Jura

In het kort

De Jura, is gelegen aan de voet van de alpen ten westen van Zwitserland en hierdoor is er in de wijn ook een Zwitsers karakter te herkennen. In dit bergachtige gebied zijn de wijngaarden verspreid tegen de zuidkant van de heuvels over een uitgestrekt gebied van ongeveer 80 kilometer.

Subgebieden

Binnen de Jura zijn 3 kleinere districten aangeduid die ook een eigen appellation hebben, wijnen buiten deze regio’s komen op de makt onder een van de algemene appellations. Deze 3 districten zijn van noord naar zuid;

  • Arbois: Gelegen in het noorden van dit wijn gebied.
  • Château-Chalon: In het midden van de Jura rond om de Stad Château-Chalon en enkel voor de productie van Vin Jaune.
  • L’Étoile: Ook centraal gelegen echter iets zuidelijks als Château-Chalon en ten noorden van de stad Lons-le-Saunier.

Druivenrassen

In deze regio worden  naast bekende druivenrassen veel druiven gebruikt die nergens anders in Frankrijk zijn aangeplant. Zo zijn de belangrijkste blauwe druivenrassen Paulsard, voor een licht rode wijn die op leeftijd oranje kleurt ook wel ‘Pelure d’oignon’ genoemd (uienschil), Trousseau en Pinot Noir. En voor de witte druivenrassen Chardonnay en Savagnin, deze laatste is verwant aan de de Gewurztraminer bekend uit de Elzas.

Naast lokale druivenrassen heeft de regio ook lokale wijntypen, namelijk;

Vin Jaune (gele wijn)

Deze specialiteit komt in de hele regio voor maar is de trots van Arbois en Château-Chalon en is gemaakt van de Savagnindruif. Het is een bijzondere en dure wijn herkenbaar door zijn gele kleur en bijzondere fles.  Het karakter van deze wijn komt door een goedaardige schimmel die tijdens de rijping een sluier vormt in het rijpingsvat over de wijn. Deze sluier wordt in de Jura ‘Fleur’ genoemd en komt maar op enkel plaatsten in de wereld voor, zo ook in het sherrygebied en heet daar ‘Flor’. Na een rijping van 6 jaar onder Fleur, wat de wijn beschermd heeft tegen oxidatie, ontstaat er een wijn met karakteristieke smaak en geur vergelijkbaar met Sherry. Deze specialiteit word uiteindelijk gebotteld in de speciale 62cl fles genoemd  ‘Clavelin’.

Vin de Paille (strowijn)

De tweede specialiteit uit deze regio is de Vin de Paille ook wel strowijn een zeer zeldzame liquoreuze wijn. Door het laat oogsten van de druiven heeft de druif al een hoog suikergehalte echter laten de wijnboeren de druiven direct na de oogst ongeveer 3 maanden indrogen. Traditioneel gebeurde dit op ‘stromaten’ tegenwoordig gebeurt dit vaker hangt in de schuur. Na deze periode blijven er enkel rozijnen over die maar een kleine hoeveelheid sap afgeven bij persing wat uiteindelijk na vinificatie en jaren lange rijping de Vin de Paille op levert.

Wetgeving

Deze 3 districten in dit gebied met een eigen appellation zijn.

  • Arbois:
  • Château-Chalon
  • L’Étoile

Wijnen

Momenteel geen wijnen gevonden