Australië

In het kort

De wijnhistorie van Australië is gaat terug naar eind 18e eeuw, echter duurt het 200 jaar tot dat de wijnen ontwikkeld zijn zoals we deze nu kennen. Vanuit de kolonisatie komt de druif aan in Australië en worden hier vooral versterkte wijnen van gemaakt, zoals de engelse graag drinken.

Het bijzondere aan de wijnproductie van Australië is dat deze los staat van de druiventeelt. Hierdoor zijn de wijnbedrijven vaak gelokaliseerd in grote steden en kopen druiven van over het hele land in om daar later wijn van te maken. Daarnaast word het verbouwen van druiven en het ‘grape processing’ gezien als technologisch proces. In veel wijnhuizen zien er dan ook meer uit dan laboratoria en fabrieken.

De wijnbedrijven in Australië maken hierdoor ook vaak veel verschillende wijnen, uit veel verschillende regio’s. Je kan de Australische wijnbedrijven dan ook meer vergelijken met grote fabrieken, met verschillende afdelingen, wijn merken, die gericht zijn op het leveren naar de vraag van de consument.

Druiven

Van oudsher was de Muskaatdruif, voor wit, en de Grenache, voor rood, de meest populaire druiven van het land. Door de ontwikkeling, van de 20e eeuw, naar meer droge wijnen en gericht op de consumentenmarkt is er een aardige verandering ontstaan in aanplant van druiven. Op dit moment zijn de meest aangeplante druiven de Shiraz voor rood en Chardonnay voor wit. Daarnaast zijn de volgende druiven ook veel aangeplant:

De wijnen die geproduceerd worden, door de wijnbedrijven, zijn voornamelijk stille wijnen en enkele mousserende wijnen. De wijnboeren zelf maken nog altijd versterkte wijnen, wat een overblijfsel is van de Britse kolonisatie.

Wijngebieden

In ons overzicht hebben we de Australische indeling aangehouden van de staten, maat in sommige gevallen aparte regio’s en subgebieden. De 6 staten van Australië zijn:

Wetgeving

Australië heeft geen herkomstsysteem zoals we het kennen in Europa, wel zijn ze bezig met het definiëren van wijnregio’s en subgebieden. Naast dat dit indelen veel tijd kost, beperkt het de wijnboeren ook in hun vrijheid, wat juist, volgens hun, de basis is van het succes van de Australische wijnen. Toch is er de trend in Australië waar meer de nadruk op komt regio en terroir.

Wijnen

€ 9.99
Bestel

The Marl Grenach

Deze wijn vertoont de beste kenmerken van Grenache: een lichte maar ook levendig...

€ 9.99
Bestel

Willow Bridge Dragon Fly Estate Shiraz

Als wijnhuis de hoogst haalbare score behalen? Het is Willow Bridge Estates gelu...

€ 9.95
Bestel

De Bortoli DB Reserve Petite Sirah

Spannende, smaakrijke Australische rode wijn. Intens paars van kleur. In de geur...

€ 6.75
Bestel

Coldridge Estate Chardonnay

Deze Chardonnay smaakt zoals we hem het liefst uit Australie zien komen. Rijk aa...