Val de Loire (Loirevallei)

In het kort

De Loire bestrijkt een groot gebied van uit midden Frankrijk tot aan de Atlantische Oceaan rond de rivier de Loire die ontspringt in het ‘Massif Central’ ter hoogte van Saint-Etienne. Het dal van de Loire heeft in Frankrijk de bijnaam ‘Le jardin de la France’ of te wel de tuin van Frankrijk. Doordat de Loire een zo lang en uitgestrekt gebied is zijn er veel verschillen binnen de subregio’s, zoals het klimaat en bodem en daardoor ook veel verschil in druiven en wijnen.

Subgebieden

De Loire is verdeeld in 4 districten en eigelijk zijn dit effectief verschillende regio’s enkel doordat ze allen aan de rivier de Loire liggen vormen ze samen de ‘Val de Loire’. Echter kunnen ze beter als aparte regio’s benadert worden met ieder een eigen klimaat, bodem en druif een dus ook wijnsoort en subdistricten. De vier hoofd regio’s zijn van oost naar west;

  • Orléans: Dit gebied is vooral bekend voor zijn droge witte wijnen van de Sauvignon , rode wijnen worden hier niet veel geproduceerd maar zijn er wel van de Pinot Noir.
  • Touraine: Voornamelijk worden hier witte wijnen gemaakt van de Sauvignon  in het oosten en de [[druif Chenin Blanc]] in het westen, het zijn zowel droge, zoete als mousserende wijnen. De eenvoudige rode wijnen worden gemaakt van de Gamay en ten zuidwesten van Tours gebruikt men Cabernet Franc wat ook een betere rode wijn is.
  • Anjou-Saumur: Hoofdzakelijk bekend om de witte wijnen van de Chenin Blanc en de rode wijnen van de Cabernet Franc. De stad Saumur staat zelf bekend om de mousserende wijnen en ten westen hiervan ligt een bijzonder stukje microklimaat wat beroemd is voor de zoete witte wijnen. Het westelijke deel van deze regio staat bekend om haar Rosé van Cabernet Franc en [[druif Cabernet Sauvignon]].
  • Pays Nantais: Gelegen aan de Atlantische oceaan heeft deze regio een bijzonder zeeklimaat. De belangrijkste druif uit deze regio is de Muscadet, ook wel lokaal bekend als Melon de Bourgogne.

Druivenrassen

De Chenin-Blanc is de meest aangeplante witte druif in de Loirevallei, deze wordt in de regio ‘Pineau de la Loire’ genoemd. Andere belangrijke witte druiven zijn de Sauvignon, vooral in de regio Touraine en Muscadet in de regio Pays Nantais. Betreft de aanplant van blauwe druiven is de meeste aangeplante druif de Cabernet Franc, in de regio Breton genoemd gevolgd door de Cabernet Sauvignon, Gamay en Pinot Noir.

Wetgeving

De Loire heeft veel AOC en heeft hierdoor een uitgebreide structuur voor beschermde herkomst gebieden en ook iedere regio heeft hierbij zijn eigen manier van indeling. Men is wel bezig met een ontwikkeling om de betere wijnen een extra aanduiding, Premier Cru, te geven echter is dit niet in alle gebieden van toepassing.  De uitgebreide toelichting omtrent de Appellations in de diverse regio’s zal te vinden zijn op de verdiepingspagina’s.

Wijnen

Momenteel geen wijnen gevonden