Wijntermen - S

In het kort

Lees meer over de verschillende wijntermen beginnen de met de letter S. Zoals

Overzicht van wijntermen

Saignée, Salmanazar, Savoureux, Schaumwein, Schönung, Sec, Seco, Sekt, Sélection de grains nobles, Semidulce, Smaakrijkdom, Smaragd, Solerasysteem, Spätlese, Spritzig, Spumante, Steinfeder, Strak, Süßreserve,

Saignée

Het laten weglopen van het eerste sap van blauwe druiven. Dit sap wordt gebruikt voor de productie van rosé. De most die achterblijft heeft in verhouding meer schillen en pitten waardoor er een krachtigere rode wijn van gemaakt kan worden. De letterlijk vertaling vanuit het frans is bloeding. Het laten weglopen van het eerste sap van blauwe druiven. Dit sap wordt gebruikt voor de productie van rosé. De most die achterblijft heeft in verhouding meer schillen en pitten waardoor er een krachtigere rode wijn van gemaakt kan worden. De letterlijk vertaling vanuit het frans is bloeding.


Salmanazar

Groot formaat fles gebruikt in de champagne. De inhoud hiervan is 9 liter wat overeenkomt met 12 flessen Groot formaat fles gebruikt in de champagne. De inhoud hiervan is 9 liter wat overeenkomt met 12 flessen


Savoureux

Frans voor Smaakvol, gebruikt voor het aanduiden van een sappige/stevige wijn Frans voor Smaakvol, gebruikt voor het aanduiden van een sappige/stevige wijn


Schaumwein

Duits voor eenvoudige moesserende wijn (wijn met koolzuurgasbelletjes) Duits voor eenvoudige moesserende wijn (wijn met koolzuurgasbelletjes)


Schönung

Duits voor het klaren van wijn (filter methoden om troebele delen uit de wijn te filteren) Duits voor het klaren van wijn (filter methoden om troebele delen uit de wijn te filteren)


Sec

Frans voor droog Frans voor droog


Seco

Italiaans voor droog Italiaans voor droog


Sekt

Duitse kwaliteits term voor mousserende wijnen (wijn met koolzuurgasbelletjes) Duitse kwaliteits term voor mousserende wijnen (wijn met koolzuurgasbelletjes)


Sélection de grains nobles

Term veel gebruikt in de Elzas voor wijn van geselecteerde pourriture-noble-druiven. In Duitsland staat dit bekend als Beerenauslese Term veel gebruikt in de Elzas voor wijn van geselecteerde pourriture-noble-druiven. In Duitsland staat dit bekend als Beerenauslese


Semidulce

Spaans voor halfzoet Spaans voor halfzoet


Smaakrijkdom

Term gebruikt bij het proeven van wijn om een omschrijving te geven aan hoeveelheid smaak of type smaak, zoals veel of weinig en fris of rijp Term gebruikt bij het proeven van wijn om een omschrijving te geven aan hoeveelheid smaak of type smaak, zoals veel of weinig en fris of rijp


Smaragd

Wijnterm uit de Wachau (Oostenrijk) voor het aan duiden van een krachtige droge witte wijn. Wijnterm uit de Wachau (Oostenrijk) voor het aan duiden van een krachtige droge witte wijn.


Solerasysteem

Systeem gebruikt bij het maken van sherry. Het systeem bestaat uit meerdere rijen vaten die op elkaar gestapeld zijn. Flessen worden gevuld vanuit de onderste laag en deze hoeveelheid word bijgevuld (overgestoken) vanuit de laag er boven. Tot bij de bovenste laag deze word aangevudl met nieuwe wijn. Hierdoor ontstaat er een geleidelijke vermenging. Systeem gebruikt bij het maken van sherry. Het systeem bestaat uit meerdere rijen vaten die op elkaar gestapeld zijn. Flessen worden gevuld vanuit de onderste laag en deze hoeveelheid word bijgevuld (overgestoken) vanuit de laag er boven. Tot bij de bovenste laag deze word aangevudl met nieuwe wijn. Hierdoor ontstaat er een geleidelijke vermenging.


Spätlese

Duitse predikaatswijn voor overrijpe druiven (letterlijk vertaald : late oogst) Duitse predikaatswijn voor overrijpe druiven (letterlijk vertaald : late oogst)


Spritzig

Duits voor Pétillant of Frizzante (een zeer lichte mousserende wijn) Duits voor Pétillant of Frizzante (een zeer lichte mousserende wijn)


Spumante

Italiaans voor mousserende wijn (wijn met koolzuurgasbelletjes) Italiaans voor mousserende wijn (wijn met koolzuurgasbelletjes)


Steinfeder

Wijnterm uit de Wachau (Oostenrijk) voor het aan duiden van een lichte witte wijn. Wijnterm uit de Wachau (Oostenrijk) voor het aan duiden van een lichte witte wijn.


Strak

Term gebruikt voor het aanduiden van een samentrekkend mondgevoel. Stoffen die dit doen zijn bijvoorbeeld, zuur, zout & tannines. Tevens kan de temperatuur een strak gevoel geven aangezien koude dit zelfde effect heeft. Term gebruikt voor het aanduiden van een samentrekkend mondgevoel. Stoffen die dit doen zijn bijvoorbeeld, zuur, zout & tannines. Tevens kan de temperatuur een strak gevoel geven aangezien koude dit zelfde effect heeft.


Süßreserve

Onvergist druivensap dat ontstaat door het verwijderen van de gistcellen zodat het sap niet volledig kan vergisten. en hierdoor de meer suikers achterblijven. Onvergist druivensap dat ontstaat door het verwijderen van de gistcellen zodat het sap niet volledig kan vergisten. en hierdoor de meer suikers achterblijven.


Wijnen

€ 9.99
Bestel

Arthur Metz Gewürztraminer Alsace Vendanges Tardives

De witte wijn van de Elzas Gewurztraminer is gemaakt van een van de belangrijkst...

€ 9.99
Bestel

San Marzano Talò Malvasia Nera

Dunne, kleiachtige bodem met veel keien. Thermogecontroleerde schilinweking ged...

€ 8.30
Bestel

Paul Mas Le Blanc

Een blend van viognier, vermentino, pinot gris, macabeu, sauvignon blanc en colo...

€ 5.95
Bestel

Steffen Dornfelder Lieblich QBA

Dornfelder is het tweede meest aangeplante druivenras in Duitsland vanwege zijn ...