Champagne

In het kort

Wijnbouw in de champagne streek is niet eenvoudig, voornamelijk door de noordelijk ligging. De champagnestreek ligt rond de 50e breedtegraad wat het noordelijkste is voor geslaagde druiventeelt. De wijnbouw in Champagne is niet door het klimaat maar door de bodem zo succesvol. In deze streek is er een dikke laag krijt en kalk in de bodem wat ideaal is voor de druif. Daarnaast is deze laag kalk ideaal voor de ontwikkeling van Champagne. De uitgehouden kelders in deze bodem is een perfect omgeving voor de rijpende champagne flessen. Door het vocht dat in de kalk zit ontstaat er in de kelder een perfect klimaat van de ideale luchtvochtigheid en temperatuur.

Subgebieden

De champagne kan ingedeeld worden in 4 gebieden namelijk, Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte de Blancs en Aube. Daarnaast zijn er twee belangrijke steden in het gebied, Reims als officiële hoofdstad van de regio en Épernay voornamelijk bekend door de vestiging van het grootste champagnehuis ‘Moët & Chandon’. Om een beter beeld te krijgen van de indeling en kenmerken van de champagne zijn de 4 regio’s hieronder kort uitgelegd.

  • Montagne de Reims: Gelegen te zuiden van Reims met voornamelijk wijngaarden met de Pinot Noir, bekende plaatsen in deze regio zijn Bouzy.
  • Vallée de la Marne: Gelegen tussen Reims en Épernay tegen een heuvelrug van 300 met in het dal de rivier de Marne. Voornamelijk is hier de Pinot Meunier aangeplant.
  • Côtes de Blancs: Deze regio is voornamelijk bekend door de aanplant van de Chardonnay druif en is gelegen ten zuiden van Épernay en de plaatsen Le Mesnil en Avize hebben een grote bekendheid door hun kwaliteit van Chardonnay druiven.
  • Aube: Deze regio ligt apart een stuk zuidelijker dan de andere champagne regio’s. Aube is tevinden ten oosten van de stad Troyes. De kwaliteit van deze wijngaarden is over het algemeen gemiddeld minder. Hier worden  ook vaak goedkopere champagnes geproduceerd.

Druivenrassen

Binnen de regio champagne staan 3 druivenrassen aangeplant namelijk; Pinot Noir, Pinot Meunier & Chardonnay. Hierbij is de Pinot Noir en Pinot Meunier het meest aangepland. Leuk om te weten is dat de druiven afkomstig uit deze regio de hoogste prijs per kilo hebben. Dit is voornamelijk door het succes van de naam Champagne.

Wetgeving

Om het verschil in kwaliteit aan te geven is er binnen de Champagne een kwaliteitsindeling per gemeente. Deze indeling is van hoog naar laag als volgt:

  • Grand Cru: Voor druiven uit deze regio moet 100% de vastgestelde prijs betaald worden.
  • Premier Cru: Binnen deze classificatie is een onderverdeling van 90 t/m 99. Deze schaalaanduiding komt ook overeen met het percentage dat betaald moet worden over de vast gestelde prijs.
  • Niet geklasseerd: Dit is de goedkoopste classificatie  en schommelt de prijs tussen de 80-90% van de vastgestelde prijs.

Wijnen

€ 9.99
Bestel

Lété-Vautrain R-M Brut 204

De doorschijnende, diepgouden tint van de Lété Vautrain Brut 204 maakt plaats ...