Japan

In het kort

Van oudsher worden er al in Japan druiven verbouwd echter pas sinds de jaren 90 is wijn consumptie en productie gestegen. De wijngaarden zijnv erdeeld over velen kleine stukken land beheerd door lokale boeren. Het meerendeel van de druiven zijn bestemd als tafeldruiven en een klein deel wordt gebruikt voor de productie van wijn. Voor de productie van wijn, hebben de Japanners allereerst goed gekeken hoe het proces werkt en veel kennis op gedaan in Europa en Californië.

Veel van de wijnboeren in Japan bezitten ook wijngaarden in Frankrijk en Californië en gebruiken hun kennis die ze daar opdoen in hun andere wijnbedrijven. Veel van deze wijnhuizen zijn uitgerust met de meest moderne apparatuur en techniek om wijn te produceren. Echter kiezen Japanse consumenten vaak zelf voor buitenlandse wijnen. Dit komt voornamelijk doordat men de voorkeur geeft aan oudere kwaliteitswijnen, en zelf niet de mogelijkheid hebben om wijn te bewaren.

Druiven

Hoewel Japan perfect lig in de wijnzone, is het klimaat op het eiland toch niet ideaal voor de verbouwing van druiven. Voornamelijk komt dit door het vochtige weer en veel voorkomende tropische stormen. Daarnaast is de bodem ook niet perfect, deze is namelijk te vruchtbaar, wat niet het meeste geschikte is voor de druif.

De meest aangeplante druif is de lokale Koshu en de Delaware. Daarnaast komen er ook steeds meer internationale druiven zoals de Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en enkele Amerikaanse druiven of kruisingen.

De Top wijnen uit Japan zijn over het algemeen de Cabernet Sauvignon uit de Vallei van Kofu en de in het koelere klimaat geproduceerde Riesling en Muller-Thurgau, voornamelijk uit het wijngebied, in het noorder van Japan, Hokkaido.

Wijngebieden

Het Japanse wijngebied in is verspreid over het hele land, van het zuidelijk gebied, het eiland Kyushu tot het noorder eiland Hokkaido. Veel gebieden hebben echter wel veel last van het vochtige klimaat en de stormachtige weer. De vallei van Kofu, gelegeven net westen van de hoofdstand Tokio, heeft echter ene bijzonder micorklimaat. Door de ligging heeft het veel minder last van het weer zoals de andere gebieden en is daarom ook een van de belangrijkste wijn gebieden van het land. Veel van de wijnen uit dit gebied hebben veel overeenkomsten met wijnen uit de Hunter Valley, waarschijnlijk doordat de bodem en het klimaat ook veel overeenkomsten hebben.

Wetgeving

Enkel indien je een licentie hebt verkregen van het ministerie van financiën in Japan mag je wijn produceren. Daarnaast zijn er enkele richtlijnen waaraan je moet voldoen . Hierin maken ze onderscheid tussen 3 categorieën, namelijk;

  • Wijn gemaakt van binnenlandse druiven
  • Wijn gemaakt van buitenlandse druiven
  • Buitenlandse wijn gebotteld in Japan

Wijnen

Momenteel geen wijnen gevonden