In het kort
Dit gebied is erg versnipperd en heeft een uitgebreide en zeer nauwkeurige herkomst benaming, hierdoor is het lastig om deze streek te leren kennen. Maar anderzijds geeft dit de regio ook weer een bijzonder en uitdagend karakter. De wijnen uit deze regio zijn zeer verschillend en ook per jaar kunnen er ook enorme verschillen zijn. Deze verschillen komen onder andere door;
- dat met in de Bourgogne veel monocépages maakt, en de kwaliteit van de druif van groter belang is als bij een assemblage wijn,
- de gevoeligheid van de Pinot Noir voor het koude voorjaar
- en dat er veel verschil is binnen de appellation tussen wijnboeren die allen hun eigen methode hanteren bij het maken van de wijn maar uiteindelijk wel de zelfde benaming hanteren.
Subgebieden
De Bourgogne is in grote lijnen te verdelen in 5 regio’s namelijk, van noord naar zuid;
- Chablis: Noordelijk gelegen rond de stad Chablis.
- Côte de Nuits: Samen met Côte de Beaune ook wel Côte d’Or genoemd en gelegen tussen Dijon en Beaune.
- Côte de Beaune: Gelegen ten zuid-westen van de gemeente Beaune.
- Côte de Chalonaise: Vernoemd naar het nabij gelegen Chalon-sur-Saône en gelegen tussen Côte de Beaune en Mâconnais.
- Mâconnais: Gelegen rondom en vernoemd naar de stad Mâcon, en de meest zuidelijkste regio van de Bourgogne.
De regio’s Côte de Nuits en Côte de Beaune vormen samen Côte d’Or wat het hoofdgebied van de Bourgogne is. De benaming Côte d’Or komt van het woord ‘côtes’ wat kleine hellingen betekend en ‘or’ wat geïnspireerd is op de gouden kleuren die de wijngaarden in de herfst kenmerken.
Druivenrassen
Binnen de Bourgogne is de aanplant afhankelijk van de regio maar in het algemeen zijn voornamelijk Pinot Noir en Gamay aangeplant als blauwe druiven en Chardonnay en Aligoté als witte druiven.
Wetgeving
Binnen de wetgeving is er een verdeling tussen regionale en gemeente appellations, waarbij binnen de gemeente appellation van de Bourgogne er voor betere wijngaarden een extra wettelijke aanduiding namelijk ‘Premier Cru’ en voor de beste wijngaarden is er de classificatie ‘Grand Cru’ toegevoegd kan worden.
Regionale appellations zijn te verdelen in 3 types namelijk;
- Vermelding van het druivenras, Bourgogne Chardonnay, Bourgogne Aligoté en Bourgogne Pinot Noir.
- Vermelding van het wijntype, Bourgogne Grand Ordinaire, Bourgogne Passe-tout-grains, Bourgogne Rosé en Cremant de Bourgogne voor de mousserende wijnen.
- Vermelding van de subregio, Bourgogne gevolgd door de naam van de subregio Bourgogne Côtes Chalonnaise.
Gemeente appellations, Premier Cru en Grand Cru aanduidingen worden verder in detail uitgelegd per regio. Wel is algemeen te zeggen dat de appellation indeling afhankelijk is van de hoogteligging van de wijngaard. Waarbij in het dal de bodem vruchtbaarder is en de druif makkelijker rijp en hierdoor minder kwaliteit geeft. Dit zijn dan ook vaak de regionale appellations. Liggen de wijngaarden hoger, waar de bodem droger is, en de druif meer moeite moet doen om te rijpen, is de kwaliteit hoger en dus zijn hier ook de Premier Cru en Grand Cru wijngaarden te vinden.