de suikers in de druiven worden omgezet in alcohol door de werking van gistcellen. Tijdens de fermentatie ontstaan er ook andere smaak- en aromastoffen, wat bijdraagt aan de complexiteit van de wijn. Een gegiste wijn kan zowel rood, wit, rosé of mousserend zijn, afhankelijk van de druivensoort en vinificatiemethode die is gebruikt. Over het algemeen zijn de meeste wijnen die we drinken gegist, aangezien het fermentatieproces essentieel is voor de productie van wijn.


Geïntegreerd

Geïntegreerd is een term die wordt gebruikt om de harmonieuze samensmelting van alle componenten in een wijn te beschrijven. Dit betekent dat de aroma's, smaken, tannines, zuurgraad en alcohol goed in balans zijn en elkaar aanvullen. Een geïntegreerde wijn is goed gestructureerd en heeft een aangename complexiteit, waarbij geen enkel element de boventoon voert. Dit zorgt voor een soepele en harmonieuze smaakbeleving, waarbij alle aspecten van de wijn mooi in elkaar overvloeien. Het resultaat is een evenwichtige en kwalitatief hoogwaardige wijn. Geïntegreerd is een term die wordt gebruikt om de harmonieuze samensmelting van alle componenten in een wijn te beschrijven. Dit betekent dat de aroma's, smaken, tannines, zuurgraad en alcohol goed in balans zijn en elkaar aanvullen. Een geïntegreerde wijn is goed gestructureerd en heeft een aangename complexiteit, waarbij geen enkel element de boventoon voert. Dit zorgt voor een soepele en harmonieuze smaakbeleving, waarbij alle aspecten van de wijn mooi in elkaar overvloeien. Het resultaat is een evenwichtige en kwalitatief hoogwaardige wijn.


Gelaagdheid

Gelaagdheid in wijn verwijst naar de complexiteit en diepte van smaken en aroma's die je kunt waarnemen bij het proeven van een wijn. Een gelaagde wijn heeft verschillende smaaknuances die zich in lagen ontvouwen tijdens het proeven. Dit kan variëren van fruitige tonen, kruidige accenten en florale aroma's tot aardse elementen en houtinvloeden. Een wijn met gelaagdheid is vaak interessant en boeiend om te drinken, omdat het je uitnodigt om steeds nieuwe smaken en aroma's te ontdekken. Dit wordt vaak geassocieerd met kwaliteitswijnen die goed in balans zijn en complexiteit hebben ontwikkeld door bijvoorbeeld rijping op houten vaten of een zorgvuldige selectie van druiven en vinificatietechnieken. Kortom, gelaagdheid in wijn duidt op de rijkdom aan smaken en aroma's die samen een harmonieus en complex geheel vormen, wat de wijn tot een boeiende en plezierige ervaring maakt om te proeven. Gelaagdheid in wijn verwijst naar de complexiteit en diepte van smaken en aroma's die je kunt waarnemen bij het proeven van een wijn. Een gelaagde wijn heeft verschillende smaaknuances die zich in lagen ontvouwen tijdens het proeven. Dit kan variëren van fruitige tonen, kruidige accenten en florale aroma's tot aardse elementen en houtinvloeden. Een wijn met gelaagdheid is vaak interessant en boeiend om te drinken, omdat het je uitnodigt om steeds nieuwe smaken en aroma's te ontdekken. Dit wordt vaak geassocieerd met kwaliteitswijnen die goed in balans zijn en complexiteit hebben ontwikkeld door bijvoorbeeld rijping op houten vaten of een zorgvuldige selectie van druiven en vinificatietechnieken. Kortom, gelaagdheid in wijn duidt op de rijkdom aan smaken en aroma's die samen een harmonieus en complex geheel vormen, wat de wijn tot een boeiende en plezierige ervaring maakt om te proeven.


Geoxideerd

Een wijn wordt als geoxideerd beschouwd wanneer deze te veel is blootgesteld aan zuurstof. Dit kan optreden tijdens de productie, opslag of serveren van de wijn. Wanneer een wijn oxideert, verliest het zijn frisheid en levendigheid, en kan het een muffe of nootachtige smaak ontwikkelen. In extreme gevallen kan de wijn zelfs een azijnachtige smaak krijgen. Het is belangrijk om een geoxideerde wijn te vermijden, omdat deze niet de smaken en aroma's zal hebben die bedoeld waren door de wijnmaker. Het is daarom essentieel om wijn op de juiste manier op te slaan en te serveren om oxidatie te voorkomen. Een wijn wordt als geoxideerd beschouwd wanneer deze te veel is blootgesteld aan zuurstof. Dit kan optreden tijdens de productie, opslag of serveren van de wijn. Wanneer een wijn oxideert, verliest het zijn frisheid en levendigheid, en kan het een muffe of nootachtige smaak ontwikkelen. In extreme gevallen kan de wijn zelfs een azijnachtige smaak krijgen. Het is belangrijk om een geoxideerde wijn te vermijden, omdat deze niet de smaken en aroma's zal hebben die bedoeld waren door de wijnmaker. Het is daarom essentieel om wijn op de juiste manier op te slaan en te serveren om oxidatie te voorkomen.


Gerijpt

Gerijpt is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat een wijn enige tijd heeft doorgebracht in een vat of fles voordat hij wordt geconsumeerd. Tijdens het rijpingsproces worden de aroma's en smaken van de wijn verder ontwikkeld en geïntegreerd, waardoor de wijn complexer en evenwichtiger wordt. Gerijpte wijnen hebben vaak een zachtere textuur en meer diepte en karakter dan jonge wijnen. Het rijpingsproces kan plaatsvinden in houten vaten, roestvrijstalen tanks of flessen, afhankelijk van de wijnstijl en het gewenste eindresultaat. Gerijpt is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat een wijn enige tijd heeft doorgebracht in een vat of fles voordat hij wordt geconsumeerd. Tijdens het rijpingsproces worden de aroma's en smaken van de wijn verder ontwikkeld en geïntegreerd, waardoor de wijn complexer en evenwichtiger wordt. Gerijpte wijnen hebben vaak een zachtere textuur en meer diepte en karakter dan jonge wijnen. Het rijpingsproces kan plaatsvinden in houten vaten, roestvrijstalen tanks of flessen, afhankelijk van de wijnstijl en het gewenste eindresultaat.


Gerijpte tannines

Gerijpte tannines verwijzen naar tannines in wijn die na verloop van tijd zachter en subtieler worden. Tannines zijn natuurlijke stoffen die voorkomen in druivenschillen, zaden en stelen, evenals in houten vaten waarin de wijn kan rijpen. In jonge wijnen kunnen tannines soms scherp en stroef aanvoelen in de mond, wat kan leiden tot een drogende sensatie. Naarmate een wijn ouder wordt, ondergaan de tannines een proces van polymerisatie, waarbij ze samenvoegen en complexer worden. Dit zorgt ervoor dat de tannines zachter en rijper worden, waardoor ze minder hard en agressief aanvoelen in de mond. Gerijpte tannines dragen bij aan de textuur en structuur van de wijn en kunnen bijdragen aan de algehele balans en complexiteit ervan. Wijnen met gerijpte tannines kunnen een zijdezachte mondgevoel hebben en een mooie, langdurige afdronk bieden. Het is vaak een teken van kwaliteit en vakmanschap in een wijn, en het kan een indicatie zijn dat de wijn goed zal ouderen en zich verder zal ontwikkelen in de fles. Het proces van tannine rijping kan worden beïnvloed door factoren zoals de druivensoort, de rijpheid van de druiven bij de oogst, de vinificatiemethoden en de duur van de rijping. Gerijpte tannines verwijzen naar tannines in wijn die na verloop van tijd zachter en subtieler worden. Tannines zijn natuurlijke stoffen die voorkomen in druivenschillen, zaden en stelen, evenals in houten vaten waarin de wijn kan rijpen. In jonge wijnen kunnen tannines soms scherp en stroef aanvoelen in de mond, wat kan leiden tot een drogende sensatie. Naarmate een wijn ouder wordt, ondergaan de tannines een proces van polymerisatie, waarbij ze samenvoegen en complexer worden. Dit zorgt ervoor dat de tannines zachter en rijper worden, waardoor ze minder hard en agressief aanvoelen in de mond. Gerijpte tannines dragen bij aan de textuur en structuur van de wijn en kunnen bijdragen aan de algehele balans en complexiteit ervan. Wijnen met gerijpte tannines kunnen een zijdezachte mondgevoel hebben en een mooie, langdurige afdronk bieden. Het is vaak een teken van kwaliteit en vakmanschap in een wijn, en het kan een indicatie zijn dat de wijn goed zal ouderen en zich verder zal ontwikkelen in de fles. Het proces van tannine rijping kan worden beïnvloed door factoren zoals de druivensoort, de rijpheid van de druiven bij de oogst, de vinificatiemethoden en de duur van de rijping.


Geroosterd

Geroosterd is een term die wordt gebruikt om de smaakprofielen van sommige wijnen te beschrijven. Deze term verwijst naar de aroma's en smaken die doen denken aan geroosterde noten, koffiebonen, toast of zelfs geroosterd brood. Deze aroma's en smaken kunnen voortkomen uit het rijpingsproces van de wijn in eikenhouten vaten of uit de rijping van de druiven op een bepaalde manier, waardoor ze een geroosterd karakter ontwikkelen. Het kan een complexiteit en diepte toevoegen aan de algehele smaakbeleving van de wijn. Geroosterde tonen komen vaak voor in rode wijnen die in eikenhouten vaten zijn gerijpt, maar kunnen ook aanwezig zijn in sommige witte en mousserende wijnen. Geroosterd is een term die wordt gebruikt om de smaakprofielen van sommige wijnen te beschrijven. Deze term verwijst naar de aroma's en smaken die doen denken aan geroosterde noten, koffiebonen, toast of zelfs geroosterd brood. Deze aroma's en smaken kunnen voortkomen uit het rijpingsproces van de wijn in eikenhouten vaten of uit de rijping van de druiven op een bepaalde manier, waardoor ze een geroosterd karakter ontwikkelen. Het kan een complexiteit en diepte toevoegen aan de algehele smaakbeleving van de wijn. Geroosterde tonen komen vaak voor in rode wijnen die in eikenhouten vaten zijn gerijpt, maar kunnen ook aanwezig zijn in sommige witte en mousserende wijnen.


Gesloten

De term "gesloten" wordt vaak gebruikt in de wijnwereld om te beschrijven dat een wijn nog niet volledig tot expressie is gekomen of nog niet zijn volledige potentieel heeft laten zien. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een wijn nog jong is en nog tijd nodig heeft om te rijpen en zich verder te ontwikkelen in de fles. Een gesloten wijn kan dus wat terughoudend zijn in aroma's en smaken, en kan tijdens het verouderingsproces meer complexiteit en diepte ontwikkelen. Het kan nuttig zijn om een gesloten wijn wat tijd te geven om te ademen of om deze in de kelder te bewaren totdat hij op zijn best is om te drinken. De term "gesloten" wordt vaak gebruikt in de wijnwereld om te beschrijven dat een wijn nog niet volledig tot expressie is gekomen of nog niet zijn volledige potentieel heeft laten zien. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een wijn nog jong is en nog tijd nodig heeft om te rijpen en zich verder te ontwikkelen in de fles. Een gesloten wijn kan dus wat terughoudend zijn in aroma's en smaken, en kan tijdens het verouderingsproces meer complexiteit en diepte ontwikkelen. Het kan nuttig zijn om een gesloten wijn wat tijd te geven om te ademen of om deze in de kelder te bewaren totdat hij op zijn best is om te drinken.


Gestabiliseerd

Een wijn die gestabiliseerd is, betekent dat de wijn door middel van verschillende processen zoals filtratie en toevoeging van bepaalde stoffen, zoals bijvoorbeeld bentoniet of gelatine, is behandeld om ongewenste sedimenten en deeltjes te verwijderen en de wijn helder en stabiel te maken. Dit zorgt ervoor dat de wijn zijn heldere uiterlijk behoudt en voorkomt dat er zich ongewenste stoffen in de fles vormen na botteling. Gestabiliseerde wijnen hebben over het algemeen een langere houdbaarheid en zijn klaar om geconsumeerd te worden. Een wijn die gestabiliseerd is, betekent dat de wijn door middel van verschillende processen zoals filtratie en toevoeging van bepaalde stoffen, zoals bijvoorbeeld bentoniet of gelatine, is behandeld om ongewenste sedimenten en deeltjes te verwijderen en de wijn helder en stabiel te maken. Dit zorgt ervoor dat de wijn zijn heldere uiterlijk behoudt en voorkomt dat er zich ongewenste stoffen in de fles vormen na botteling. Gestabiliseerde wijnen hebben over het algemeen een langere houdbaarheid en zijn klaar om geconsumeerd te worden.


Gestructureerd

Gestructureerd is een term die wordt gebruikt om de complexiteit en balans van een wijn te beschrijven. Een gestructureerde wijn heeft een duidelijke opbouw en samenhang tussen de verschillende elementen zoals zuren, tannines en alcohol. Deze elementen werken samen om de wijn een goede backbone te geven, waardoor hij goed in balans is en een aangenaam mondgevoel heeft. Een gestructureerde wijn kan ook langdurig rijpen en zich ontwikkelen in de fles, waardoor hij meer diepte en complexiteit krijgt. Over het algemeen wordt een gestructureerde wijn gezien als van hoge kwaliteit en kan hij goed combineren met voedsel. Gestructureerd is een term die wordt gebruikt om de complexiteit en balans van een wijn te beschrijven. Een gestructureerde wijn heeft een duidelijke opbouw en samenhang tussen de verschillende elementen zoals zuren, tannines en alcohol. Deze elementen werken samen om de wijn een goede backbone te geven, waardoor hij goed in balans is en een aangenaam mondgevoel heeft. Een gestructureerde wijn kan ook langdurig rijpen en zich ontwikkelen in de fles, waardoor hij meer diepte en complexiteit krijgt. Over het algemeen wordt een gestructureerde wijn gezien als van hoge kwaliteit en kan hij goed combineren met voedsel.


Getoast

Getoast is een term die verwijst naar de smaak en geur van geroosterd hout in wijn. Tijdens het rijpingsproces van wijn in eikenhouten vaten kunnen aromatische verbindingen uit het hout vrijkomen, waardoor de wijn nuances van vanille, karamel, rokerigheid en toast kan ontwikkelen. Deze toetsen van getoast hout kunnen bijdragen aan de complexiteit en diepte van de wijn, en worden vaak gewaardeerd in wijnen die op deze manier gerijpt zijn. Het toevoegen van getoaste smaken aan de wijn kan ook afhankelijk zijn van het niveau van branden van het hout en de duur van de rijping. Getoast is een term die verwijst naar de smaak en geur van geroosterd hout in wijn. Tijdens het rijpingsproces van wijn in eikenhouten vaten kunnen aromatische verbindingen uit het hout vrijkomen, waardoor de wijn nuances van vanille, karamel, rokerigheid en toast kan ontwikkelen. Deze toetsen van getoast hout kunnen bijdragen aan de complexiteit en diepte van de wijn, en worden vaak gewaardeerd in wijnen die op deze manier gerijpt zijn. Het toevoegen van getoaste smaken aan de wijn kan ook afhankelijk zijn van het niveau van branden van het hout en de duur van de rijping.


Getoaste eik

Getoaste eik verwijst naar de smaak en aroma die afkomstig zijn van het gebruik van eikenhouten vaten bij de rijping van wijn. Tijdens het productieproces van wijn worden vaak eikenhouten vaten gebruikt om de wijn te laten rijpen. De vaten worden aan de binnenkant gebrand of getoast om de smaak van het hout over te brengen op de wijn. Hierdoor kunnen aroma's en smaken van vanille, karamel, kruiden en soms zelfs een lichte rokerigheid aan de wijn worden toegevoegd. Het gebruik van getoaste eik kan de wijn een complexere en rijpere smaak geven en kan een belangrijke bijdrage leveren aan de algehele kwaliteit en structuur van de wijn. Getoaste eik verwijst naar de smaak en aroma die afkomstig zijn van het gebruik van eikenhouten vaten bij de rijping van wijn. Tijdens het productieproces van wijn worden vaak eikenhouten vaten gebruikt om de wijn te laten rijpen. De vaten worden aan de binnenkant gebrand of getoast om de smaak van het hout over te brengen op de wijn. Hierdoor kunnen aroma's en smaken van vanille, karamel, kruiden en soms zelfs een lichte rokerigheid aan de wijn worden toegevoegd. Het gebruik van getoaste eik kan de wijn een complexere en rijpere smaak geven en kan een belangrijke bijdrage leveren aan de algehele kwaliteit en structuur van de wijn.


Geurig

De term "geurig" wordt meestal gebruikt om de aroma's van een wijn te beschrijven. Een geurige wijn heeft een expressieve en aangename neus, wat betekent dat de aroma's van de wijn goed waarneembaar en aantrekkelijk zijn. Deze aroma's kunnen variëren van fruitig (zoals citrus, bessen of tropisch fruit), bloemig (zoals rozen of viooltjes), kruidig (zoals peper of kruidnagel) tot aardse tonen (zoals paddenstoelen of bosgrond). Een geurige wijn kan een breed scala aan aroma's hebben die de complexiteit en kwaliteit van de wijn versterken. Het ruiken van een geurige wijn kan een genot zijn en kan bijdragen aan de algehele ervaring van het proeven van de wijn. De term "geurig" wordt meestal gebruikt om de aroma's van een wijn te beschrijven. Een geurige wijn heeft een expressieve en aangename neus, wat betekent dat de aroma's van de wijn goed waarneembaar en aantrekkelijk zijn. Deze aroma's kunnen variëren van fruitig (zoals citrus, bessen of tropisch fruit), bloemig (zoals rozen of viooltjes), kruidig (zoals peper of kruidnagel) tot aardse tonen (zoals paddenstoelen of bosgrond). Een geurige wijn kan een breed scala aan aroma's hebben die de complexiteit en kwaliteit van de wijn versterken. Het ruiken van een geurige wijn kan een genot zijn en kan bijdragen aan de algehele ervaring van het proeven van de wijn.


Gezouten karamel

Gezouten karamel is een term die wordt gebruikt om een ​​smaakprofiel en aroma in wijn te beschrijven. Het verwijst naar de combinatie van zoetheid van karamel met een vleugje zoutigheid, waardoor een rijke en gebalanceerde smaak ontstaat. In wijn kan dit smaakprofiel voorkomen als gevolg van rijping op houten vaten, fermentatieprocessen of van nature voorkomende aroma's in de druiven. Wijnen met tonen van gezouten karamel kunnen zowel rood als wit zijn en worden vaak als complex en verfijnd ervaren. Deze smaakervaring kan zowel bij rode wijnen met aroma's van gedroogd fruit en chocolade, als bij witte wijnen met tonen van vanille en boter, voorkomen. Gezouten karamel is een term die wordt gebruikt om een ​​smaakprofiel en aroma in wijn te beschrijven. Het verwijst naar de combinatie van zoetheid van karamel met een vleugje zoutigheid, waardoor een rijke en gebalanceerde smaak ontstaat. In wijn kan dit smaakprofiel voorkomen als gevolg van rijping op houten vaten, fermentatieprocessen of van nature voorkomende aroma's in de druiven. Wijnen met tonen van gezouten karamel kunnen zowel rood als wit zijn en worden vaak als complex en verfijnd ervaren. Deze smaakervaring kan zowel bij rode wijnen met aroma's van gedroogd fruit en chocolade, als bij witte wijnen met tonen van vanille en boter, voorkomen.


Gist

Gist is een micro-organisme dat een essentiële rol speelt in het fermentatieproces van wijn. Tijdens de fermentatie worden de suikers in druivensap omgezet in alcohol en koolstofdioxide, met als resultaat de vorming van wijn. Gist komt van nature voor op druivenschillen en kan ook worden toegevoegd tijdens het vinificatieproces om de fermentatie te bevorderen. Er zijn verschillende soorten gist die elk hun eigen invloed kunnen hebben op de smaak, geur en structuur van de wijn. Gist speelt dus een cruciale rol bij de productie en karakteristieken van wijn. Gist is een micro-organisme dat een essentiële rol speelt in het fermentatieproces van wijn. Tijdens de fermentatie worden de suikers in druivensap omgezet in alcohol en koolstofdioxide, met als resultaat de vorming van wijn. Gist komt van nature voor op druivenschillen en kan ook worden toegevoegd tijdens het vinificatieproces om de fermentatie te bevorderen. Er zijn verschillende soorten gist die elk hun eigen invloed kunnen hebben op de smaak, geur en structuur van de wijn. Gist speelt dus een cruciale rol bij de productie en karakteristieken van wijn.


Glanzend

"Glanzend" is een term die wordt gebruikt om de visuele eigenschappen van wijn te beschrijven. Een glanzende wijn heeft een heldere en levendige uitstraling, met een lichte reflectie van het licht op het oppervlak. Het kan wijzen op de kwaliteit en de frisheid van de wijn, en wordt vaak geassocieerd met jonge wijnen die nog niet zijn geoxideerd. Een glanzende wijn kan ook een indicatie zijn van een goede filtratie en helderheid van de wijn. Over het algemeen wordt een glanzende wijn gezien als aantrekkelijk en uitnodigend. "Glanzend" is een term die wordt gebruikt om de visuele eigenschappen van wijn te beschrijven. Een glanzende wijn heeft een heldere en levendige uitstraling, met een lichte reflectie van het licht op het oppervlak. Het kan wijzen op de kwaliteit en de frisheid van de wijn, en wordt vaak geassocieerd met jonge wijnen die nog niet zijn geoxideerd. Een glanzende wijn kan ook een indicatie zijn van een goede filtratie en helderheid van de wijn. Over het algemeen wordt een glanzende wijn gezien als aantrekkelijk en uitnodigend.


Goudgeel

Goudgeel is een wijnterm die wordt gebruikt om de kleur van een wijn te beschrijven. Een wijn die goudgeel is, heeft een rijke en diepe kleur die doet denken aan de tint van goud. Deze kleur kan worden geassocieerd met wijnen die gerijpt zijn of met bepaalde druivensoorten die van nature een goudgele kleur produceren. Het is belangrijk op te merken dat de kleur van een wijn kan variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, druivenras en vinificatiemethode. Goudgeel is een wijnterm die wordt gebruikt om de kleur van een wijn te beschrijven. Een wijn die goudgeel is, heeft een rijke en diepe kleur die doet denken aan de tint van goud. Deze kleur kan worden geassocieerd met wijnen die gerijpt zijn of met bepaalde druivensoorten die van nature een goudgele kleur produceren. Het is belangrijk op te merken dat de kleur van een wijn kan variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, druivenras en vinificatiemethode.


Granig

Granig is een term die wordt gebruikt om de textuur van een wijn te beschrijven. Een wijn die als granig wordt omschreven heeft vaak een schurend, ruw of korrelig gevoel in de mond. Dit kan worden veroorzaakt door tannines in de wijn, die afkomstig zijn van de schillen, pitten en stelen van de druiven. Granigheid kan zowel positief als negatief worden ervaren, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en de context van de wijn. Sommige mensen waarderen de structuur en grip die een granige wijn kan bieden, terwijl anderen de voorkeur geven aan een zachtere, gladdere textuur. Granig is een term die wordt gebruikt om de textuur van een wijn te beschrijven. Een wijn die als granig wordt omschreven heeft vaak een schurend, ruw of korrelig gevoel in de mond. Dit kan worden veroorzaakt door tannines in de wijn, die afkomstig zijn van de schillen, pitten en stelen van de druiven. Granigheid kan zowel positief als negatief worden ervaren, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en de context van de wijn. Sommige mensen waarderen de structuur en grip die een granige wijn kan bieden, terwijl anderen de voorkeur geven aan een zachtere, gladdere textuur.


Wijnen

€ 9.50
Bestel

Paul Mas Vignes de Nicole Chardonnay Viognier

De druiven komen van 16 en 18 jaar oude wijnstokken op klei en kalkhoudende bode...

€ 9.95
Bestel

UP2U Glaciar Silver

UP2U is een prachtige mousserende wijn die zeker ieders aandacht zal trekken. He...

€ 9.99
Bestel

LaCheteau Pouilly-Fumé

Overtuigende Loire Sauvignon Blanc. Mineralig, stenig, echt droog en knetterfris...

€ 9.99
Bestel

Dominique Pabiot Pouilly-Fumé Cuvée Plaisir Frankrijk

Een eersteklas Pouilly-Fumé. Met finesse en complexiteit. De wijn heeft een aro...